Τσίπρας: στρατηγικό σχέδιο μητσοτάκη η αναδιάρθρωση της αγοράς
Ο ΣΥΡΙΖΑ κυβέρνησε υπό πολύ διαφορετικές συνθήκες τη χώρα απ’ ότι η σημερινή κυβέρνηση, χωρίς μαξιλάρι και χωρίς πρόσβαση στις αγορές. Βγάλαμε τη χώρα από τα μνημόνια, πιάσαμε τους στόχους και αποκαταστήσαμε την εικόνα της χώρας, δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξη τύπου στη Θεσσαλονίκη.
Όπως είπε αμέσως μετά την
Σήμερα η κυβέρνηση δεν είναι αναγκασμένη να τηρεί δημοσιονομικούς κανόνες γιατί ισχύει η «ρήτρα διαφυγής». Ακόμα και οι ευρωπαϊοι λένε ξοδέψτε όσα χρειάζεται, θύμισε. Η κυβέρνηση έχει 37 δισ. ευρώ διαθέσιμα και δεν δικαιολογείται να μην στηρίζει τις θέσεις εργασίας.
«Τα μέτρα που προτείνουμε είναι κοστολογημένα: 3 δισ. ευρώ είναι για τα μόνιμα μέτρα ενώ τα μέτρα έκτακτης ανάγκης έχουν κόστος 8 δισ. ευρώ έως το τέλος του έτους».
Η πανδημία και το 2ο lockdown
Θα στηρίξουμε ότι προτείνει η επιστημονική κοινότητα, όπως κάναμε και στο πρώτο lockdown. Δεν επιδιώξαμε να κουνάμε το δάχτυλο παρά τα λάθη της κυβέρνησης. Οι δικοί μας πρώην υπουργοί έσπευσαν να βοηθήσουν να βρεθούν κρεβάτια στα νοσοκομεία.
Το κρίσιμο, όμως είναι τι έκανε ή δεν έκανε η κυβέρνηση για να βρεθούμε σε δεύτερο lockdown. Θα είναι δείγμα της απόλυτης αποτυχίας της κυβέρνησης. Πώς γίνεται στην προηγούμενη φάση η κυβέρνηση «να ευλογεί τα γένια της» για την επιτυχία και τώρα η ευθύνη να μην χρεώνεται στον ίδιο αλλά τους πολίτες;
Υπήρξε σχεδιασμός χωρίς αρχή μέση και τέλος. Ο τουρισμός άνοιξε χωρίς ενιαία πρωτόκολλα καθ’ υπόδειξη μεγάλων συμφερόντων, χωρίς υποχρεωτικά τεστ. Αν είχαν επιβληθεί από την αρχή ο τουρισμός θα πήγαινε καλύτερα και δεν θα είχαμε ραγδαία αναζωπύρωση της πανδημίας. Παράλληλα η κυβέρνηση δεν αξιοποίησε τον χρόνο για να ενισχύσει το ΕΣΥ. Φτάσαμε να ανακοινώνουν ότι έχουμε μόλις 22 κρεβάτια ΜΕΘ στην Αττική.
Είναι εγκληματική αμέλεια που οφείλεται στο ότι έχουν άλλη κοσμοθεωρία. Εδωσαν 20 εκατ. στα μέσα ενημέρωσης, όχι για να φτιάξουν κρεβάτια ΜΕΘ και να κάνουν προσλήψεις στην υγεία.
Η κυβέρνηση-απάτη και το σενάριο εκλογών
Συγκάλεσα τρεις φορές το Συμβούλιο Πολιτικών αρχηγών όταν υπήρχαν κρίσιμα θέματα παρότι με έλεγαν «ψεύτη». Την ακραία φρασεολογία δεν την λογάριασα. Ο χαρακτηρισμός «πολιτική απάτη» στοιχειοθετείται. Δεν είναι μόνο το Μακεδονικό που ο Κ. Μητσοτάκης δεν είχε διαφωνία, επέλεξε να διαφωνήσει για ψήφους. Τώρα δίνει «μάχες» για τη Βόρεια Μακεδονία. Εταξε δουλειές αλλά είχαμε ύφεση και πριν την πανδημία. Λέει ότι έχει δώσει 24 δισ. ευρώ αλλά έχει δώσει μόλις 4,6 δισ. ευρώ έως σήμερα σύμφωνα με το ΓΛΚ.
Σε ότι αφορά τις δημοσκοπήσεις είπε ότι υπάρχουν κάποιες που παραγγέλνονται για να διαμορφώσουν τάση στην κοινωνία. Κάποιες δείχνουν πλέον ότι η κυβέρνηση δεν απολαμβάνει πλέον εμπιστοσύνης σε ότι αφορά τη διαχείριση της πανδημίας.
