Τραμπ: δεν θα χρειαστεί ο στρατός στις διαδηλώσεις

08:34 4/6/2020 - Πηγή: Fimotro
Σε φόνο δεύτερου βαθμού αυξήθηκε η κατηγορία εις βάρος του αστυνομικού που γονάτισε στο λαιμό του Τζορτζ Φλόιντ

Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε χθες Τετάρτη ότι δεν πιστεύει πως θα χρειαστεί να εμπλακούν οι ένοπλες δυνάμεις για να αντιμετωπιστούν οι διαδηλώσεις που πυροδότησε ο θάνατος άοπλου Αφροαμερικανού κατά τη διάρκεια βίαιης προσαγωγής του από λευκούς αστυνομικούς στη Μινεάπολη.

«Εξαρτάται, δεν νομίζω ότι θα χρειαστεί να το κάνουμε»,

απάντησε ο Τραμπ ερωτηθείς κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο Newsmax εάν σκοπεύει πράγματι να στείλει τον στρατό σε αμερικανικές πόλεις για να καταστείλει τις διαδηλώσεις, που σημαδεύτηκαν σε αρκετές περιπτώσεις από βίαια επεισόδια, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ.

Ο Τραμπ διεμήνυσε τη Δευτέρα ότι θα μπορούσε να στείλει στρατό σε πόλεις και πολιτείες για να «λυθεί το πρόβλημα» εάν οι δήμαρχοι και οι κυβερνήτες δεν ανακτούσαν τον έλεγχο της κατάστασης, όπως απαίτησε.

Μάτις: Ο Τραμπ διχάζει τον λαό

Νωρίτερα, στρατηγός των Πεζοναυτών ε.α. Τζιμ Μάτις, ο πρώην υπουργός Άμυνας του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος παραιτήθηκε το 2018 σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων από τη Συρία, κατηγόρησε τον πρόεδρο των ΗΠΑ ότι αποπειράται να «διχάσει» την Αμερική.

«Ο Ντόναλντ Τραμπ είναι, όσο ζω, ο πρώτος πρόεδρος που δεν προσπαθεί να ενώσει τον αμερικανικό λαό — δεν προσποιείται καν ότι προσπαθεί να τον ενώσει», τόνισε ο Μάτις σε γραπτή τοποθέτησή του που μεταφορτώθηκε στον ιστότοπο του περιοδικού The Atlantic. «Αντ’ αυτού, προσπαθεί να μας διχάσει», πρόσθεσε ο απόστρατος αξιωματικός, ο οποίος χαίρει σεβασμού στις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις.

Αυτή είναι η πρώτη φορά που ο Τζιμ Μάτις εκφράζεται ανοικτά για τον Ρεπουμπλικάνο δισεκατομμυριούχο στον Λευκό Οίκο αφότου αποχώρησε από την κυβέρνησή του.

«Παρακολούθησα τα γεγονότα αυτής της εβδομάδας με οργή και φρίκη», συνεχίζει ο Μάτις σε αυτό το «Κατηγορώ» του, τασσόμενος υπέρ των διαδηλωτών που απαιτούν, όπως επισημαίνει, ισότητα δικαιωμάτων.

Ο Ντόναλντ Τραμπ, που παραμένει σιωπηλός για τα προβλήματα που θίγουν οι διαδηλωτές, προτίμησε έναν πολύ πολεμικό τόνο αναφερόμενος στις ταραχές και τις λεηλασίες, απείλησε να στείλει τον στρατό για να ανακτηθεί ο έλεγχος και αυτοπαρουσιάστηκε ως ο «πρόεδρος του νόμου και της τάξης».

«Δεν πρέπει να αφήσουμε την προσοχή μας να διασπαστεί από μια χούφτα παραβάτες του νόμου. Οι διαδηλώσεις καθορίζονται από τους δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους με αρχές που επιμένουν ότι πρέπει να αρθούμε στο ύψος των αξιών μας», κρίνει ο Τζιμ Μάτις.

«Πρέπει να απορρίψουμε και να ζητήσουμε να λογοδοτήσουν εκείνοι που βρίσκονται στην εξουσία και γελοιοποιούν το Σύνταγμά μας», προσθέτει.

