Γηροκομεία: Υπουργεία και Περιφέρεια αγνόησαν τις επιστολές – εκκλήσεις για λήψη μέτρων [έγγραφα & vid]

Γηροκομεία: Υπάρχει ρεαλιστικός και σοβαρός  κίνδυνος να εξελιχθούν και στη χώρα μας σε υγειονομικές βόμβες τύπου Ιταλίας -όπου αποκρύβουν κρούσματα και νεκρούς- ή τύπου Βρετανίας, όπου μιλούν για «σιωπηλούς θανάτους», αποδεικνύοντας ότι οι ηλικιωμένοι είναι η κατεξοχήν ευπαθής ομάδα την οποία απειλεί όχι αυτός καθ’ εαυτός o Covid 19, αλλά η αδιαφορία των κρατικών φορέων διότι θεωρείται οικονομικά… ασύμφορη.

Όπως προκύπτει από έγγραφα ντοκουμέντα που παρουσιάζει το flash.gr, οι αρμόδιες αρχές – τα υπουργεία και η Περιφέρεια Αττικής

– είχαν ενημερωθεί εγγράφως με συνεχείς εκκλήσεις από τους υπεύθυνους των μονάδων φύλαξης ηλικιωμένων. Με βάση τη διεθνή εμπειρία, ζητούσαν από το κράτος ειδική μέριμνα, με την οποία πρέπει να αντιμετωπίζονται οι συγκεκριμένες μονάδες.

Είναι χαρακτηριστικό ότι  οι υπεύθυνοι των μονάδων -όπως προκύπτει από τα έγγραφα- έκρουαν από τα μέσα Μαρτίου τον κώδωνα του κινδύνου, επισημαίνοντας τόσο τις ελλείψεις σε υγειονομικό υλικό και προσωπικό όσο και την αδυναμία εκκένωσης των δομών στις οποίες συχνά φιλοξενούνται μοναχικά άτομα.

Προσαλίκας: Να μην μας απειλούν ενώ είχαμε ενημερώσει πριν από έναν μήνα

Μιλώντας στην τηλεοπτική εκπομπή OPEN ΕΛΛΑΔΑ, ο πρόεδρος της Ένωσης Γηροκομείων Ελλάδας, Στέλιος Προσαλίκας, επιβεβαίωσε ότι η ένωση είχε ενημερώσει τις αρμόδιες αρχές για την ανάγκη λήψης μέτρων. Επισήμανε δε ότι το όλο θέμα πρέπει να αντιμετωπιστεί με προσοχή γιατί ελλοχεύει ο κίνδυνος του στιγματισμού και ως εκ τούτου υπάρχει ο κίνδυνος οι εργαζόμενοι να φοβούνται να δηλώσουν ότι είναι ύποπτα κρούσματα για να εξεταστούν.

Ο κ. Προσαλίκας μίλησε για ελλείψεις σε νοσηλευτικό προσωπικό και υγειονομικό υλικό, ενώ τόνισε ότι θα πρέπει στις μονάδες  να δοθεί προτεραιότητα για τα τεστ. Και τόνισε: «Αυτό που θέλω είναι να μην μιλούν με απειλητικό ύφος. Να μην μας απειλούν για κάτι που το είχαμε επισημάνει και ζητήσει εδώ και έναν μήνα».

Ο κ. Προσαλίκας γνωστοποίησε ότι αύριο-μεθαύριο θα λάβουν μάσκες και σχετικό υλικό, κάτι που έχει ζητηθεί με επιστολές από τις 16 Μαρτίου.

Να διερευνηθεί αν έγινε θεία μετάληψη σε γηροκομείο

Κληθείς να σχολιάσει το ρεπορτάζ για κρούσμα κορονοϊού σε εργαζόμενο σε δεύτερο οίκο ευγηρίας στα βόρεια προάστια, αρκέστηκε να πει πως «θεωρεί ως εξαιρετικά πιθανό να υπάρχουν κι άλλα κρούσματα σε άλλες δομές».

Τέλος, επιβεβαίωσε ότι η ένωση δέχθηκε καταγγελία ότι σε οίκο ευγηρίας την περασμένη Κυριακή πραγματοποιήθηκε ιερή μετάληψη από ιερείς προς ηλικιωμένους και ζήτησε να διερευνηθεί η καταγγελία.

Keywords
Τυχαία Θέματα