Σε ότι αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ, ο πρώην πρωθυπουργός δήλωσε ότι στις εκλογές είχε 32%. Στόχος είναι το 32% να γίνει 42% για να κερδίσει τις επόμενες εκλογές. «Περάσαμε μια περίοδο αναστοχασμού και αποτίμησης για να προχωρήσουμε μπροστά. Οι εξελίξεις που προέκυψαν ήταν πιο μεγάλες και μας αναγκάζουν να είμαστε έτοιμοι. Δεν θα είναι αιφνιδιασμός πρόωρες εκλογές, αν τις επιλέξει ο κος Μητσοτάκης, γιατί θα προκύψουν από τον δικό του αιφνιδιασμό από τη δυσκολία αντιμετώπισης των προβλημάτων» υπογράμμισε.
Τα ελληνοτουρκικά
Στην περίοδο της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ αντιμετωπίσαμε δύσκολες στιγμές με την Τουρκία (τη σύλληψη των δυο Ελληνων στρατιωτών, την άφιξη των οκτώ Τούρκων, εντάσεις στο Αιγαίο), αλλά πάντα είχαμε κανάλια επικοινωνίας. Καλέσαμε τον Ερντογάν πρώτη φορά μετά από 65 χρόνια, παρότι ξέραμε τις διαφορές. Το χειρότερο είναι να μην υπάρχουν δίαυλοι επικοινωνίας. Η στρατηγική της Τουρκίας δεν πρέπει να μας αιφνιδιάζει. Δεν είναι απρόβλεπτος, ούτε απομονωμένος. Θέλει να δημιουργεί τετελεσμένα και να βάζει θέματα στο τραπέζι.
Με την Τουρκία έχουμε διαφορά στην υφαλοκρηπίδα και εμείς πιστεύουμε ότι πρέπει να λυθεί με διάλογο. Γι’ αυτό αρχίσαμε τις διερευνητικές επαφές το 2016.
Απειλώντας την Ελλάδα η Τουρκία απειλεί την Ευρώπη. Ο κος Μητσοτάκης φοβάμαι ότι κινείται χωρίς πυξίδα. Αν κινείται στην εθνική γραμμή γιατί από τον Ιούλιο μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου που υπεγράφη το τουρκολιβικό σύμφωνο δεν πίεσε την Τουρκία για μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης και δεν μιλούσε για επίλυση της διαφοράς μας με διάλογο;
Γιατί όταν έγινε το τουρκολιβικό σύμφωνο δεν απαίτησε κυρώσεις κατά της Τουρκίας. Εμείς κερδίσαμε κυρώσεις για την Κύπρο. Η σημερινή κυβέρνηση έλεγε ότι δεν είναι στρατηγική μας θέση οι κυρώσεις, θύμισε.
Σε ότι αφορά τη στάση της ΕΕ ο κος Τσίπρας είπε ότι το κρίσιμο είναι να συνειδητοποιήσει ότι η Τουρκία δεν διεκδικεί μόνο από την Ελλάδα. Εχει να κάνει και με τις εμπορικής διεκδικήσεις έναντι της Ευρώπης. Χρειάζεται πολιτική «καρότο και μαστίγιο»: απειλή ισχυρών κυρώσεων και δέλεαρ μια καλύτερης τελωνειακής ένωσης. Αν αυτά δεν υπάρξουν δεν θα υπάρξει πλαίσιο λογικής από τον κο Ερντογάν.
Ακούω ότι επίκειται επανέναρξη των διερευνητικών επαφών, συνέχισε. Αυτό αν ισχύει είναι θετικό. Πιστεύουμε ότι πρέπει να γίνουν και αν δεν υπάρξει συμφωνία να πάμε στη Χάγη. Η κυβέρνηση, όμως οφείλει να ενημερώσει.
Ένα μήνα το Oruc Reis έκανε έρευνες. Ξαφνικά αποσύρθηκε και αρχίζουν διερευνητικές. Υπήρξαν ανταλλάγματα, κάποια συμφωνία ή ήταν απόφαση του Τούρκου Προέδρου. Υπήρξε συμφωνία στο Βερολίνο και τι έλεγε; Τι ήταν αυτό;
Το κρίσιμο ερώτημα είναι αν η ατζέντα είναι ίδια με αυτή που αφήσαμε το 2016, υπογράμμισε ο πρώην πρωθυπουργός. Ο κος Τσίπρας εκτίμησε ότι δεν υπάρχει περίπτωση να υπάρξει λύση μέσω των διαπραγματεύσεων. Η λύση θα δοθεί στη Χάγη. Το κρίσιμο ερώτημα είναι που θα συμφωνήσουμε ότι διαφωνούμε με την Τουρκία. Με τι υποσχετικό θα πάμε στη Χάγη. Η χώρα δεν μπορεί να απομειώνει τα επιχειρήματά της πριν πάμε στο Διεθνές Δικαστήριο. Δεν μπορεί να πάει σε διαπραγμάτευση έχοντας υπονομεύσει τις θέσεις της.
