Β. μαρινακης : στη ναυτιλια πρεπει να στηριχθει η αναπτυξη της ελλαδας

15:09 10/7/2014 - Πηγή: Fimotro
ΤΙ ΕΙΠΕ ΣΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ECONOMIST
«Η ελληνική ναυτιλία αποτελεί ένα μοναδικό οικονομικό φαινόμενο και είναι ένας κλάδος που μπορεί να στηριχθεί η ανάπτυξη στην Ελλάδα». Αυτό τόνισε ο Ευάγγελος Μαρινάκης, πρόεδρος της Capital Product Partners, μιλώντας σήμερα το...
μεσημέρι στο συνέδριο του Economist.
Όπως
τόνισε, ο ελληνόκτητος εμπορικό στόλος κατέχει ηγετική θέση στην παγκόσμια αγορά και ανέφερε τους εξής αριθμούς: Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, οι Έλληνες πλοιοκτήτες ελέγχουν πάνω από 3.900 ποντοπόρα πλοία «αν τα δούμε σε όρους χωρητικότητας ο στόλος ηγείται της παγκόσμιας ναυτικής αγοράς με 291 εκατ. τόνους, έχοντας ουσιαστικά διπλασιαστεί σε χωρητικότητα τα τελευταία 15 χρόνια».

Μάλιστα, υπογράμμισε ότι το 52% των εισηγμένων ναυτιλιακών στα δύο μεγαλύτερα χρηματιστήρια στον κόσμο NYSE και NASDAQ έχει Έλληνες ιδιοκτήτες. Αυτό σημαίνει ότι πάνω από 20 εταιρείες ελληνικών συμφερόντων διαπραγματεύονται στα χρηματιστήρια της Νέας Υόρκης και Λονδίνου.

Επίσης, τόνισε ότι είναι μεγάλη η συνεισφορά της ναυτιλίας στην ελληνική οικονομία και στη συνοχή της κοινωνίας μας. Σύμφωνα με τον κύριο Μαρινάκη, ο οποίος επικαλέστηκε τα τελευταία στατιστικά στοιχεία, η ναυτιλία προσεγγίζει το 7% το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν της Ελλάδος και απασχολεί άμεσα ή έμμεσα πάνω από 350.000 εργαζομένους, ενώ το ναυτιλιακό συνάλλαγμα καλύπτει το 50% του πλεονάσματος. Ο κ. Μαρινάκης σημείωσε ότι σύμφωνα με τα στοιχεία από το Boston Consulting Group και του ΙΟΒΕ επισημαίνουν ότι η δυνητική συνεισφορά της ναυτιλίας στην επιπλέον προστιθέμενη αξία της χώρας μπορεί να είναι 12,7 δισ. Κάθε έτος και να προσθέσει μισό εκατομμύριο. Νέες θέσεις εργασίας.

«Η ελληνική ναυτιλία είναι δύναμη ισχύος για την Ελλάδα και είναι χρέος μας να χτίσουμε περαιτέρω πάνω στο μεγάλο κεφάλαιο», δήλωσε ο κ. Μαρινάκης και πρόσθεσε ότι «πιστεύω ακράδαντα ότι ο άλλος σημαντικός πυλώνας ανάπτυξης για την ελληνική οικονομία είναι ο τουρισμός».
Keywords
Τυχαία Θέματα