Ενημέρωση Πέτσα: Πιο αυστηρά μέτρα αν χρειαστεί το τριήμερο – Σαν θερμοστάτης η μετάβαση στην κανονικότητα

Ενημέρωση Πέτσα: Με τη ρητή υπογράμμιση ότι «το φετινό Πάσχα είναι αλλιώς», δεν θα πάμε στις εκκλησιές αλλά ούτε σε σπίτια συγγενών και φίλων ξεκίνησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. «Αυτό άλλωστε επιβάλλει το μήνυμα αγάπης που εκπέμπουν οι άγιες αυτές ημέρες», τόνισε. «Για να συνεχίσουμε να είμαστε μαζί, μένουμε φέτος μακριά» πρόσθεσε, επαναλαμβάνοντας εν συντομία τα εν ισχύ μέτρα για αποφυγή κάθε συγχρωτισμού για να σπάσουμε την

αλυσίδα της μετάδοσης.

Όπως είπε είναι εξαιρετικά θετικό ότι στην προσπάθεια αυτή συμμετέχει με υπευθυνότητα και η Εκκλησία της Ελλάδος που έχει ήδη ενημερώσει ότι οι λειτουργίες θα γίνουν κεκλεισμένων των θυρών και οι εκκλησίες μας θα είναι κλειστές για το κοινό. Υπογράμμισε όμως ότι και τα μέσα ενημέρωσης και οι εργαζόμενοι σε αυτά έχουν ανταποκριθεί με υπευθυνότητα και σοβαρότητα προσφέροντας συνεχή ενημέρωση για την πορεία της μάχης απέναντι στην πανδημία του κορονοϊού.

Αναφορικά με τις μετακινήσεις την Κυριακή του Πάσχα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απηύθυνε παράκληση ακόμα και στους λίγους που σκέφτονται να μετακινηθούν τη Κυριακή να μην το κάνουν. Αφενός γιατί θα θέσουν σε κίνδυνο την υγεία τη δική τους και των δικών τους, αφετέρου γιατί θα παραβιάσουν τα μέτρα που τηρούν οι υπόλοιποι, και γι’ αυτό προβλέπονται αυστηρές, ίσως και αυστηρότερες τις μέχρι σήμερα κυρώσεις.  Από τη συμμόρφωση όλων θα εξαρτηθεί η αντίστροφη μέτρηση για την άρση των περιοριστικών μέτρων, η κυβέρνηση επεξεργάζεται σχέδιο σταδιακής μετάβασης στην κανονικότητα αλλά δεν είμαστε ακόμα εκεί.

«Οι υπόλοιποι Έλληνες δεν είναι κορόϊδα. Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί να προστατέψουμε τους πολίτες ακόμα και αυστηροποίηση των μέτρων. Κι αυτό θα αφορά τους παραβάτες και όχι τον γενικό πληθυσμό. Θα περιμένετε έως αύριο και θα μάθετε» απάντησε σε σχετική ερώτηση.

«Σαν θερμοστάτης η μετάβαση στην κανονικότητα»

Η επιστροφή στην κανονικότητα δεν θα είναι οριζόντια, ξεκαθάρισε ο κ. Πέτσας, θα ξεδιπλώνεται σε διαδοχικές φάσεις διαφορετικές για κάθε τομέα οικονομίας και κάθε πληθυσμιακή ομάδα, κάθε βήμα θα διαμορφώνεται ανάλογα με την αποτελεσματικότητα του προηγούμενου και κάθε κίνηση θα αξιολογείται. Έχουμε αρκετές ημέρες έως τις 27 Απριλίου, μέχρι τότε τηρούμε ευλαβικά τα μέτρα, είπε επαναλαμβάνοντας το μότο «Μένουμε σπίτι, βγαίνουμε νικητές» ενώ  διευκρίνισε ότι σε κάθε περίπτωση η μετάβαση στην κανονικότητα θα είναι «σταδιακή και μακρόσυρτη. Δεν θα είναι αυτόματη και οριζόντια. Θα είναι σαν θερμοστάτης. Όχι σαν διακόπτης».