Ο Αλέξης Τσίπρας θύμισε ότι όταν επί ΣΥΡΙΖΑ προσπάθησε η Τουρκία να παραβιάσει κυριαρχικά δικαιώματα ο ίδιος έστειλε μια Φρεγάτα και σταμάτησε τις έρευνες. Τώρα έχουμε φθηνές δικαιολογίες, ότι δεν γίνονται έρευνες γιατί κάνουν τα γύρω πλοία «φασαρία». Αυτά είναι αστεία πράγματα.
Υπήρξε παραβίαση κυριαρχικών δικαιωμάτων
Είναι σαφές ότι υπήρξε παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων μας. Ακόμα κι αν ισχύει η άποψη ότι οι έρευνες δεν ήταν ποιοτικά άριστες λόγω θορύβου από τα παρακείμενα πλοία, το θέμα είναι ότι έγιναν εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας.
Η μεγάλη εικόνα ποια είναι; Οτι ξεκινούν διερευνητικές λίγο πριν τη Σύνοδο Κορυφής η οποία θα συζητούσε κυρώσεις. Αρα εδώ υπάρχει ένα πολύ σοβαρό ζήτημα: η ρήτρα καλής θέλησης, καλής γειτονίας, που πρέπει να ζητηθεί. Δεν γνωρίζω αν υπάρχει εγγύηση της Τουρκίας ότι δεν θα ξαναβγάλει το σκάφος. Θεωρώ εκ των ων ουκ άνευ να διεκδικήσει η κυβέρνηση πλαίσιο κυρώσεων για την Τουρκία. Πχ περιοριστικά μέτρα κατά φυσικών και νομικών προσώπων (για τις παράνομες εξορύξεις στην κυπριακή ΑΟΖ).
Ποιες είναι οι ελάσσονες διαφορές;
Ο κος Μητσοτάκης επέλεξε στο άρθρο του να αποκαλύψει τη γραπτή συμφωνία. Σε αυτό έγραψε «διαφορές με την Τουρκία», ενώ στο Βελίδιο μίλησε για «μείζονα διαφορά». Γιατί μιλά για «μείζονα διαφορά»; Ποιες είναι οι άλλες διαφορές; Πρέπει να βγει να πει τι εννοεί στον ελληνικό λαό. Δεν είναι τυχαίες οι λέξεις που χρησιμοποιούνται, τόνισε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ.
Οι τράπεζες και το δημόσιο
Δεν βάζω θέμα εθνικοποίησης, βάζω θέμα να ασκήσει το Δημόσιο τα δικαιώματά του βάση των μετοχών που κατέχει. Δεν μιλάμε για εθνικοποίηση, αλλά όχι και να έχουμε «ανάποδο καπιταλισμό» να πληρώνει το κράτος και να διοικούν ιδιώτες.
Ο λόγος που δεν το κάναμε εμείς είναι γιατί κυβερνούσαμε με το πιστόλι στον κρόταφο με την τρόικα να θέλει να σώσει τις τράπεζες και όχι την κοινωνία. Στόχος μας είναι αυτά να τα αλλάξουμε. Είναι αναγκαίο γιατί το πρόβλημα είναι ότι οι τράπεζες δεν παίζουν το ρόλο τους στην ελληνική οικονομία. Σήμερα για να δανειστεί κάποιος πρέπει να αποδείξει ότι δεν έχει ανάγκη δάνειο. Υπάρχει χρηματοοικονομικό κενό 15 δισ. ευρώ στην οικονομία.
Η κυβέρνηση λέει ότι εγγυάται το 80% των δανείων στο σχετικό ταμείο αλλά στην ουσία εγγυάται μόλις το 32%. Ετσι, οι τράπεζες αναγκαστικά προσαρμόζονται και δεν παίρνουν ρίσκα.
Ο Αλέξης Τσίπρας θύμισε ότι η κυβέρνησή του έχτισε την Αναπτυξιακή Τράπεζα που δίνει περιθώρια για δανεισμό.
