Το τελικό κείμενο της συμφωνίας ανακοίνωσαν ντάισελμπλουμ, μοσκοβισί, ρέγκλινγκ και λαγκάρντ

22:39 15/6/2017 - Πηγή: Fimotro

Πετύχαμε συμφωνία για την Ελλάδα, δήλωσε ο Γερούν Ντάισελμπουμ. Τα δημοσιονομικά μέτρα που αποφασίστηκαν για μετά την λήξη του προγράμματος αντιμετωπίζουν τις ανισορροπίες της ελληνικής οικονομίας.

Εγιναν σημαντικά βήματα και για την αντιμετώπιση των NPLs αλλά και τη λειτουργία του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων, συμπλήρωσε.

Οι ελληνικές αρχές θα δουλέψουν με την Κομισιόν για τη δημιουργία Αναπτυξιακής Τράπεζας,

τόνισε αλλά και για την τόνωση των επενδύσεων.

Συζητήσαμε το θέμα του χρέους στο πλαίσιο της συμφωνίας του Μαίου 2016. Η Ελλάδα θα πρέπει να πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ ως το 2022 και μετά η δημοσιονομική τροχιά θα πρέπει να είναι συνεπείς με το πλαίσιο των ευρωπαϊκών κανόνων.

Επιβεβαιώσαμε ότι είμαστε έτοιμοι να εξετάσουμε επέκταση του μέσου όρου των λήξεων και περαιτέρω πάγωμα των τόκων των δανείων του ESM ως 15 χρόνια.

Παράλληλα, συμφωνήσαμε για ένα μηχανισμό που θα εξετάζει το θέμα της ανάπτυξης αν οι εξελίξεις είναι διαφορετικές από τις εκτιμήσεις για μετά το τέλος του προγράμματος.

Αν υπάρχει μεγαλύτερη ανάπτυξη θα υπάρχει μεγαλύτερη αποπληρωμή τόκων, αν είναι μικρότερη τότε οι πληρωμές θα είναι μικρότερες. Το EwG θα εξετάσει το μηχανισμό και θα συζητηθεί στο τέλος του προγράμματος.

Η ακριβής μέτρηση των μέτρων θα γίνει στο τέλος του προγράμματος με βάση το DSA του ΔΝΤ με τη συνεργασία των ευρωπαϊκών θεσμών.

Το Eurogroup θα συνεχίσει να στηρίζει την ελληνική οικονομία σε περίπτωση που θα υλοποιηθεί αρνητικό σενάριο στην εξέλιξη της οικονομίας.

Η δόση είναι 8,5 δισ. ευρώ, όπως είπε.

Μπαίνουμε στο τελευταίο χρόνο του προγράμματος και θα εξετάσουμε πως η Ελλάδα θα σταθεί στα πόδια της μετά τη λήξη του.

Μοσκοβισί: Μεγάλο βήμα μπροστά
Ηταν μια πολύ καλή συνεδρίαση. Πολλοί μήνες σκληρής δουλείας έδωσαν μια παγκόσμια συμφωνία και τώρα γυρίζουμε σελίδα προς όφελος του ελληνικού λαού.

Η Ελλάδα κάλυψε τις υποχρεώσεις της, έκανε κάτι πρωτοφανές με τα προαπαιτούμενα που ήταν πολύ δύσκολα, τόνισε ο Πιέρ Μοσκοβισί.

Τα μέτρα για το χρέος θα ληφθούν στο τέλος του προγράμματος. Είναι καθαρό, είναι αξιόπιστο, σημείωσε και συμπλήρωσε ότι χρειάζεται ανάπτυξη για να μπουν οι βάσεις και να γίνουν όλα πιθανά. «Θα βοηθήσουμε την Ελλάδα να χρησιμοποιήσει εργαλεία για υποστήριξη των επενδύσεων. Η ανάπτυξη είναι τώρα προτεραιότητα!», τόνισε.

Είναι ένα μεγάλο βήμα μπροστά και για την Ελλάδα και για την ευρωζώνη.

Ρέγκλινγκ: Πώς θα δοθούν τα δάνεια
Για εντυπωσιακό πακέτο πολιτικής που εφάρμοσε η κυβέρνηση και το ελληνικό κοινοβούλιο μίλησε ο επικεφαλής του ESM.

Είναι εντυπωσιακό ότι η Ελλάδα ήταν από τις λίγες χώρες που πέτυχαν πρωτογενές πλεόνασμα είπε και σημείωσε ότι η παροχή επιπλέον διαύγειας στα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος που θα εφαρμοστούν αν χρειάζεται είναι δείγμα της αλληλεγγύης.

Η τρίτη δόση θα είναι 8,5 δισ. ευρώ και θα καλύψεις τις ανάγκες της χώρας τους επόμενους μήνες αλλά και την κάλυψη της εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών το επόμενο τρίμηνο.

Αναμένεται μετά τις διαδικασίες στα εθνικά κοινοβούλια να εκταμιευτεί αρχές Ιουλίου ποσό 7,7 δισ. ευρώ. Τα 6,1 δισ. θα πάνε για την εξυπηρέτηση χρέος και το 1,6 δισ. για ληξιπρόθεσμα. Θα υπάρξει ακόμα μια πληρωμή για ληξιπρόθεσμα ύψους 800 εκατ. ευρώ μετά το καλοκαίρι υπό την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα έχει χρησιμοποιήσει το προηγούμενο ποσό.

Από την αρχή του προγράμματος ως τώρα έχουν διατεθεί 31 δισ. ευρώ στην Ελλάδα. Συνολικά 173 δισ. με τα προηγούμενα προγράμματα. Με τη νέα δόση θα έχουμε πάνω από το 50% του ελληνικού χρέους.

Keywords
Τυχαία Θέματα