Τζίμι Κάρτερ: Οι φυλετικές διακρίσεις και αδικίες «υπονομεύουν τη δημοκρατία»

Εκφράζοντας την «οδύνη» του ίδιου και της συζύγου του μπροστά στις ταραχές που ξέσπασαν στη χώρα μετά τον θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ, ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Τζίμι Κάρτερ στηλίτευσε χθες Τετάρτη τις «τραγικές φυλετικές αδικίες» και τις πράξεις με ελατήρια τις «φυλετικές διακρίσεις» και την «ωμή απανθρωπιά», που «υποσκάπτουν» την αμερικανική δημοκρατία.

Ο Δημοκρατικός πρώην πρόεδρος (1977-1981), 95 ετών, τόνισε πως «στεκόμαστε με όλη μας την καρδιά στο πλευρό των οικογενειών των θυμάτων κι όλων όσοι αισθάνονται απελπισία μπροστά στις πανταχού παρούσες φυλετικές διακρίσεις και στην ωμή απανθρωπιά».

«Οι άνθρωποι με εξουσία, προνόμια και ηθική συνείδηση πρέπει να ορθώσουν το ανάστημά τους και να πουν ‘φτάνει πια’ σε μια αστυνομία κι ένα δικαστικό σύστημα που κάνουν διακρίσεις για φυλετικούς λόγους, στις ανήθικες οικονομικές ανισότητες ανάμεσα στους λευκούς και τους μαύρους, στις ενέργειες της κυβέρνησης που υπονομεύουν τη δημοκρατία μας».

«Χρειαζόμαστε μια κυβέρνηση εξίσου καλή με τον λαό της κι είμαστε καλύτεροι από αυτό», έκρινε.

Έπειτα από μία εβδομάδα και πλέον κινητοποιήσεων σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον θάνατο στα 46 του χρόνια του Τζορτζ Φλόιντ, Αφροαμερικανού στον οποίο προκάλεσε ασφυξία λευκός αστυνομικός την 25η Μαΐου στη Μινεάπολη, οι οποίες έχουν σε αρκετές περιπτώσεις σημαδευτεί από ταραχές, ο Κάρτερ επισήμανε σε γραπτή ανακοίνωσή του πως «η βία, είτε είναι αυθόρμητη είτε υποκινείται συνειδητά, δεν είναι λύση».

Ο Τζίμι Κάρτερ, άλλοτε κυβερνήτης στην Τζόρτζια — πολιτεία του αμερικανικού Νότου ανεξίτηλα σημαδεμένη από το παρελθόν της δουλείας και του φυλετικού διαχωρισμού — θύμισε πως όταν αναλάμβανε το αξίωμα, το 1971, είχε πει: «Η εποχή των φυλετικών διακρίσεων τέλειωσε».

«Με μεγάλη θλίψη και απογοήτευση, επαναλαμβάνω αυτές τις λέξεις, σχεδόν πέντε δεκαετίες αργότερα», πρόσθεσε.

Ο Μπαράκ Ομπάμα βλέπει «αλλαγή νοοτροπίας»

Ο Δημοκρατικός πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα εξέφρασε χθες Τετάρτη ικανοποίηση για την «αλλαγή της νοοτροπίας» στις τάξεις των Αμερικανών, που διαδηλώνουν εναντίον του ρατσισμού και της αστυνομικής βίας, γεγονός που θα μπορούσε κατ’ αυτόν να φέρει μεταρρυθμίσεις σε εθνικό επίπεδο.

Ο προκάτοχος του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο παρότρυνε παράλληλα τις αρχές των πολιτειών και των πόλεων να επανεξετάσουν την πολιτική τους όσον αφορά τη χρήση βίας από τις δυνάμεις επιβολής της τάξης, στην πρώτη δημόσια τοποθέτησή του μέσω βιντεοσύνδεσης μετά τον θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ κατά τη διάρκεια της βίαιης προσαγωγής του από λευκούς αστυνομικούς στη Μινεάπολη την 25η Μαΐου.

