Ζητημα εγκυροτητας μνημονιακων νομων θετει ηπροεδρος της βουλης...

09:01 5/3/2015 - Πηγή: Fimotro
Ζήτημα εγκυρότητας δεκάδων μνημονιακών νομοσχεδίων που ψήφισε η Βουλή τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, ...
μεταξύ των οποίων και το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2015-18, έθεσε η Πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου, κατά την συνέντευξη τύπου που παρέθεσε στο εντευκτήριο του κοινοβουλίου.

Η κυρία Κωνσταντοπούλου
στήριξε την άποψή της στην «αναιτιολόγητη» όπως είπε άρνηση των εισαγγελέων φυλακών να δώσουν άδεια στους προφυλακισμένους βουλευτές της Χρυσής Αυγής, προκειμένου να παρίστανται στις εν λόγω συνεδριάσεις.

Εξήγησε πως «η Βουλή πρέπει και θα διεκδικήσει να λειτουργεί με όλους τους βουλευτές. Θα αξιώσει να παρίστανται όσοι έχουν ελεύθερη πρόσβαση στο κοινοβούλιο αλλά και να μην παρεμποδίζονται όσοι είναι προφυλακισμένοι πάντα εντός του πλαισίου που ορίζει ο νόμος και το Σύνταγμα».

Με αφορμή δε την επίθεση που δέχθηκε από τα κόμματα της αντιπολίτευσης κατά την συνεδρίαση για την άρση της βουλευτικής ασυλίας του κ. Αδωνη Γεωργιάδη, όπου εκεί για πρώτη φορά έθεσε το ζήτημα της παρουσίας των προφυλακισμένων μελών της ΚΟ της ΧΑ, υποστήριξε ότι «όσα ελέχθησαν ήταν κακόπιστα και υποκρύπτουν τον φόβο τους για πιθανή ακύρωση μνημονιακών ρυθμίσεων που κυρώθηκαν με 151 ψήφους ή και παρακάτω σε συνεδριάσεις από τις οποίες έλλειπαν οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής».

Σε άλλο σημείο και απαντώντας σχετική ερώτηση δημοσιογράφου ξεκαθάρισε ότι «ευθέως λέω ότι υπάρχει ζήτημα εγκυρότητας ρυθμίσεων που ψηφίστηκαν με ονομαστική ψηφοφορία και έλαβαν λιγότερες από 151 ψήφους και παράλληλα έλλειπαν οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής», ενώ προανήγγειλε και σχετικές πρωτοβουλίες.

Άμεση ήταν η αντίδραση της ΝΔ η οποία σε ανακοίνωσή της επισημαίνει ότι «για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες ημέρες η Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων επιχειρεί να κάνει την Χρυσή Αυγή ρυθμιστή της πολιτικής μας ζωής. Εκφράζει αυτό την κυβέρνηση; Και καταλαβαίνει η κυβέρνηση που οδηγεί την χώρα αυτή η τακτική;». Κύκλοι της Συγγρού δε σημείωναν ότι «Όλος ο όγκος νομοσχεδίων που υπονόησε η κυρία Κωνσταντοπούλου έχουν ψηφιστεί νωρίτερα της προφυλάκισης των βουλευτών της ΧΑ. Επιπροσθέτως, η απουσία τους δεν αρκεί για να ανατραπεί το τελικό αποτέλεσμα της ψηφοφορίας» ενώ προσθέτουν πως «Είναι πασίγνωστο ότι η παρουσία στη Βουλή των προφυλακισθέντων βουλευτών δεν σχετίζεται από τη Βουλή αλλά από την ανεξάρτητη δικαιοσύνη».

Επιτροπή για τον Λογιστικό Έλεγχο του Χρέους

Πέραν αυτών, η Πρόεδρος προανήγγειλε πως την μεθεπόμενη εβδομάδα θα προχωρήσει στην συγκρότηση της ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής για τον Λογιστικό Έλεγχο του χρέους, ενώ σε ερώτηση για τον αν έχει προηγηθεί συνεννόηση με το υπουργείο Οικονομικών απάντησε πως «η πρωτοβουλία είναι κοινοβουλευτική και δεν υπάρχει αντίφαση ή σύγκρουση με τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες για τα δίκαια αιτήματα».

Σημείωσε ότι οι προπαρασκευαστικές διαδικασίες έχουν ήδη ξεκινήσει και πως έργο της επιτροπής θα είναι η συγκέντρωση στοιχείων για όλες τις δανειακές συμβάσεις που διόγκωσαν το χρέος. Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι θα γίνει και αντιστοίχιση δανειακών συμβάσεων με «συμβάσεις μιζών και διαφθοράς» προμηθειών, όπως της Siemens και των εξοπλιστικών, που αποδεδειγμένα επιβάρυναν τα δημόσια οικονομικά.

Ακόμη, υποστήριξε ότι θεωρεί πως «το μεγαλύτερο μέρος του χρέους είναι απεχθές και επονείδιστο» τόνισε, όμως, πως «πρέπει να ερευνηθεί και να εντοπιστεί ποιο μέρος του, ποιο ποσό και γιατί πρέπει να διαγραφεί».

Όπως είπε η κυρία Κωνσταντοπούλου, το γεγονός ότι το ελληνικό χρέος έχει πλέον περάσει σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη δεν καταργεί το αίτημα για διαγραφή του και επισήμανε ότι το τελικό πόρισμα της επιτροπής θα αποτελέσει «χρήσιμο εργαλείο για τις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης».

«Πυρετώδεις» οι προετοιμασίες για τη συνέντευξη

Πάντως, οι προετοιμασίες για τη συνέντευξη της κυρίας Κωνσταντοπούλου ξεκίνησαν από νωρίς το πρωί της Τετάρτης και ήταν «πυρετώδεις».

Υπάλληλοι του κοινοβουλίου διαμόρφωσαν κατάλληλα τους χώρους του Εντευκτηρίου, μεταφέροντας τους τετραθέσιους καναπέδες και τις πολυθρόνες και βάζοντας στην θέση τους τουλάχιστον εξήντα καρέκλες για να υποδεχθούν τους δημοσιογράφους όλων των μέσων.

Επίσης, οι τεχνικοί του έστησαν τρεις κάμερες και ένα υπερσύγχρονο σύστημα μεταφοράς εικόνας και ήχου, ενώ τη διαδικασία συντόνιζε ο προϊστάμενος του γραφείου Τύπου της Βουλής, Τάκης Κάμπρας.
Keywords
Τυχαία Θέματα