Τρόμος: ξεπέρασαν τους 16.000 οι νεκροί παγκοσμίως

21:47 23/3/2020 - Πηγή: Fimotro

Δεν έχει τέλος η τραγωδία με τον κορονοϊό με τους νεκρούς σε όλο τον κόσμο να έχουν ήδη ξεπεράσει τους 16.000. Ο εφιάλτης του κορονοϊού για όλο τον πλανήτη δεν λέει να σταματήσει, με τις χώρες να μην σταματούν να μετρούν θύματα. Ήδη ο αριθμός των νεκρών έχει ξεπεράσει τις 16.000 και συγκεκριμένα έχει φτάσει τις 16.307, με τον αριθμό δυστυχώς να μεγαλώνει συνέχεια, ώρα με την ώρα.

Η Ιταλία είναι η χώρα που έχει πληγεί περισσότερο από κάθε άλλη, με τους γείτονες να θρηνούν τον χαμό 6.077 ανθρώπων, ενώ συνολικά τα κρούσματα έχουν φτάσει τα 63.927. Η Κίνα από την οποία ξεκίνησε ο Covid-19

έχει φτάσει τους 3.270 νεκρούς, με τα κρούσματα να είναι 81.093.

Η Ισπανία που τις τελευταίες ημέρες αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα, έχει 2.207 θύματα, με τα κρούσματα να είναι συνολικά 33.089, το Ιράν έχει 1.812 νεκρούς και 23.049 κρούσματα και τέλος η Γαλλία έχει 860 θύματα και 16.689 κρούσματα.

Πώς μεταδίδεται ο κορονοϊός και ποια είναι τα μέτρα προστασίας

Ποια είναι τα συμπτώματα της νόσου Covid-19 που προκαλεί ο κορονοϊός και πώς μπορούμε να προστατευτούμε; Βρισκόμαστε για τα καλά και στην Ελλάδα πια στην εποχή του κορονοϊού, με τα κρούσματα να αυξάνονται καθημερινά και τους γιατρούς να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου.

Ποια είναι, όμως, τελικά, τα συμπτώματα της νόσου Covid-19 (που προκαλεί ο νέος κορονοϊός) και πώς μπορούμε να προστατευτούμε;

Πώς μεταδίδεται ο ιός

Αυτό που ανησυχεί περισσότερο τους επιστήμονες ανά τον κόσμο είναι η αυξημένη μεταδοτικότηταπου παρουσιάζει ο νέος κορονοϊός. Άλλωστε, η ταχύτητα εξάπλωσης και διασποράς του σε όλες τις ηπείρους μαρτυρά του λόγου το αληθές.

Ο 2019–nCoV, λοιπόν, μεταδίδεται κυρίως μέσω της επαφής με ασθενή, μέσω σταγονιδίων, τα οποία παράγονται όταν ο ασθενής βήχει ή φτερνίζεται ή μέσω σταγονιδίων από τη σίελο ή από τη ρινική κοιλότητα. Για την αποφυγή μετάδοσης του ιού είναι εξόχως σημαντική η εφαρμογή όλων των μέτρων ατομικής υγιεινής.

Θυμίζουμε, σύμφωνα με τις μελέτες των επιστημόνων, ο πρώτος κορονοϊός, ονόματι SARS–CoV, μεταδόθηκε από μοσχογαλές (σαρκοφάγο ζώο της Ασίας, που μοιάζει με νυφίτσα) στους ανθρώπους στην Κίνα το 2002, ενώ ο δεύτερος, ο MERS-CoV, από καμήλες σε ανθρώπους στη Σαουδική Αραβία το 2012. Ο τρίτος, τώρα, όλα δείχνουν πως ξεκίνησε από τον παγκολίνο, έναν φολιδωτό μυρμηγκοφάγο, αλλά το θέμα παραμένει υπό εξέταση.

Αυτό που έχει ιδιαίτερη σημασία είναι ότι, πιθανότατα, αρκετοί κορονοϊοί κυκλοφορούν στα ζώα, και δεν έχουν ακόμη μεταδοθεί σε ανθρώπους…

Με βάση πρόσφατες αναφορές, η μετάδοση είναι πιθανή από άτομα που έχουν μολυνθεί από τον ιό, αλλά δεν εμφανίζουν ακόμη συμπτώματα. Παρ’ όλα αυτά, σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα, υπεύθυνα για την εξάπλωση του ιού είναι, κυρίως, τα άτομα που εμφανίζουν συμπτώματα.

Αξίζει να σημειώσουμε, τέλος, πως, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι τα κατοικίδια ζώα, όπως τα σκυλιά ή οι γάτες, μπορούν να μολυνθούν με τον νέο κορονοϊό.

Πώς να προστατευτείτε

Ο 2019–nCoV προκαλεί αναπνευστική νόσο, η οποία μπορεί να μεταδοθεί από άνθρωπο σε άνθρωπο, συνήθως κατόπιν στενής επαφής με ασθενή μέσα στο οικογενειακό περιβάλλον ή σε χώρο παροχής φροντίδας υγείας ή, φυσικά, σε χώρο εργασίας.

Σε περίπτωση, λοιπόν, που ένα άτομο πιστεύει ότι μπορεί να έχει τα συμπτώματα και γνωρίζει ότι υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να έχει εκτεθεί στον ιό, θα πρέπει να απευθυνθεί άμεσα σε κάποιον επαγγελματία υγείας. Και θα πρέπει να προσέχει, επίσης, να μην εκθέσει και άλλους ανθρώπους και να μη βρίσκεται σε κοντινή επαφή. Να παραμείνει στο σπίτι. Να απευθυνθεί στον ΕΟΔΥ (τηλ. 1135), όπου θα τον παραπέμψουν άμεσα εκεί που θα διαπιστωθεί αν πάσχει, όντως, από Covid-19.

Keywords
Τυχαία Θέματα