Επίσης ότι «θα ξεδιπλώνεται σε διαδοχικές φάσεις διαφορετικές για κάθε τομέα της οικονομίας και κάθε πληθυσμιακή ομάδα. Κάθε βήμα θα είναι ελεγχόμενο και κάθε επόμενο θα εξαρτάται από τα αποτελέσματα του προηγούμενου. Και τα αποτελέσματα της στρατηγικής θα αξιολογούνται καθημερινά».

Απαντήσεις για ταμειακά διαθέσιμα, δανεισμό εργαζομένων και πτωχευτικό κώδικα

Για τα περί χρήσης του «μαξιλαριού», ο κ. Πέτσας είπε: «Εχουμε ένα ταμείο του κράτους. Το ταμείο του κράτους πρέπει να το διαχειριζόμαστε σε σύνεση. Πρέπει να δείχνουμε σοβαρότητα και υπευθυνότητα. Όλοι πρέπει να καταλαβαίνουν ότι είμαστε σοβαροί στη χρήση του, ώστε να μην υπάρχει αναστάστωση στις αγορές. Ακόμα και εν μέσω της σοβαρότερης οικονομικής κρίσης μετά τον Β’ ΠΠ υπάρχει εμπιστοσύνη στην Ελλάδα. Το πώς θα χρησιμοποιήσουμε τα αποθεματικά, εξαρτάται πάντα [από διάφορους παράγοντες]. Αναδεικνύεται η ελαφρότητα προτάσεων για άμεση χρήση όλων των ταμειακών διαθεσίμων».

Για την πρόταση ΣΕΒ για δανεισμό εργαζομένων μεταξύ επιχειρήσεων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι «η ευελιξία στην αγορά εργασίας που έχει επιτευχθεί δεν πρέπει να διαταραχθεί. Δεν γνωρίζω αυτό το θέμα. Η μερική και εκ περιτροπής απασχόληση πρέπει να χρησιμοποιηθούν με σύνεση».

«Επεξεργαζόμαστε ένα νέο πτωχευτικό πλαίσιο για τα φυσικά πρόσωπα. Δεν θα σχολιάσω αποσπάσματά του. Μέχρι τις 30 Μαΐου θα ξέρετε τι θα κάνουμε. Αλλά δεν μπορούμε να ζητάμε από τους πολίτες να μένουν στο σπίτι και κάποιοι να μένουν χωρίς σπίτι», είπε σε άλλο σημείο.

Συνεχίζονται οι προσλήψεις στην Υγεία, η δημιουργία νέων ΜΕΘ και η προμήθεια υλικού

Ο κ. Πέτσας ανέφερε στη συνέχεια, ότι συνεχίζονται οι προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, η δημιουργία νέων μονάδων εντατικής θεραπείας όπως και η προμήθεια πρόσθετου υγειονομικού υλικού.

Είπε ότι ήδη έχουν αυξηθεί οι ΜΕΘ από τις 565 σε 997, έχουν ήδη πραγματοποιηθεί 3.073 προσλήψεις (381 αφορούν ιατρικό προσωπικό και 2.692 νοσηλευτικό και λοιπό υγειονομικό προσωπικό). Πρόσθεσε ότι οι εγκρίσεις για νέες προσλήψεις φθάνουν τις 4.824 δηλαδή περίπου δυόμιση φορές πάνω από τις αρχικά εγκριθείσες.

Στο μεταξύ συγκροτούνται 500 νέες μονάδες πρωτοβάθμιας φροντίδας οι οποίες θα παρέχουν κατ’ οίκον υπηρεσίες και δημιουργήθηκε μητρώο ασθενών κορονοϊού ως σημείο αναφοράς. Ενισχύονται παράλληλα οι δυνατότητες του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας για τη διάγνωση κρουσμάτων. Πρόσθεσε ότι όπως ανέφερε και ο πρωθυπουργός κατά τη χθεσινή επίσκεψή του στο Κέντρο στις Αχαρνές, είναι πολύ σημαντικό ότι μπορούμε να προσθέσουμε σημαντική δυνατότητα τεστ καθώς θα αρχίσουμε να εξετάζουμε το σταδιακό άνοιγμα της κοινωνίας και της οικονομίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα