Ελληνικός κινηματογράφος: Τα χαστούκια ήταν αληθινά, στην ταινία «Το ξύλο βγήκε από τον Παράδεισο»[vids]

Ελληνικός κινηματογράφος: Το «Ξύλο βγήκε απ’ τον παράδεισο» είναι μία από τις κλασικές ταινίες του καλλιτεχνικού ζευγαριού Βουγιουκλάκη-Παπαμιχαήλ σε σενάριο και σκηνοθεσία του Αλέκου Σακελλάριου… Η ταινία όμως εκτός από τους δύο λαμπερούς πρωταγωνιστές ήταν και για κάτι άλλο αξιομνημόνευτη: Για τα απίστευτα πολλά χαστούκια που έπεσαν.

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα των εφημερίδων της εποχής, τα χαστούκια που έπεφταν σαν τη βροχή από τους καθηγητές στις μαθήτριες όχι μόνο ήταν αληθινά, αλλά ήταν και πολύ περισσότερα απ’ όσα βλέπουμε στην ταινία. Χαρακτηριστικά μιλάνε για μία σκηνή που για

όπου ο Παπαμιχαήλ χαστούκιζε μια «μαθήτρια» του κολεγίου, για να γυριστεί χρειάστηκαν  22 λήψεις, δηλαδή έπεσε αντίστοιχος αριθμός από χαστούκια!

Στην ταινία δόθηκαν συνολικά 17 πραγματικά χαστούκια. Ήταν πραγματικά διότι οι συντελεστές ήθελαν να αποφύγουν τα πολύωρα γυρίσματα για μια επιτυχημένη και πειστική σκηνή.Τον Ιούλιο του 1976, σε συνέντευξή του στην εκπομπή του Φρέντυ Γερμανού, Το πορτραίτο της Πέμπτης, ο Διονύσης Παπαγιαννόπουλος είχε δηλώσει χαρακτηριστικά:

«Λοιπόν, γυρίζουμε, και είναι καμιά τρακοσαριά οι κοπέλες. Παίζουνε κι ώσπου να ‘ρθει η σειρά μου είχα βγει απέξω. Αλλά περνάνε ώρες και δε με φωνάζουν μέσα να συνεχίσουμε. Τί γίνεται; Πάω μέσα, ρωτώ γιατί σταματήσαμε; Όχι, δε σταματήσαμε, αλλά το ξύλο, δε γίνεται το ξύλο, μου λένε. (…) Ποιος χτυπάει; Ο Ορέστης Μακρής, ο Τσαγανέας, ο Γαβριηλίδης κλπ. Δεν το πετυχαίνουν. “Φέρε μία!” λέω του Αλέκου του Σακελλάριου (…) Έρχεται μία και φραπ! “Δόξα σοι” ο Θεός, είπε ο Σακελλάριος. (…) Έρχεται άλλη. Από τις 300 κοπέλες όλες θέλανε, πλέον όμως όχι. (…) Κάποια ψηλή ξανθιά λέει “εγώ”! Κραπ! και λέει αυτή: “αχ, το δόντι μου” (…) θα πήγαινε όμως να το βγάλει στον γιατρό.»

Στην ταινία, τα γυρίσματα της οποίας πραγματοποιήθηκαν τον Αύγουστο και το Σεπτέμβριο του 1959 στο Ψυχικό, συμμετείχαν συνολικά 200 κοπέλες, οι οποίες υποδύονταν τις μαθήτριες του κολεγίου, όπου διαδραματιζόταν το σενάριο της ταινίας. Από τις 200, επί καθημερινής βάσης χρησιμοποιούνταν οι 30, η αμοιβή των οποίων είχε γραφτεί ότι θα ήταν 2500 δραχμές.

Η ταινία αναφέρεται στον έρωτα που δημιουργείται μεταξύ ενός φτωχού, φιλότιμου καθηγητή, του Πάνου Φλωρά (φιλόλογος) και μιας νεαρής πλούσιας, κακομαθημένης μαθήτριας της Λίζας Παπασταύρου.

Την πρώτη μέρα προβολής, η ταινία έκοψε περίπου 21.500 εισιτήρια, αριθμός-ρεκόρ για τα δεδομένα της εποχής, καθώς ήταν η πρώτη ελληνική ταινία που το είχε καταφέρει. Μέχρι τότε, τα περισσότερα εισιτήρια που είχε κόψει μια εγχώρια παραγωγή ήταν μόλις 16.500 εισιτήρια κατά την πρώτη μέρα προβολής της.

Πηγή:ellnikoskinimatografos

Keywords
Τυχαία Θέματα