Βρυξελλες: πρωτα ψηφιση μετρων, μετα συμφωνια για το χρεος και στο τελος εκταμιευση...

20:27 20/4/2016 - Πηγή: Fimotro
...ΠΑΝΤΑ Ο ΙΔΙΟΣ ΓΝΩΣΤΟΣ ΕΚΒΙΑΣΜΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΣ ΕΞΑΝΤΛΗΣΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΔΕΧΤΟΥΜΕ ΤΑ ΠΑΝΤΑ...
Σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο της Ευρώζωνης στις Βρυξέλλες, η ελληνική...
κυβέρνηση έρχεται αντιμέτωπη με τρία ζητήματα για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης και την εκταμίευση της πρώτης δόσης: Την συμφωνία με τους θεσμούς για την ρύθμιση του χρέους, την πλήρη νομοθέτηση των μέτρων έκτακτης
ανάγκης που ζητάει το ΔΝΤ και την επίτευξη συμφωνίας με το Ταμείο.

Ο ίδιος αξιωματούχος της Ευρωζώνης ανέφερε πως το Eurogroup στο Άμστερνταμ αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός τριών ωρών, όπου πρώτο θέμα συζήτησης θα είναι η ελληνική οικονομία και θα γίνει καταγραφή της προόδου στις διαπραγματεύσεις μέχρι σήμερα. Επίσης αναφέρει πως έχει γίνει πρόοδος στην Αθήνα τις προηγούμενες ημέρες αλλά δεν αναμένει να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις πριν από το Eurogroup της Παρασκευής.

Για την ίδια πηγή, το βέλτιστο σενάριο είναι να υπάρξει σημαντική σύγκλιση στα ανοιχτά ζητήματα κατά τη διάρκεια του Eurogroup, έτσι ώστε να επιστρέψουν έπειτα οι επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα με στόχο να φτάσουν σε μια συμφωνία με τις ελληνικές Αρχές.

Ο αξιωματούχος σημειώνει πως αν υπάρξει τέτοια πρόοδος που θα δικαιολογεί βάσιμες προσδοκίες επίτευξης μιας συμφωνίας εντός της εβδομάδας τότε θα οργανωθεί ένα έκτακτο Eurogroup «κατά τη διάρκεια μιας σημαντικής γιορτής» (σημειώνουμε πως την Μεγάλη Πέμπτη είναι η γιορτή της Αναλήψεως για τους Καθολικούς). Τα πάντα θα δρομολογηθούν όμως από την πρόοδο που θα γίνει στο Eurogroup της Παρασκευής και το κατά πόσο μπορούν να υπάρχουν βάσιμες προσδοκίες για μια τόσο σύντομη ολοκλήρωση.

Χαμηλός ο πήχης για τα στοιχεία της EurostatΤα μέτρα έκτακτης ανάγκης που το ΔΝΤ θέλει να δει ως μέρος της πρώτης αξιολόγησης (δηλαδή το πακέτο «ρεζέρβα» των πρόσθετων μέτρων ύψους 3,5 δισ.ευρώ), θα πρέπει να νομοθετηθούν από την Βουλή των Ελλήνων και -σύμφωνα με την ίδια πηγή- δεν θα τεθούν σε εφαρμογή αν δεν υπάρξουν οι περιστάσεις για τις οποίες συμφωνήθηκαν τα μέτρα αυτά.

Ο αξιωματούχος σε ερώτηση σχετικά με το κατά πόσο οι θεσμοί αναμένεται να αλλάξουν τις απαιτήσεις τους σχετικά με τα μέτρα έκτακτης ανάγκης στην περίπτωση που τα στοιχεία της Eurostat για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2015 είναι θετικότερα από τα αναμενόμενα, δεν περιμένει να επηρεάσουν τη συζήτηση καθώς εξετάζονται τα οικονομικά στοιχεία σε βάθος χρόνου και όχι σε μικρά χρονικά πλαίσια.

Η δομή της συζήτησης του χρέους μέρος της αξιολόγησηςΣχετικά με την χρονολογία της ολοκλήρωσης της πρώτης αξιολόγησης υπάρχει ένα σύνολο πακέτων -θεμάτων που πρέπει να συμφωνηθούν. Αυτά αποτελούν τα δημοσιονομικά ζητήματα, τα μέτρα έκτακτης ανάγκης που ζητάει το ΔΝΤ και έπειτα όλα τα άλλα ζητήματα του μνημονίου όπως τα κόκκινα δάνεια, το ταμείο ιδιωτικοποιήσεων και άλλα θέματα.

Το τέταρτο πακέτο θα αφορά την δομή της συζήτησης του χρέους καθώς οι θεσμοί στοχεύουν να έχει συμφωνηθεί η ακριβής δομή της απόφασης για το ελληνικό χρέος πριν ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις και υπάρξει συμφωνία για τα μέτρα της πρώτης αξιολόγησης.

«Πολιτική συζήτηση» για το χρέος«Πολιτική συζήτηση» χαρακτήρισε την συζήτηση για το χρέος η ανώτερη πηγή της Ευρωζώνης καθώς φαίνεται να υπάρχουν μεγάλες διαφορές ανάμεσα σε όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές (θεσμοί, κράτη μέλη της ΕΕ, ελληνικές αρχές). Οι διαφωνίες βασίζονται και σε σημαντικό βαθμό στις μελέτες βιωσιμότητας που κάνει η κάθε πλευρά, οι οποίες γίνονται όλο και δυσκολότερες όταν εξετάζεται σε βάθος χρόνου και συνεπώς οδηγούν σε διχογνωμίες για την ανάγκη μείωσης του χρέους.

Σχετικά με την διαδικασία από την συμφωνία μέχρι την εκταμίευση της δόσης, αυτή θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από την το Eurogroup της Παρασκευής, όπου μια θετική έκβαση θα οδηγήσει σε επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα για ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων. Έπειτα θα γίνει και συζήτηση για το θέμα του χρέους έτσι ώστε να υπάρξει μια απόφαση μεταξύ όλων των πλευρών (και φυσικά και του ΔΝΤ).

Έπειτα από μια τεχνική συμφωνία σε όλα αυτά τα θέματα, τα κράτη μέλη θα πρέπει να επιστρέψουν στα εθνικά τους κοινοβούλια έτσι ώστε να λάβουν τις απαραίτητες εγκρίσεις και παράλληλα η ελληνική κυβέρνηση να ψηφίσει τα προαπαιτούμενα, τα μέτρα έκτακτης ανάγκης και οποιεσδήποτε διαχειριστικές δράσεις που θα συμφωνηθούν.

Στη συνέχεια οι θεσμοί θα ελέγξουν την πρόοδο που έχει κάνει η ελληνική πλευρά στην νομοθέτηση των συμφωνηθέντων και μόνο τότε θα υπάρξει εκταμίευση των χρημάτων. Σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο η διαδικασία αυτή θα διαρκέσει περίπου ένα μήνα. Σημαντικό είναι τέλος, πως πρέπει να υπάρχει συμφωνία για τη μορφή των μέτρων από την πλευρά του ΔΝΤ πριν υπάρξει οποιαδήποτε εκταμίευση.
Keywords
Τυχαία Θέματα