Καραντίνα: Αυτό είναι το όριο για την Ελλάδα – Τι απάντησε ο Τσιόδρας [vid]

00:22 1/5/2020 - Πηγή: Flash.gr

Καραντίνα: Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας, κατά την καθιερωμένη καθημερινή ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας, κλήθηκε να απαντήσει σε ένα δύσκολο ερώτημα, όπως παραδέχθηκε και ο ίδιος. Δηλαδή, στο τι θα γίνει σε περίπτωση αύξησης των κρουσμάτων κορονοϊού μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων από την Δευτέρα 4 Μαΐου 2020.

Ειδικότερα, ο κ. Τσιόδρας ρωτήθηκε ποιο είναι το όριο που θα σημάνει «καμπανάκι» για επαναφορά κάποιων από αυτά και ποια μέτρα θα επιλεγούν

πρώτα και εάν το κριτήριο θα είναι η επάρκεια ανταπόκρισης του συστήματος υγείας ή και κάποιος άλλος παράγοντας.«Νομίζω είναι το πιο δύσκολο ερώτημα από τα σημερινά αυτό. Παρακολουθώ με αγωνία την ιστορία στη Γερμανία. Επανέρχεται σταδιακά το R0 τους προς τα επάνω. Αυτοί πήραν κάποια μέτρα χαλάρωσης, ήραν κάποια μέτρα πριν λίγες ημέρες και λένε ότι θα περιμένουν δύο εβδομάδες για να δούνε προς τα πού θα πάει το πράγμα. Εμείς έχουμε τη δυνατότητα να παρακολουθούμε το R0. Εάν δεν δούμε τέτοια σταδιακή άνοδο του R0, φυσικά και τα πρώτα μέτρα που θα επανέλθουν θα είναι τα μέτρα που αφορούν τις μαζικές συγκεντρώσεις ή το λιανεμπόριο» τόνισε.

Δείτε το σχετικό απόσπασμα στο 50.03″ στο βίντεο που ακολουθεί:

Επίσης, ο κ. Τσιόδρας παραδέχθηκε πως «δεν έχουμε κάποιο συγκεκριμένο πλάνο αυτή τη στιγμή, αλλά οπωσδήποτε ο δείκτης R0 θα μας καθοδηγήσει. Όπως επίσης και τα στοιχεία των τοπικών επιδημιών, τα οποία ήταν πάρα πολύ σημαντικά σε αυτή τη φάση». Ο ίδιος έφερε ως παράδειγμα το γεγονός ότι η απόκριση στην επιδημία δεν είναι συνολική, είναι σε πολλές της διαστάσεις τοπική. «Άρα μια τοπική διασπορά άνω του αναμενομένου σε μια περιοχή της Πατρίδας μας, θα οδηγήσει πιθανώς σε ένα lockdown σε αυτή την περιοχή και μόνο. Άρα θέλει προσοχή»,  επεσήμανε.

«Κάποιοι άνθρωποι οι οποίοι ασχολούνται πάρα πολύ ειδικά με το θέμα της άρσης των μέτρων, πείραμα είναι και εξακολουθεί να είναι, μιλάνε για πράσινες ζώνες. Κάποιες χώρες οι οποίες έχουν προηγμένη φιλοσοφία στο πώς αντιμετωπίζονται αυτά τα πράγματα, στρατιωτικού τύπου φιλοσοφία», υπογράμμισε ο ίδιος. Για την Ελλάδα, εκτίμησε ότι « θα υπάρχουν ζώνες οι οποίες θα είναι πιο ελεύθερες από τη νόσο και ζώνες στις οποίες θα υπάρχει η ανάγκη να υπάρξει μια επαγρύπνηση, μια περαιτέρω παρέμβαση. Αυτό νομίζω θα γίνει περισσότερο, παρά μια καθολική επαναφορά κάποιων μέτρων».

Keywords
Τυχαία Θέματα