Το τχς επέστρεψε 2 δις. στο ελληνικό δημόσιο

09:11 21/2/2017 - Πηγή: Fimotro

Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας ανακοίνωσε χθες ότι η ελληνική κυβέρνηση του κατάβαλε δόση 2 δισ. ευρώ, η οποία σχετίζεται με την ανακεφαλαιοποίηση του 2015. Ο ESM εκταμίευσε 5,4 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών το 2015.
Όπως ξεκαθάρισε ο ESM, η επιστροφή του ποσού των 2 δισ. ευρώ δεν επηρεάζει τη συνεχιζόμενη

εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το ελληνικό χρέος.
«Η έγκαιρη πληρωμή δείχνει πως η Ελλάδα είναι ένας αξιόπιστος αντισυμβαλλόμενος», δήλωσε ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ.
Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ανακοινώσε για το ίδιο θέμα ότι σε συνέχεια της αποπληρωμής των υπό αίρεση μετατρέψιμων ομολογιών (CoCos) ύψους 2 δισ. ευρώ της Εθνικής Τράπεζας πραγματοποίησε ισόποση μεταφορά στο ελληνικό δημόσιο. Το ΤΧΣ, στις 9 Δεκεμβρίου 2015, παρείχε κεφαλαιακή ενίσχυση στην Εθνική, συμμετέχοντας στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, καθώς και στην αναδοχή αίρεση μετατρέψιμων ομολογιών ύψους 2 δισ. ευρώ με στόχο τη στήριξη των πρωτοβουλιών αναδιάρθρωσης της τράπεζας.
Ενίσχυση
«Οι θετικές εξελίξεις, κατά τη διάρκεια του 2016, στην υλοποίηση από την Εθνική του σχεδίου αναδιάρθρωσης της τράπεζας οδήγησε στην επιτυχή αποπληρωμή της χρηματοδοτικής ενίσχυσης που παρείχε ΤΧΣ, το οποίο τελικά συνέβαλε στη συνολική μείωση του δημόσιου χρέους της Ελληνικής Δημοκρατίας», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.
Και ενώ το ΤΧΣ προχωρεί τις εργασίες του σε σχέση με τις τράπεζες, ένα άρθρο του Reuters επιχειρεί να εξηγήσει γιατί ο ρόλος του CEO στο Ταμείο, θέση που δεν έχει ακόμη κλείσει, μοιάζει με «δηλητηριασμένο δισκοπότηρο».
Η Ελλάδα απέτυχε να βρει έναν επικεφαλής για το ελληνικό ΤΧΣ από τον Ιούλιο, όταν παραιτήθηκε η εκτελεστική ομάδα τριών μελών του αναφέρεται στο άρθρο. Πηγή κοντά στη διαδικασία προσλήψεων, δήλωσε ότι ο ρόλος είναι απαιτητικός και «λιγότερο δελεαστικός από ό,τι αρχικά πίστευαν».
Δάνεια
Η αποτυχία εύρεσης ενός νέου CEO σημαίνει ότι το Ταμείο δεν διαθέτει έναν ισχυρό ηγέτη για να ωθήσει τις τράπεζες να κάνουν επώδυνες μεταρρυθμίσεις, όπως η αντιμετώπιση των επισφαλών δανείων συνολικού ύψους 106 δισ. ευρώ που αντιπροσωπεύουν περίπου το μισό του συνόλου των δανείων. Ο ρόλος του CEO είναι να χρησιμοπιήσει την επιρροή του Ταμείου ως σημαντικού επενδυτή στις τρεις από τις τέσσερις μεγάλες εισηγμένες τράπεζες στην Ελλάδα, προκειμένου να ωθήσει μέσω τραπεζικών μεταρρυθμίσεων που σχεδιάστηκαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το ΔΝΤ στο τέλος της ημέρας τις ελληνικές τράπεζες να επιστρέψουν σε ιδιωτικά χέρια.
Αυτή τη στιγμή κατέχει το 40% της Εθνικής Τράπεζας, 26,2% της Τράπεζας Πειραιώς και 11%της Alpha Bank, καθώς και ένα 2,4% στην Eurobank. Ωστόσο, το ταμείο έχει χάσει περίπου τα δύο τρίτα της αρχικής επένδυσης ύψους 25 δισεκατομμύρίων στο πιστωτικό σύστημα της χώρας.

Keywords
Τυχαία Θέματα