Κορονοϊός Μπόρις Τζόνσον: Νωρίς για άρση μέτρων

Κορονοϊός Μπόρις Τζόνσον: Τα επόμενα σχέδια της κυβέρνησης αναμένεται να ανακοινώσει τις επόμενες μέρες ο πρωθυπουργός. Ο ίδιος δήλωσε ότι η κυβέρνησή του θα παρουσιάσει τα σχέδια για τη χαλάρωση των μέτρων που έχουν ληφθεί για τον περιορισμό της εξάπλωσης της επιδημίας, όμως προειδοποίησε ότι θα χρειαστεί να ληφθούν δύσκολες αποφάσεις.

Σημειώνεται πως στην πρώτη του εμφάνιση αφού προσεβλήθη και ο ίδιος από την covid-19 εξαιτίας της οποίας χρειάστηκε να νοσηλευθεί σε μονάδα εντατικής θεραπείας, ο Τζόνσον τόνισε:

«Απλώς δεν μπορούμε να πούμε τώρα πόσο αργά ή γρήγορα ούτε καν πότε θα γίνουν αυτές οι αλλαγές, αν και ξεκάθαρα η κυβέρνηση θα ανακοινώσει πολύ περισσότερα για το θέμα τις επόμενες ημέρες».

Μιλώντας έξω από την επίσημη πρωθυπουργική κατοικία στη Ντάουνινγκ Στριτ ο Τζόνσον πρόσθεσε: «Θέλω να σας ενημερώσω από τώρα ότι οι αποφάσεις αυτές θα ληφθούν με τη μέγιστη διαφάνεια και θέλω να μοιραστώ όλες τις διεργασίες και τις σκέψεις μας, τις δικές μου σκέψεις, με εσάς, τον βρετανικό λαό. Φυσικά θα βασιστούμε περισσότερο από ποτέ στην επιστήμη για να μας ενημερώνει, όπως κάναμε εξ αρχής».

Την ίδια ώρα, τόνισε πως ένα δεύτερο κύμα της πανδημίας θα ήταν καταστροφικό. Είναι λογικό, συνέχισε, οι πολίτες να ανυπομονούν για την επιστροφή στην κανονικότητα, όμως κάτι τέτοιο πριν την κατάλληλη στιγμή θα επέσυρε μια ανεπανόρθωτη ζημιά στην οικονομία, πέραν του ότι θα διέγραφε ό,τι προσπάθεια έχει γίνει έως τώρα. Γι’ αυτό, συνέχισε, η κυβέρνηση θα χαλαρώσει τα περιοριστικά μέτρα μόνο εφ’ όσον είναι σίγουρη πως δεν θα υπάρξει δεύτερο κύμα και δεύτερη κλιμάκωση. Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε, το Ηνωμένο Βασίλειο αναδείχθηκε νικητής στην πρώτη φάση της πανδημίας και είναι έτοιμο να νικήσει και στη δεύτερη φάση της.

Ο Τζόνσον χρησιμοποίησε το παράδειγμα του λοχαγού Τομ Μουρ, ο οποίος περπάτησε με το τροχήλατο πι του για να συγκεντρώσει χρήματα για το NHS, και είπε πως, αν το Ηνωμένο Βασίλειο επιδείξει την ίδια αίσθηση αισιοδοξίας με τον διάσημο πλέον βετεράνο, τότε «θα τα καταφέρουμε».

Σημειώνεται πως η άρση των περιοριστικών μέτρων αποτελεί τη σημαντικότερη πρόκληση του Τζόνσον επί θητείας του, καθώς στόχος είναι να μην προκληθεί ένα δεύτερο κύμα της πανδημίας.

Με 20.732 θανάτους λόγω του κορονοϊού στα νοσοκομεία, η Βρετανία συγκαταλέγεται μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών που έχουν πληγεί περισσότερο από την επιδημία. Όμως το αυστηρότερο lockdown που έχει επιβληθεί στη χώρα εν καιρώ ειρήνης ενδέχεται να προκαλέσει η βαθύτερη ύφεση που έχει αντιμετωπίσει η οικονομία της Βρετανίας εδώ και τρεις αιώνες και τη μεγαλύτερη αύξηση χρέους μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Πως η Βρετανία έφτασε στη σημερινή κατάσταση

Στην αρχή της επιδημίας ο Τζόνσον αντιστάθηκε στην επιβολή καθολικής καραντίνας στη χώρα, όμως άλλαξε στάση όταν προβλέψεις έδειξαν ότι 250.000 άνθρωποι ενδέχεται να πεθάνουν στη Βρετανία, αν δεν ληφθούν μέτρα.

Αφού επιβλήθηκε lockdown στις 23 Μαρτίου η κυβέρνησή του αντιμετωπίζει επικρίσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης και κάποιους γιατρούς για τις περιορισμένες ικανότητες της Βρετανίας να διεξάγει διαγνωστικά τεστ, αλλά και τις ελλείψεις σε προστατευτικό εξοπλισμό για το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό.

Ο νέος επικεφαλής του Εργατικού Κόμματος, ο Κιρ Στράμερ, κάλεσε τον Τζόνσον να καταρτίσει σχέδιο για το πώς και πότε θα χαλαρώσουν τα μέτρα του οικονομικού και κοινωνικού lockdown, ενώ το ίδιο έκαναν και κάποιοι δωρητές του Συντηρητικού Κόμματος.

Ο Στράμερ κατηγόρησε επίσης την κυβέρνηση ότι άργησε να επιβάλει καραντίνα, να επεκτείνει τη διενέργεια διαγνωστικών τεστ και να προμηθευτεί προστατευτικό εξοπλισμό για το προσωπικό των νοσοκομείων και των κέντρων φροντίδας.

Ο αριθμός των θανάτων που συνδέονται με την covid-19 στα νοσοκομεία της Βρετανίας έφτασε τους 20.732, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 413 θανάτους σε 24 ώρες, τη μικρότερη ημερήσια αύξηση τον Απρίλιο. Συνολικά 29.058 διαγνωστικά τεστ είχαν πραγματοποιηθεί στη χώρα μέχρι χθες Κυριακή. Βάσει αυτών των στατιστικών στοιχείων η Βρετανία είναι η πέμπτη πλέον πληγείσα χώρα παγκοσμίως από τον κορονοϊό, μετά τις ΗΠΑ, την Ιταλία, την Ισπανία και τη Γαλλία. Όμως ο συνολικός αριθμός των θανάτων λόγω της covid-19 ενδέχεται να είναι πολύ μεγαλύτερος στη Βρετανία, καθώς οι θάνατοι που καταγράφονται εκτός νοσοκομείων, για παράδειγμα σε οίκους ευγηρίας, δημοσιεύονται πιο αργά.

Keywords
Τυχαία Θέματα