Φυλακές Κορυδαλλού: Μετακομίζουν στον Ασπρόπυργο – Αυτό είναι το σχέδιο για τις πτέρυγες

Φυλακές Κορυδαλλού: Προχωρά το σχέδιο της κυβέρνησης για μετεγκατάσταση του Καταστήματος Κράτησης Κορυδαλλού στο πρώην στρατόπεδο Αμερικανικής Ευκολίας στον Ασπρόπυργο. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι νέες εγκαταστάσεις θα ονομάζονται «Δικαστικό Σωφρονιστικό Συγκρότημα Αθηνών» (Δ.Σ.Σ.Α.), ενώ έχει ήδη κατασκευαστεί η μακέτα του έργου, που φιλοδοξεί να αλλάξει την όψη της περιοχής και να συμβάλλει καθοριστικά στη διαχείριση των προβλημάτων που αφορούν στο σωφρονιστικό σύστημα.

Σύμφωνα με πληροφορίες τη Μεγάλη Τρίτη, κατατέθηκε από τη Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής και ειδικότερα

τη γενική γραμματέα Σοφία Νικολάου, η οποία έχει οριστεί project manager του έργου, ο φάκελος προέγκρισης του Ειδικού Χωρικού Σχεδίου (ΕΧΣ), στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, για την έγκριση της μελέτης. Ο φάκελος με την τεχνική έκθεση για τη μετεγκατάσταση των φυλακών Κορυδαλλού, παρελήφθη από τον γενικό γραμματέα Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ευθύμιο Μπακογιάννη, ο οποίος θα τη μελετήσει, προκειμένου να εκδοθεί η απόφαση για τη συνέχιση των διαδικασιών.

Παράλληλα, έχει ανατεθεί σε ειδικούς μελετητές να συντάξουν την εισήγηση για τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ), η οποία μαζί με την πρόταση της γενικής γραμματείας θα σταλεί στο Συμβούλιο Επικρατείας για γνωμοδότηση, ώστε να προωθηθεί για την υπογραφή του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος, με βάση το οποίο θα ξεκινήσει η κατασκευή. Από τη  γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής εκτιμούν ότι πριν από το τέλος του 2020 θα είναι όλα έτοιμα για να αρχίσουν οι εργασίες.

Μία σύγχρονη φυλακή

Το «Δικαστικό Σωφρονιστικό Συγκρότημα Αθηνών» θα περιλαμβάνει 12 πτέρυγες, συνολικής χωρητικότητας 2.000 ατόμων, πτέρυγα ευάλωτων ομάδων, ημιπτέρυγα ΑμΕΑ, ενισχυμένο νοσοκομείο, ψυχιατρική πτέρυγα, χώρους θεραπευτικών προγραμμάτων, 7 δικαστικές αίθουσες, πτέρυγες σχολικής εκπαίδευσης, γυμναστήριο, βιβλιοθήκη, πειθαρχικά κελιά, αλλά και εργαστήρια. Ενώ υπάρχει πρόβλεψη και για χώρους λατρείας.

Στο σωφρονιστικό κατάστημα θα εφαρμοστούν μέτρα ασφαλείας βάσει διεθνών προτύπων. Πρόσφατα, έγινε αυτοψία στους χώρους όπου θα μετεγκατασταθεί το Κατάστημα Κράτησης Κορυδαλλού. Έγινε πλήρης καταγραφή των χρήσεων γης στις περιοχές που γειτνιάζουν με τον χώρο, όπου θα ανεγερθεί το Δ.Σ.Σ.Α., ενώ έγινε αυτοψία και στο οδικό δίκτυο της περιοχής, όπου αναμένεται να γίνει και κάποια αναβάθμιση.

Keywords
Τυχαία Θέματα