Sputnik 2: Σαν σήμερα καίγεται στην ατμόσφαιρα μαζί με τη Λάικα [vids]

Sputnik 2: Σαν σήμερα στις 14 Απριλίου του 1958 εισέρχεται στην ατμόσφαιρα ο δορυφόρος, Sputnik 2, το οποίο καίγεται μαζί με το μοναδικό του επιβάτη, τη σκυλίτσα Λάικα. Ο δορυφόρος είχε εκτοξευτεί στις 3 Νοεμβρίου 1957 από το κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ στη Σοβιετική Ένωση και είχε μπει με επιτυχία σε τροχιά γύρω από τη Γη. Ο Σπούτνικ 2, που στα ρώσικα σημαίνει «συνοδός» ή «συνταξιδιώτης», είναι το πρώτο διαστημικό σκάφος που μεταφέρει εντός του ένα ζωντανό οργανισμό: την διάσημη

σκυλίτσα Λάϊκα.

Η μικρή Λάικα πριν γίνει πειραματόζωο, ήταν αδέσποτο στην Μόσχα. Η επιλογή ενός αδέσποτου ήταν σκόπιμη, ώστε να έχει συνηθίσει στο κρύο και την πείνα και να μπορεί να αντεπεξέλθει ευκολότερα τυχόν δυσμενείς καταστάσεις κατά την πτήση. Ήταν ημίαιμη, πιθανώς τριών ετών. Το όνομά της στην αρχή ήταν Kudryavka («μικρή σγουρομάλλα» στα Ρώσικα) ενώ την φώναζαν και Zhuchka («Ζουζούνι») και Limonchik («Λεμόνι»).

Η μικρή Λάικα ήταν καταδικασμένη από την αρχή

Η Λάικα πέρασε μία σχετική εκπαίδευση εξοικείωσης με περιορισμένους χώρους και με θορύβους από την επιτάχυνση της εκτόξευσης. Το Σπούτνικ 2 είχε σχεδιαστεί και κατασκευαστεί στα γρήγορα, σε μόλις ένα μήνα, καθώς ο Νικίτα Χρουστσόφ είχε δώσει ρητή εντολή να προλάβει να εκτοξευτεί ο δορυφόρος στην επέτειο της Ρωσικής Επανάστασης.

Πρακτικά αυτό είχε ως αποτέλεσμα να μη σχεδιαστεί σωστά η ασφαλής επανείσοδος του Sputnik στην ατμόσφαιρα.  Αρχικά το σχέδιο ήταν να παραμένει ζωντανή επί 10 μέρες, όπου θα τρεφόταν με ένα ειδικό τζελ και τη 10η μέρα θα της γινόταν ευθανασία με δηλητήριο που είχε τοποθετηθεί στο τζελ.

Οι αισθητήρες που ήταν τοποθετημένοι πάνω της έδειξαν ότι επιβίωσε απ’ την εκτόξευση, όμως οι παλμοί της έφτασαν τους τριπλάσιους από το κανονικό λόγω του φόβου και επανήλθαν μετά από πολλή ώρα. Ωστόσο, ο κακός σχεδιασμός του Σπούτνικ 2 είχε ως αποτέλεσμα λίγο μετά την επιτυχή τοποθέτηση σε τροχιά γύρω από τη Γη παρουσιάστηκε μία βλάβη στο σύστημα θερμομόνωσης και εξαερισμού, με αποτέλεσμα η θερμοκρασία στον χώρο, που βρισκόταν η Λάικα να φτάσει ή ίσως και να ξεπεράσει τους 40 βαθμούς Κελσίου.

Η Λάικα πέθανε από έναν συνδυασμό θερμοπληξίας, καταπόνησης και ακραίου στρες, σε 5 έως 7 ώρες μετά την εκτόξευση και αφού είχε συμπληρώσει 4 τροχιές γύρω από τη Γη. Στις 14 Απριλίου του 1958 το Σπούτνικ 2 εξαερώθηκε κατά την επανείσοδό του στην ατμόσφαιρα, μετά από 2.570 τροχιές γύρω από τη Γη.

Η σκυλίτσα έγινε ο πρώτος ζωντανός οργανισμός σε τροχιά, αλλά και το πρώτο θύμα της εξερεύνησης του διαστήματος.

Χρόνια αργότερα το 1998 ο τότε εκπαιδευτής της, Όλεγκ Γκαζένκο, δήλωσε ότι: «Όσο ο καιρός περνάει, μετανιώνω όλο και πιο πολύ γι’ αυτό που έκανα. Αυτά που μάθαμε από αυτή την αποστολή δεν ήταν τόσα ώστε να δικαιολογούν το θάνατο του σκυλιού».

Keywords
Τυχαία Θέματα
Sputnik 2, Σαν, Λάικα [vids],Sputnik 2, san, laika [vids]