Βηρυτός: μάχη για την ανεύρεση εγκλωβισμένων

08:47 6/8/2020 - Πηγή: Fimotro
Βομβαρδισμένο τοπίο το λιμάνι μετά την έκρηξη

Σε εξέλιξη βρίσκεται η επιχείρηση αναζήτησης επιζώντων στα συντρίμμια της πόλης της Βηρυτού, μετά την ισχυρή έκρηξη που συγκλόνισε παγκοσμίως και κόστισε τη ζωή σε τουλάχιστον 135 ανθρώπους.

Κάτω από αντίξοες συνθήκες, χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, και με τη συνδρομή συνεργείων από άλλα κράτη συνεχίζεται η προσπάθεια απεγκλωβισμού γύρω από το λιμάνι, που θυμίζει σκηνικό πολέμου.

Όπως

αναφέρει δημοσίευμα των New York Times, ακόμη και οι ίδιοι οι πολίτες σκάβουν μέσα στα συντρίμμια, ψάχνοντας για επιζώντες.

Πρόκειται για βιβλική καταστροφή που προκάλεσε η έκρηξη στην αποθήκη με τους 2.750 τόνους νιτρικού αμμωνίου, το απόγευμα της Τρίτης, 4 Αυγούστου. Περισσότεροι από 300.000 άνθρωποι έχουν μείνει άστεγοι και τουλάχιστον 5.000 έχουν τραυματιστεί. Ωστόσο, υπάρχουν φόβοι για πολλούς περισσότερους νεκρούς, ο αριθμός των οποίων είναι άγνωστος.

Ο τραγικός απολογισμός των νεκρών ανέρχεται μέχρι στιγμής στους 135, ανάμεσα στους οποίους βρίσκεται και μια Ελληνολιβανέζα. Άνθρωποι από διάφορες εθνικότητες, όπως η Γαλλία, η Αυστραλία, έχουν χάσει τη ζωή τους, σύμφωνα με τα ως τώρα στοιχεία.

Παράλληλα, στους 5.000 περίπου τραυματίες, συγκαταλέγονται και πέντε Ελληνες που ζουν εκεί. Ανάμεσά τους και μία γυναίκα η οποία έχασε το μάτι της και περιέγραψε τις φρικιαστικές στιγμές της έκρηξης.

«Κατέβηκα με τα αίματα τις σκάλες. Ημουν σπίτι, ζω στον τέταρτο όροφο. Δεν έμεινε τίποτα, όλα καταστράφηκαν. Με πήγαν σε τρία νοσοκομεία και δεν υπήρχε μέρος να με βάλουν», είπε στον ΣΚΑΪ η Ελληνίδα τραυματίας, Αννα Αρμάου.

Η μεγαλύτερη έκρηξη μετά τη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι

Η ένταση της έκρηξης, σύμφωνα με Βρετανό επιστήμονα, είναι η μεγαλύτερη μετά τις βόμβες σε Χιροσίμα και Ναγκασάκι, την εποχή του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Ο Κρίστοφερ Μπάσμπι ειδικός σε θέματα ραδιενέργειας και μέλος της επιτροπής Ρίσκου Ραδιενέργειας της ΕΕ, έκανε συγκρίσεις από άλλες μεγάλες εκρήξεις και δικαιολόγησε την άποψή του πως πρόκειται για την τρίτη ισχυρότερη που έχει γίνει.

«Στην αποθήκη υπήρχαν 2.750 τόνοι νιτρικού αμμωνίου. Η ποσότητα αυτή αντιστοιχεί με 2.7 κιλοτόνους ΤΝΤ. Στην Χιροσίμα υπολογίζεται πως η βόμβα ήταν 10 με 12 κιλοτόνους, αν πράγμα που σημαίνει πως στη Βηρυτό η αντιστοιχία είναι στο 1/4.

Κάποιοι λένε πως στην Ιαπωνία οι βόμβες ήταν 20 κιλοτόνων, αλλά όπως και να χει, η έκρηξη στη Βηρυτό είναι η ισχυρότερη μετά από αυτές τις δύο στην Ιαπωνία», είπε ο Μπάσμπι, που εξήγησε πως και το «μανιτάρι» που δημιουργήθηκε από την έκρηξη, δημιούργησε «δαχτυλίδια συμπίεσης» στους υδρατμούς, ακριβώς όπως συμβαίνει με μία ισχυρή πυρηνική συσκευή αν αυτή ενεργοποιηθεί κοντά σε ακτή.

Ο Μπάσμπι τόνισε πως και στο παρελθόν έχουν γίνει εκρήξεις νιτρικού αμμωνίου, αλλά όχι τόσο ισχυρές όσο αυτές της Βηρυτού.

«Είχε γίνει μία στο Τέξας που κατέστρεψε το λιμάνι και άλλη μία στην Γερμανία περίπου το 1920 σε αποθήκη, αλλά αυτή στη Βηρυτό είναι η μεγαλύτερη μετά από τις βόμβες σε Χιροσίμα και Ναγκασάκι» επέμεινε.

The post Βηρυτός: Μάχη για την ανεύρεση εγκλωβισμένων appeared first on Fimotro.

Keywords
Τυχαία Θέματα