Υποβολη δηλωσεων χωρις αμεση καταβολη φορων

12:12 8/1/2014 - Πηγή: Fimotro
Στην πλήρη αποσύνδεση της υποβολής όλων των δηλώσεων (ΦΠΑ, φόρου εισοδήματος, φόρου μισθωτών υπηρεσιών κ.λπ.) από την άμεση καταβολή των φόρων προχωρεί το υπουργείο Οικονομικών. Πλέον ο φορολογούμενος θα...
υποβάλει τη δήλωση και θα λαμβάνει ταυτότητα οφειλής για να πληρώνει στην τράπεζα ή στα ΕΛΤΑ. Με τη διαδικασία αυτή, καταργείται το διπλότυπο και η πληρωμή όλων των οφειλών στα ταμεία των ΔΟΥ,
ενώ στόχος της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών είναι ο φορολογούμενος να δηλώνει άμεσα την φορολογητέα ύλη ανεξαρτήτως της δυνατότητάς του για άμεση πληρωμή. Δηλαδή, ο φορολογούμενος καλείται να υποβάλει εμπρόθεσμα τη δήλωση και μετά να καταβάλει τα οφειλόμενα ποσά.
Χωρίς τα 10 ευρώ
Μάλιστα, στο πλαίσιο αυτό προωθείται διάταξη με την οποία οι δηλώσεις ΦΠΑ θα παραλαμβάνονται χωρίς να χρειάζεται να πληρωθεί το ποσό των 10 ευρώ, ενώ στις προθέσεις του υπουργείου Οικονομικών είναι να επανέλθει η ημερομηνία υποβολής της δήλωσης ΦΠΑ στις 26 του κάθε μήνα αντί στις 20. «Όποιος δεν υποβάλλει δήλωση είναι φοροφυγάς, και ως τέτοιο πρέπει να του φερόμαστε. Η πληρωμή είναι άλλο θέμα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Χ. Θεοχάρης μιλώντας σε ενημερωτική ημερίδα προς του εφοριακούς υπαλλήλους για το νέο Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών.
Προσδιορισμός
Επίσης ο κ. Θεοχάρης ανέφερε τη δυνατότητα που έχει πλέον η φορολογική διοίκηση να προχωρεί σε εκτιμώμενο προσδιορισμό φόρου στις περιπτώσεις μη υποβολής δηλώσεων, ακόμα και πριν γίνει έλεγχος, με σκοπό να προσέλθει ο φορολογούμενος να υποβάλει δήλωση. Μόλις αυτός υποβάλλει δήλωση, τότε ο εκτιμώμενος προσδιορισμός θα ακυρώνεται.
Οι σχετικές διατάξεις, οι οποίες έχουν ψηφιστεί και αναμένεται να ενεργοποιηθούν με την έκδοση σχετικής εγκυκλίου, ανοίγουν τον δρόμο για προσδιορισμό φόρου με έμμεσες τεχνικές ελέγχου (καταθέσεις, μετρητά, ακίνητα) ακόμα και αν ένας φορολογούμενος δεν υποβάλλει εμπρόθεσμα, για παράδειγμα, μία δήλωση ΦΠΑ για μια φορολογική περίοδο.
Η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων θα μπορεί με βάση τις νέες διατάξεις να προσδιορίζει τον ΦΠΑ από μόνη της και να καλεί τον φορολογούμενο να τον πληρώσει.
Εν τω μεταξύ από την 1η Ιανουαρίου 2014 καταργήθηκαν οι προσωρινοί έλεγχοι και οι έλεγχοι θα είναι δυο ειδών:
1. Οι πλήρεις έλεγχοι. Πλήρης είναι ο σε βάθος έλεγχος όλων των φορολογικών αντικειμένων για συγκεκριμένες περιόδους ή συγκεκριμένα φορολογικά έτη.
2. Οι μερικοί έλεγχοι. Μερικός είναι οποιοσδήποτε έλεγχος δεν είναι πλήρης.
Και τα δύο είδη ελέγχων διαχωρίζονται σε έλεγχο από το γραφείο ή σε επιτόπιο έλεγχο για τον οποίο χρειάζεται εντολή ελέγχου.
Με τις νέες διατάξεις με την έκδοση της εντολής δεν μπορεί ο ελεγχόμενος να υποβάλει συμπληρωματική δήλωση για το φορολογικό αντικείμενο και για το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα που ελέγχεται.
Συνεργασία
Παράλληλα το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα υπάρξει συνεργασία του υπουργείου Εσωτερικών και της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων, προκειμένου να γίνει διασύνδεση των αρχείων σχετικά με τα στοιχεία θανάτων, διαζυγίων, γάμων, έτσι ώστε αυτά να ενημερώνουν το Taxis, μέσω συστήματος, αυτόματα. Για τους θανάτους το αρχείο είναι ήδη έτοιμο και μέσα σε έναν μήνα θα έχει εκδοθεί η σχετική απόφαση.
Στο πλαίσιο απλούστευσης των διαδικασιών που εισάγονται με τον νέο κώδικα φορολογικών διαδικασιών καταργείται η προσκόμιση της βεβαίωσης ασφαλιστικού φορέα, της βεβαίωσης επιμελητηρίου και η προσέγγιση ίδρυσης. Επίσης δρομολογείται η αυτόματη ενημέρωση από το ΓΕΜH προς το τμήμα μητρώου των
Keywords
Τυχαία Θέματα