Τσίπρας στην κ.ε. του συριζα: στόχος να βγάλουμε τη χώρα από την εποπτεία

12:07 9/4/2017 - Πηγή: Fimotro

«Στόχος μας είναι να ξαναστήσουμε τη χώρα στα πόδια της, να τη βγάλουμε από τα προγράμματα επιτροπείας» δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας, ανοίγοντας τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, όπου θα τεθούν επί τάπητος όλα τα νέα δεδομένα μετά την κατ’ αρχήν συμφωνία στο Eurogroup, και την αντίστροφη μέτρηση για το κλείσιμο της β΄ αξιολόγησης.

Βασικά

σημεία της ομιλίας:

Δεν θέλουμε το σημείο εξόδου από την κρίση να σημάνει την αρχή μιας άλλης. Σε αυτό είμαστε κάθετοι. Επιλέξαμε να κρατήσουμε μία στάση που δεν θα επιτρέπει τη ναρκοθέτηση της εξόδου από την κρίση.

Το αποτέλεσμα στη Μάλτα δικαίωσε την επιμονή μας. Αυτά που αποφασίστηκαν καθιστούν πλέον ορατό τον ορίζοντα εξόδου από την οικονομική επιτροπεία.

Κατά συνέπεια καθίσταται ορατός και ο διαρκής στόχος μας, που αποτέλεσε και εντολή του ελληνικού λαού. Να δοθεί δηλαδή ένα σαφές τέλος στην περιπέτεια.

Αντιμετωπίσαμε δυσκολίες. Έντονες διαφωνίες του ΔΝΤ με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς που δεν είχαν να κάνουν με την αξιολόγηση, αλλά με την πορεία της Ελλάδας μετά το τέλος του προγράμματος. Η διαπραγμάτευση δεν έχει να κάνει με όσα συμφωνήθηκαν τον Ιούλιο του 2015 αλλά με μια συνολική λύση.

Οι διαφωνίες αυτές είτε γίνονταν εξωφρενικές απαιτήσεις, είτε καθυστερήσεις. Αυτή η προοπτική του τέλους είναι κάτι που κάποιους δυσαρεστεί ιδιαίτερα. Και έξω και μέσα.

Υπάρχει πολιτική συμφωνία. Αγωνιστήκαμε για να είναι κοινωνικά βιώσιμη η υλοποίηση της συμφωνίας. Υπάρχουν μέτρα που δεν θα παίρναμε ποτέ. Ωστόσο ο συμβιβασμός προβλέπει και αντίμετρα που θα δημιουργούν μηδενικό ισοζύγιο και θα νομοθετηθούν ταυτόχρονα.

Μέτρα για την αντιμετώπιση της φτώχειας και της ανεργίας, της στήριξης των νέων ανθρώπων, της ενίσχυσης της αναπτυξιακής πολιτικής.

Καταφέραμε όμως και ένα βασικό στόχο. πετύχαμε να διασφαλίσουμε την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Για να έχουν ξανά ισχύ τα 2 κρισιμότερα στοιχεία: Η αρχή της επεκτασιμότητας και της ευνοϊκότερης ρύθμισης.

Η διαπραγμάτευση δεν διεξάγεται μόνο σε κλειστές αίθουσες, αλλά για πρώτη φορά διεξάγεται και στο πολιτικό επίπεδο.

Μετά τη Μάλτα, ανοίγει ο δρόμος πέραν της συμφωνίας για τα μέτρα του 2019 και του 2020, ανοίγει και η ρύθμιση των μέτρων για το χρέος. Αυτό στέλνει ξεκάθαρο μήνυμα. Ότι η αβεβαιότητα τελείωσε, ότι η κρίση είναι πίσω, ότι τα καταστροφικά σενάρια είναι παρελθόν.

Μπαίνουμε συζήτησης για το δημοσιονομικό μονοπάτι μετά το τέλος του προγράμματος. Πρέπει να μην διαιωνίζει τη λιτότητα κι αυτή είναι η επόμενη και μάλλον τελευταία διαπραγματευτική μάχη που έχουμε μπροστά μας. Η απαίτηση για υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα, από πολλούς για μία δεκαετία, είναι τουλάχιστον άτοπη…

Keywords
Τυχαία Θέματα