Βελτιωση ρυθμισεων για χρεη, φορο πετρελαιου

09:06 13/8/2013 - Πηγή: Fimotro

Τη βελτίωση των ρυθμίσεων για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο και τη μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης επιδιώκει η κυβέρνηση. Σύμφωνα με υψηλόβαθμο...
στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών τα δύο ζητήματα θα τεθούν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την τρόικα τον Σεπτέμβριο. Το οικονομικό επιτελείο σχεδιάζει ήδη «λίφτινγκ» των ρυθμίσεων,
ενώ εκτιμούν πως η «τύχη» του αιτήματος για μείωση του ΕΦΚ θέρμανσης θα εξαρτηθεί από την εκτέλεση του προϋπολογισμού και την απόδοση της μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση.
1. Οφειλές: Έως τώρα οι εισπράξεις δεν έχουν πιάσει τους στόχους, και αναζητείται «φόρμουλα» για να γίνουν ελκυστικότερες οι ρυθμίσεις. Για το πρώτο εξάμηνο είχε τεθεί στόχος εισπράξεων 1,9 δισ. από ληξιπρόθεσμα χρέη και εισπράχθηκε 1,3 δισ. Πιο συγκεκριμένα, δεν θα αλλάξει ο βασικός κορμός των ρυθμίσεων, αλλά θα γίνουν βελτιωτικές κινήσεις, όπως:
Οφειλέτες των οποίων χρέη παλιότερων ετών βεβαιώθηκαν μέσα στο 2013 να μπορούν να κάνουν χρήση και της ρύθμισης των 48 δόσεων. Με το υφιστάμενο πλαίσιο μόνη επιλογή είναι η ρύθμιση με τις 12 δόσεις. Για παράδειγμα ελεύθερος επαγγελματίας με οφειλές παρελθόντων ετών 40.000 ευρώ κάνει αίτηση υπαγωγής στη ρύθμιση «τελευταίας ευκαιρίας» για να αποπληρώσει σε 48 δόσεις. Στον έλεγχο προκύπτει ότι για τις χρήσεις 2011 και 2012 υπάρχει υπόλοιπο πληρωμής ΦΠΑ 6.000 ευρώ, τα οποία αφορούν παλαιότερες χρήσεις, και βεβαιώνονται εντός του τρέχοντος έτους. Βάσει του ισχύοντος νόμου το ποσό δεν υπάγεται στη ρύθμιση των 48 δόσεων, αλλά των 12.
Το ενδεχόμενο να μειωθεί το επιτόκιο 8,75% που πληρώνουν, κάθε μήνα, όσοι εντάσσονται σε ρύθμιση.
2.ΕΦΚ: Tην προηγούμενη εβδομάδα ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Μαυραγάνης άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να τεθεί θέμα μείωσης ή βελτίωσης των κριτηρίων παροχής επιδόματος θέρμανσης. Στη συνέχεια ο Γ. Στουρνάρας δήλωσε πως «δύσκολα μπορεί να μειωθεί ο Ειδικός Φόρος» και χθες στέλεχος του υπουργείου σημείωσε πως θα εξεταστεί με την τρόικα. Το σίγουρο είναι πως θα τεθεί υπό διαπραγμάτευση, αλλά με τα σημερινά δεδομένα δεν έχει πολλές πιθανότητες να γίνει αποδεκτό.
Keywords
Τυχαία Θέματα