Άνοιγμα εκκλησιών: Πότε και πως θα λειτουργούν οι ναοί

Άνοιγμα εκκλησιών: Οι χώροι λατρείας θα είναι ανοιχτοί για ατομική προσευχή από την Δευτέρα 4 Μαΐου 2020, ενώ από την Κυριακή 17 Μαΐου 2020, οι λειτουργίες θα μπορούν να πραγματοποιούνται με συμμετοχή πιστών. Αυτό τόνισε η υπουργός Παιδείας, Νίκης Κεραμέως, κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου του υπουργείου Υγείας με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας, καθηγητή Λοιμωξιολογίας, Σωτήρη

Τσιόδρα, και τον υφυπουργό Πολιτκής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά.

Και στις δύο περιπτώσεις, όπως είπε η κυρία Κεραμέως, η προσέλευση των πιστών και για ατομική προσευχή, αλλά και για να παρακολουθήσουν τη Θεία Λειτουργία, θα γίνεται «με αυστηρή τήρηση όλων των μέτρων ατομικής προστασίας και διαφύλαξης της δημόσιας υγείας, που θα αποσαφηνιστούν πάντοτε σύμφωνα με τις οδηγίες της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας».

Η υπουργός Παιδείας ευχαρίστησε θερμά την Εκκλησία της Ελλάδος, για την τήρηση των μέτρων, ειδικά κατά την περίοδο του Πάσχα. Συγκεκριμένα δήλωσε: «Ευχαριστούμε θερμά την Εκκλησία της Ελλάδος για την εξαιρετικά υπεύθυνη στάση που επέδειξε ως προς την εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων, ιδιαίτερα δε κατά την περίοδο του Πάσχα. Επίσης, ευχαριστούμε τους εκπροσώπους όλων των θρησκειών και δογμάτων, για την άριστη συνεργασία και τη στήριξή τους στην κοινή μας προσπάθεια».

Στο διάγγελμα του πρωθυπουργού την Τρίτη 28 Απριλίου 2020, έγιναν γνωστές οι πληροφορίες για τους χώρους που θα ανοίξουν σταδιακά το προσεχές διάστημα. Αυτός είναι και ο λόγος που από τις 4 Μαΐου οι εκκλησίες θα είναι ανοικτές για ατομική λατρεία. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο διάγγελμα του πρόσθεσε πως από την Κυριακή 17 Μαΐου οι πιστοί θα μπορούν να συμμετέχουν και στη Θεία Λειτουργία και στις υπόλοιπες ακολουθίες.

Πάντα όμως με αυστηρούς κανόνες που θα συμφωνηθούν με την Ιερά Σύνοδο και την επιστημονική κοινότητα. Παράλληλα, ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε την εκκλησία λέγοντας: «Επιτρέψτε μου, εδώ, μία αναφορά στην Εκκλησία: Ευχαριστώ τον Αρχιεπίσκοπο και τον κλήρο για την κατανόηση και τη συνεργασία μας. Δεν ήταν εύκολη για κανέναν μας η εμπειρία του φετινού Πάσχα. Αποδείχθηκε, όμως, ότι ήταν αναγκαία για όλους».

Κυβέρνηση – Εκκλησία: Περιστέρι ειρήνης, η ιερή κίνηση κατευνασμού

Ξεκινά, λοιπόν, το πρώτο κύμα της άρσης των μέτρων το άνοιγμα των εκκλησιών για ατομική λατρεία. Στα πλαίσια της προσπάθειας που κάνει η κυβέρνηση να κατευναστεί η «ιερή οργή» ιεραρχών για τις συνθήκες συνωστισμού που προκάλεσε η συναυλία της Άλκηστης Πρωτοψάλτη, δίνει ελευθέρας να ανοίξουν οι εκκλησίες.

Σε δήλωσή του ο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, κ. Πέτσας είπε: «Ανοιχτές θα είναι και οι εκκλησίες για ατομική λατρεία από τα πρώτα βήματα της αποκλιμάκωσης των περιοριστικών μέτρων. Σε επόμενο στάδιο, οι χώροι λατρείας θα ανοίξουν με συγκεκριμένους κανόνες τις λειτουργίες τους και για το ποίμνιο». Είναι εκ νέου μία οδηγία η οποία όπως προαναφέραμε χωρά πολλούς πιστούς και συναθροίσεις εντός της, αλλά η κυβέρνηση δεν έχει διάθεση να συγκρουστεί ούτε με την ηγεσία της εκκλησίας ούτε με τους πιστούς.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επεσήμανε ότι «ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος στην επιστολή του προς τον πρωθυπουργό προτείνει συγκεκριμένο πλαίσιο μέσα στο οποίο θα μπορεί να υπάρξει η είσοδος και πιστών στις λειτουργίες». Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου της Ιεράς Συνόδου Ιερόθεο, «την επιστολή αυτή ο κ. Ιερώνυμος την έγραψε ‘συνοδική εντολή και εξουσιοδοτήσει’», καθρεφτίζοντας τις σχετικές πιέσεις που ασκήθηκαν από μερίδα των ιεραρχών προς τον αρχιεπίσκοπο.

Τα έψαλαν οι μητροπολίτες στην κυβέρνηση
Το ατυχές event που οργανώθηκε το Σάββατο έξω από το Μαξίμου, όπως ήταν αναμενόμενο, ενεργοποίησε τα αντανακλαστικά των πιο «σκληρών» κύκλων της Ιεραρχίας, οι οποία τα… έψαλαν για τα καλά στην κυβέρνηση.
«Δεν έχουμε μία Πρωτοψάλτη, αλλά πολλούς πρωτοψάλτες που περιμένουν να κάνουν το έργο τους» δήλωσε σε γλαφυρό τόνο ο εκπρόσωπος Τύπου της Ιεράς Συνόδου Ιερόθεος.

«Δεν γίνεται να υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά» τόνισε ο μητροπολίτης Σταγών και Μετεώρων Θεόκλητος, ενώ τη φράση του Χριστόδουλου «όποιος έβαλε χέρι στη Εκκλησία του κόπηκε»… δανείστηκε ο μητροπολίτης Ιερισσού για να προειδοποιήσει την κυβέρνηση.

Ανάλογο κλίμα δυσαρέσκειας υπάρχει και στις τάξεις του Ιερού Συνδέσμου Κληρικών Ελλάδας. Σ’ αυτό το φόντο, η συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου την Πέμπτη αποκτά ειδικό ενδιαφέρον.

Keywords
Τυχαία Θέματα