«Είναι πολύ σημαντικό για εμάς να αδράξουμε τη στιγμή που δημιουργήθηκε στην κοινωνία μας, στη χώρα μας, να την αξιοποιήσουμε, ώστε να έχει αντίκτυπο», έκρινε ο Ομπάμα κατά τη διάρκεια βιντεοδιάσκεψης με ακτιβιστές, αναφερόμενος στους χιλιάδες πολίτες που βγήκαν στους δρόμους για να καταγγείλουν την αστυνομική βαρβαρότητα, τον ρατσισμό και τις κοινωνικές ανισότητες.

«Υπάρχει αλλαγή της νοοτροπίας η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη, ευρύτερη συνειδητοποίηση του γεγονότος ότι θα μπορούσαμε να τα πηγαίνουμε καλύτερα», πρόσθεσε.

Ο 58χρονος Ομπάμα, που παραμένει ιδιαίτερα δημοφιλής στις τάξεις των Δημοκρατικών, υπογράμμισε πως οι μαζικές κινητοποιήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη σκιαγραφούν «έναν πίνακα της Αμερικής πολύ πιο αντιπροσωπευτικό» από αυτόν των κινημάτων για τα πολιτικά δικαιώματα τη δεκαετία του 1960.

Ειδικά οι νεότεροι Αμερικανοί απαντούν παρών, εξήγησε ο Ομπάμα, και η κινητοποίησή τους μπορεί να οδηγήσει σε βαθύτερη αλλαγή.

«Θέλω να ξέρετε πως μετράτε. Θέλω να ξέρετε πως οι ζωές σας μετράνε, τα όνειρά σας μετράνε», συνέχισε, απευθυνόμενος στους νέους Αφροαμερικανούς που έχουν, όπως είπε, γίνει πολλές φορές μάρτυρες ή θύματα βιαιοτήτων.

Ο πρώην πρόεδρος απευθύνθηκε επίσης στους τοπικούς αιρετούς. «Απευθύνω έκκληση σε κάθε δήμαρχο στη χώρα μας να αναθεωρήσει την πολιτική του όσον αφορά τη χρήση βίας σε διαβούλευση με τα μέλη της κοινότητάς μας και να δεσμευθεί ότι θα δώσει λόγο για τις υπεσχημένες μεταρρυθμίσεις», είπε.

Ο πρώτος μαύρος πρόεδρος των ΗΠΑ απηύθυνε έκκληση για συνεργασία ώστε να «αλλάξει η Αμερική» και να ανταποκρίνεται στις αξίες και «τα υψηλότερα ιδανικά» των πολιτών της.

«Με κάποιους τρόπους, όσο τραγικές κι αν ήταν οι τελευταίες εβδομάδες, όσο δύσκολες και τρομακτικές και αβέβαιες κι αν ήταν, προσέφεραν επίσης μια εκπληκτική ευκαιρία να αφυπνιστεί ο κόσμος», είπε ο Ομπάμα, επιλέγοντας μια νότα αισιοδοξίας.

Η τοποθέτηση του Ομπάμα ήταν διαμετρικά αντίθετη από αυτή του διαδόχου του. Ο Ντόναλντ Τραμπ αποφεύγει να αναφερθεί στα ζητήματα που εγείρουν οι διαδηλωτές και επικεντρώνεται στις ταραχές και τις λεηλασίες. Ο Ρεπουμπλικάνος απείλησε να αναπτύξει τον στρατό για να κατασταλούν οι «ταραχοποιοί» και οι «αναρχικοί», μίλησε για «τρομοκρατία», απαίτησε από δήμαρχους και κυβερνήτες πολιτειών να φανούν «σκληρότεροι».

Την Τρίτη και χθες Τετάρτη άλλοι δύο πρώην πρόεδροι, ο Τζορτζ Ου. Μπους, Ρεπουμπλικάνος, και ο Τζίμι Κάρτερ, Δημοκρατικός, παρενέβησαν στον δημόσιο διάλογο σε τόνο πολύ διαφορετικό από αυτόν του σημερινού αρχηγού του κράτους.

Ο Ομπάμα δεν αναφέρθηκε ονομαστικά στον Τραμπ στην παρέμβασή του.