Η ερώτηση του Euro2day.gr
Απαντώντας πως θα μπορούσε να στηριχθεί η οικονομία χωρίς να χρηματοδοτηθούν εταιρείες-ζόμπι που νοθεύουν τον ανταγωνισμό ή να επιβαρυνθεί το Δημόσιο ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε ότι ξαφνιάζεται που πολλοί απευθυνόμενοι στους μικρομεσαίους μιλούν για «ζόμπι». Πριν τις εκλογές τους έλεγαν ραχοκοκαλιά της οικονομίας.
Είναι στρατηγικό σχέδιο του κου Μητσοτάκη η μεγάλη αναδιάρθρωση στην αγορά και η πανδημία είναι μια ευκαιρία για να γίνει δήθεν χωρίς δική του ευθύνη. Είναι στον πυρήνα των νεοφιλελεύθερων αντιλήψεων. Θα έχει τεράστιες απώλειες, χιλιάδες επιχειρήσεις θα βάλουν λουκέτο και χιλιάδες απολύσεις θα γίνουν. Τη θέση των μικρομεσαίων στην αγορά θα πάρουν μεγάλα συγκροτήματα.
Εμείς πιστεύουμε ότι πρέπει να ενισχυθεί η θέση της μικρομεσαίας επιχείρησης. Πρέπει να δώσουμε κίνητρα να είναι πιο παραγωγική. Εμείς προτείναμε να παρακαμφθεί η δυσκολία της ανάληψης ρίσκου των τραπεζών μέσα από τη μη επιστρεπτέα ενίσχυση με βάση τη θέση εργασίας: 2.000 ευρώ για κάθε θέση εργασίας, όπως συμβαίνει στις ΗΠΑ και χώρες της ΕΕ. Δεύτερο κρίσιμο θέμα η επιδότηση της εργασίας για να ανασάνουν οι επιχειρήσεις. Το τρίτο κρίσιμο θέμα είναι η εγγυοδοσία: εμείς προτείναμε ένα αντίστοιχο «Ηρακλή» για να πάρουν οι τράπεζες λίγο περισσότερο ρίσκο.
Από εκεί και πέρα υπάρχει το ζήτημα των δικλείδων ασφαλείας. Η κυβέρνηση ενώ δεν δίνει εγγυοδοτήσεις πιέζει να μπουν με πελατειακά κριτήρια επιχειρήσεις σε καθεστώτα χρηματοδότησης. Πρέπει να υπάρχουν ενιαία κριτήρια για όλους με μεγαλύτερη περίμετρο. Το πελατειακό κράτος πρέπει να τελειώσει. Γι’ αυτό χρειάζεται ο ενεργός ρόλος του Δημοσίου.
Τα εργασιακά
Ολοι γνωρίζουν ποιες είναι οι συνθήκες σήμερα στην αγορά εργασίας. Πρέπει να στηρίξουμε τις επιχειρήσεις αλλά όχι κανιβαλίζοντας τους εργαζόμενους. Όταν ξεκίνησε η πανδημία όλες οι χώρες προσέφυγαν στα κράτη. Οι θεωρίες ότι όλα τα ρυθμίζουν οι αγορές αμφισβητούνται.
Γιατί δεν ζητάτε εκλογές;
Θα ήταν πολύ ανεύθυνο σε συνθήκες πανδημίας και ελληνοτουρκικής κρίσης να ζητήσω εκλογές. Αν ήταν διαφορετικά, θα είχα ζητήσει ήδη. Είμαστε δύναμη ευθύνης απέναντι στη χώρα. Δεν θα κάνω ό,τι έκανε ο Μητσοτάκης, όταν ήμασταν πάνω στην αιχμή της διαπραγμάτευσης και ζητούσε εκλογές.
Εχω αίσθηση της ευθύνης.
Τι απαντάτε στο «ευτυχώς που δεν είναι ο ΣΥΡΙΖΑ κυβέρνηση τώρα»;
Αναμφίβολα είναι πολύ δύσκολη συνθήκη η πανδημία, ναι. Αλλά εμείς βρήκαμε άδεια ταμεία, οικονομική ασφυξία, αρρύθμιστο χρέος, 11% επιτόκια δανεισμού. Εμείς κυβερνήσαμε σε πολύ χειρότερες συνθήκες. Βγάλαμε τη χώρα από τα μνημόνια, αφήσαμε γεμάτα τα ταμεία (όχι από ιδεοληψία αλλά για μία κρίσιμη στιγμή όπως τώρα…).
