Κορονοϊός Μάσκες Γάντια: Αυτές είναι οι συστάσεις του Σωτήρη Τσιόδρα

22:14 9/4/2020 - Πηγή: Flash.gr

Κορονοϊός Μάσκες Γάντια: Θέση για τη χρήση των γαντιών και της μάσκας ως μεθόδων προστασίας πήρε ο λοιμωξιολόγος και εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό, Σωτήρης Τσιόδρας, εμφανιζόμενος κατά βάση αποτρεπτικός. Αναφορικά με τις μάσκες, είπε ότι στην παρούσα φάση δεν συστήνει τη γενικευμένη χρήση της. «Η επιτροπή συζήτησε το θέμα της χρήσης μάσκας από το γενικό κοινό. Η επιτροπή ενημερώθηκε αναλυτικά και συμφώνησε με το ECDC ότι ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα θα μπορούσαν να υπάρξουν οφέλη και θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι για ένα τέτοιο μέτρο ανάλογα με την πορεία της επιδημίας.

Συζητήθηκε και η πιθανή αύξηση κινδύνου. Στην παρούσα φάση δεν συστήνει τη γενικευμένη χρήση μάσκας», τόνισε.

Αναφορικά με το πότε πρέπει να φοράμε μάσκα, επισήμανε ότι «σε ειδικές συνθήκες συγχρωτισμού θα μπορούσε να υπάρξει χρήση μάσκας».

Για τα γάντια ήταν αποτρεπτικός: «Λίγες είναι οι ενδείξεις ότι προστατεύουν από τον ιό. Η αδιάκριτη χρήση είναι μάταιη και μπορεί να οδηγήσει περισσότερο βλάβη, παρά καλό. Υπάρχει μία ψεύτικη αίσθηση ασφάλειας. Ο ιός μπορεί να επιμολύνει τα γάντια με τον ίδιο τρόπο που μολύνει τα χέρια».«Το πλύσιμο των χεριών μετά την αφαίρεση των γαντιών είναι απαραίτητο», είπε, για να υπογραμμίσει ότι «η καλύτερη άμυνα έναντι του ιού το πλύσιμο των χεριών».

Παράλληλα, ξεκαθάρισε πως θα πρέπει να σταματήσουμε τη χρήση γαντιών μιας χρήσης σε εξωτερικές δραστηριότητες και συνέστησε στον κόσμο να πλένει τα χέρια με σαπούνι και νερό ή με αντισηπτικό εάν έχει μόλις γυρίσει από σούπερ μάρκετ, φαρμακεία ή Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

«Η υπερβολική εξάρτηση από τα γάντια οδηγεί σε εφησυχασμό. Ο ιός μπορεί να μολύνει τα γάντια. Έρευνες έχουν γίνει και δείχνουν ότι αγγίζουμε το πρόσωπά μας από 3 έως 23 φορές την ώρα. Όταν βγάζουμε τα γάντια μπορεί επίσης να μολυνθούμε, οπότε το πλύσιμο είναι αναγκαίο μετά. Ο ΠΟΥ δεν τα συστήνει. Τα γάντια στο γενικό κοινό λειτουργούν ως απόσπαση της προσοχής», υπογράμμισε.

Στην καθιερωμένη ενημέρωση, την Τετάρτη 8 Απριλίου, ο Σωτήρης Τσιόδρας τόνισε ότι «ο ΠΟΥ δεν υποστηρίζει την ευρεία χρήση μάσκα στον γενικό πληθυσμό καθώς η χρήση της φέρει αβεβαιότητες και σημαντικούς κινδύνους». Όπως είπε, οι κίνδυνοι σύμφωνα με τον ΠΟΥ είναι «να μολυνθείς χωρίς να θέλεις με το άγγιγμα και την επαναχρησιμοποίηση της μάσκας στο πρόσωπό σου, δυσκολία στην αναπνοή, ψευδή αίσθηση ασφάλειας η οποία θα οδηγήσει σε λάθος συμπεριφορές όπως η μη τήρηση πιο σημαντικών μέτρων όπως είναι η διατήρηση φυσικής απόστασης από άνθρωπο σε άνθρωπο, το συχνό και καλό πλύσιμο των χεριών και το άγγιγμα του προσώπου».

Όπως επισήμανε, αναφερόμενος στις οδηγίες του ΠΟΥ, τα πιο σημαντικά μέτρα αυτή τη στιγμή για όλους είναι «να αποφεύγουμε συνωστισμό σε κλειστούς χώρους, να τηρούμε φυσικά απόσταση τουλάχιστον 1 μέτρου από άλλα άτομα ιδίως από άτομα με αναπνευστικά συμπτώματα όπως βήχα και φτέρνισμα».

Όμως διευκρίνισε ότι ο ΠΟΥ δεν ήταν απόλυτος στο μήνυμά του και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να αποφασιστεί η εφαρμογή αυτού του μέτρου ανάλογα με την επιδημία σε μία χώρα και σε συγκεκριμένους χώρους. «Και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης Νοσημάτων έκρινε ότι υπάρχουν περισσότερα κατά παρά υπέρ στη χρήση μάσκα αλλά άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο χρήσης της, ώστε να δώσει όπως λέει στην αναφορά του λιγότερες ευκαιρίες στον ιό να μεταδοθεί από ασυμπτωματικούς», είπε.

Ο Σωτήρης Τσιόδρας, την Τρίτη, 31 Μαρτίου είχε πει ότι ότι «οι μάσκες είναι χρήσιμες σε όσους έχουν συμπτώματα ή νοσούν από κορονοϊό και σε αυτούς που τους φροντίζουν, αλλά όχι για τους υγιείς».

Ενημέρωση Τσίοδρα 9/4/2020: Τα νέα κρούσματα που καταγράφηκαν το τελευταίο εικοσιτετράωρο είναι 71 και το σύνολο των κρουσμάτων στη χώρα μας ανέρχεται πλέον στα 1.955. 

Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας

Οι μάσκες μόνες τους δεν είναι «θαυματουργή λύση» ενάντια στην πανδημία του νέου κορονοϊού και η εκτεταμένη χρήση τους στον πληθυσμό δικαιολογείται μόνο σε περιπτώσεις περιορισμένης πρόσβασης σε νερό για το πλύσιμο των χεριών ή όταν η σωματική αποστασιοποίηση είναι δύσκολη, δήλωσε την περασμένη Τρίτη ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγιέσους.

«Δεν υπάρχει θαυματουργή λύση. Οι μάσκες από μόνες τους δεν μπορούν να σταματήσουν την πανδημία Covid19», δήλωσε ο Τέντρος κατά τη διάρκεια της ψηφιακής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε από τη Γενεύη. Αναλυτικά

Keywords
Τυχαία Θέματα