Ο πρώην πρόεδρος, που είδε πολλά παρόμοια συμβάντα να σημειώνονται κατά τη διάρκεια της δικής του θητείας, αμφισβήτησε ότι κάποιος οφείλει να επιλέγει «την ψήφο ή τη διαδήλωση», τη «συμμετοχή ή την πολιτική ανυπακοή». Αυτά τα δύο «δεν είναι» αλληλοαποκλειόμενα, μπορεί να αποτελούν το ένα συνέχεια του άλλου, επέμεινε. Απέρριψε επίσης τη θέση όσων στέκονται «στις διαδηλώσεις», όπως ο διάδοχός του.

Προέτρεψε όσους καταδικάζουν τις διαδηλώσεις «να θυμούνται κάτι: αυτή η χώρα θεμελιώθηκε πάνω σε διαδηλώσεις. Τις ονόμασαν Αμερικανική Επανάσταση».

Φόνος δευτέρου βαθμού

Σημειώνεται πως ο Γενικός Εισαγγελέας της Μινεσότα Κιθ Έλισον που διερευνά την υπόθεση δολοφονίας του Τζορτζ Φλόιντ, τροποποίησε την κατηγορία εναντίον του πρώην αστυνομικού Ντέρεκ Σόβιν αυξάνοντάς την σε φόνο δεύτερου βαθμού, απαγγέλλοντας κατηγορίες και εναντίον των τριών άλλων αστυνομικών που ήταν παρόντες στο περιστατικό.

Ο 44χρονος Σόβιν, που γονάτισε στον λαιμό του Φλόιντ, απολύθηκε από την αστυνομία – όπως οι τρεις συνάδελφοί του – και φυλακίστηκε στα τέλη Μαΐου. Αντιμετωπίζει πλέον μέγιστη ποινή κάθειρξης 40 ετών, σύμφωνα με το νέο κατηγορητήριο που κατατέθηκε στο δικαστήριο.

Ο Έλισον εξέδωσε εντάλματα σύλληψης για τους άλλους τρεις αστυνομικούς και αύξησε την εγγύηση σε κάθε έναν από αυτούς σε 1 εκατομμύριο δολάρια.

“Αυτό είναι ένα ακόμη σημαντικό βήμα για δικαιοσύνη” έγραψε σε tweet της η Δημοκρατική βουλευτής της Μινεσότα Έιμι Κλόμπουσαρ.

Οι άλλοι αστυνομικοί που εμπλέκονται στην υπόθεση– ο Τόμας Λέιν, ο Αλεξάντερ Κουένγκ και ο Του Θάο, θα κατηγορηθούν για συναυτουργία και συνέργεια στη δολοφονία του Φλόιντ.

Ο Μπέντζαμιν Κραμπ, ο δικηγόρος της οικογένειας Φλόιντ, με tweet του ανέφερε ότι η οικογένεια υποδέχθηκε την είδηση ως μια “γλυκόπικρη στιγμή” και ήταν “πολύ ικανοποιημένοι” που ο Έλισον αύξησε την κατηγορία εναντίον του Σόβιν και απήγγειλε κατηγορίες και στους άλλους εμπλεκόμενους αστυνομικούς.

“Αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός στο δρόμο για δικαιοσύνη και είμαστε ικανοποιημένοι που αυτή η σημαντική ενέργεια έγινε πριν η σορός του Τζορτζ Φλόιντ αναπαυθεί”, τόνισε ο Κραμπ σε ανακοίνωσή του.

Σε συνέντευξη του στο CNN, ο Κραμπ πρόσθεσε πως ειπώθηκε στην οικογένεια Φλόιντ ότι η έρευνα συνεχίζεται και πως οι κατηγορίες μπορεί να τροποποιηθούν ξανά. Η οικογένεια, τόνισε ο δικηγόρος, πιστεύει ότι ο Σόβιν μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπος και με κατηγορία φόνου πρώτου βαθμού.

The post Τραμπ: Δεν θα χρειαστεί ο στρατός στις διαδηλώσεις appeared first on Fimotro.

Keywords
Τυχαία Θέματα