Τι θα κάναμε εμείς που παραλάβαμε τα δημόσια νοσοκομεία ελλειμματικά και τα αφήσαμε πλεονασματικά; Που κάναμε προσλήψεις; Τι θα γινόταν αν κυβερνούσαμε εμείς; Δεν θα κάναμε μπίζνες και αναθέσεις με ιδιώτες, για παράδειγμα. Θα αξιοποιούσαμε την κρίση ως ευκαιρία αλλά για να ενισχύσουμε τα δημόσια νοσοκομεία, δηλαδή ό,τι προσπαθήσαμε να κάνουμε σε συνθήκες μνημονίων.
Ο μικρομεσαίες επιχειρήσεις δεν θα ήταν σε απόγνωση, ο εργαζόμενος δεν θα ήταν απλήρωτος, η ανεργία δεν θα μεγάλωνε, η ύφεση δεν θα ήταν εκεί που είναι. Ο κ. Μητσοτάκης βρήκε την πανδημία ως απάντηση δια πάσαν νόσο.
The post Τσίπρας: Στρατηγικό σχέδιο Μητσοτάκη η αναδιάρθρωση της αγοράς appeared first on Fimotro.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Blogs
- Βοιωτία: Ένας νεκρός και τρεις σοβαρά τραυματίες σε τροχαίο - Αυτοκίνητο συγκρούστηκε με φορτηγό
- Αν δείτε αυτό το «αγριόχορτο» στην αυλή σας, μην το βγάλετε! Δείτε γιατί…
- Ανέκδοτο: Η βαζελίνη
- Θεοδωρικάκος: Επιστρέφει αύριο στο υπουργείο μετά την περιπέτεια με την υγεία του
- Εγγραφές πρωτοετών Υπουργείο Παιδείας
- Τσίπρας: στρατηγικό σχέδιο μητσοτάκη η αναδιάρθρωση της αγοράς
- Κλειστά κι άλλα σχολεία από Δευτέρα 21/9: Σε ποια σχολεία λουκέτο. Λίστα
- Τσίπρας: Αν η κυβέρνηση δεν υλοποιήσει τα μέτρα που προτείνουμε, το κάνει επειδή δεν θέλει, όχι επειδή δεν μπορεί
- Χαρδαλιάς από ζάκυνθο: μέχρι το βράδυ θα έχει αποκατασταθεί η ηλεκτροδότηση
- Κορωνοϊός: Αγωνία για τα νοσοκομεία- Τι θα γίνει με τα σχολεία
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Fimotro
- Τελευταία Νέα Fimotro
- Τσίπρας: στρατηγικό σχέδιο μητσοτάκη η αναδιάρθρωση της αγοράς
- Χαρδαλιάς από ζάκυνθο: μέχρι το βράδυ θα έχει αποκατασταθεί η ηλεκτροδότηση
- Την ερχόμενη εβδομάδα η κυα για την αποζημίωση από τη φωτιά στη μόρια
- Στις βρυξέλλες αύριο ο δένδιας για το συμβούλιο υπεξ της εε
- Πρώτος και πάλι με 10% διαφορά από τον δεύτερο
- Το 2022 κλείνουν οριστικά οι φυλακές κορυδαλλού
- Ο δημοσιογράφος στ. κασιμάτης έβαλε μόνος του τέλος στην συνεργασία με την καθημερινή
- Στην καρδίτσα θα μεταβεί ο πρωθυπουργός
- Ζημιές στην ακριτική γαύδο από το πέρασμα του ιανού
- Ολική καταστροφή σε χωριά της κεφαλονιάς
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Blogs
- ΗΣΑΠ: Αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία στον Ηλεκτρικό
- Γιορτή σήμερα ποιοι γιορτάζουν: Εορτολόγιο – Μερομήνια 2021 Καιρός
- Λ. Αυγενάκης: Συγχαρητήρια στο 12ο PICK και στα μηνύματα για ασφαλή οδήγηση που εκπέμπει
- “Τα κανονικά σώματα μοιάζουν με αυτό.” Ένα παιδικό σόου της Δανίας το οποίο πρέπει να δεις!
- Leonardo DiCaprio: Όσα αποκάλυψε για τις συνεργασίες του με τον Μartin Scorsese
- Μελάνωμα: Οι καπνιστές έχουν μικρότερη πιθανότητα επιβίωσης
- Νέες φυλακές Ασπροπύργου: Έτσι θα είναι – Πότε θα είναι έτοιμες
- Εγγραφές πρωτοετών Υπουργείο Παιδείας
- Ιανός: Ζημιές στο ΕΚΑΒ Κρήτης από την κακοκαιρία
- Θεοδωρικάκος: Επιστρέφει αύριο στο υπουργείο μετά την περιπέτεια με την υγεία του