Κορονοϊός πανδημία: Πως μεταδίδεται ο ιός – Εντυπωσιακή 3D προσομοίωση των NYT [vid]

Κορονοϊός πανδημία: Πιο αναλυτικά, η αμερικανική εφημερίδα δημιούργησε μια εντυπωσιακή τρισδιάστατη προσομοίωση, που δείχνει το πως ακριβώς μεταδίδονται τα σταγονίδια σε κλειστό ή ανοιχτό χώρο. Τα δεδομένα με τα οποία έγινε η προσομοίωση αντλήθηκαν από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας του Κιότο και η όλη παραγωγή καταδεικνύει με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο τη σημασία της «κοινωνικής απόστασης» στην εποχή της πανδημίας.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει το ρεπορτάζ των Νew York Τimes, ο βήχας παράγει σταγονίδια με ποικίλο όγκο. Τα μεγαλύτερα πέφτουν στο πάτωμα

ή χωρίζονται σε μικρότερα. Την προσομοίωση αναδημοσίευσε στον λογαριασμό του στο Facebook ο καθηγητής του LSE Ηλίας Μόσιαλος, επισημαίνοντας τη «σημασία της φυσικής απόστασης στην αντιμετώπιση του κορονοϊού».

Σύμφωνα με την προσομοίωση, με έναν δυνατό βήχα μπορεί να απελευθερωθεί ποσότητα περίπου όσο ένα τέταρτο από κουταλάκι του γλυκού, με τα σταγονίδια να διασκορπίζονται ταχύτατα μέσα σε ένα κλειστό ή ανοιχτό χώρο. Η συγκεκριμένη προσομοίωση δείχνει τι ακριβώς συμβαίνει σε ένα δωμάτιο 55 τετραγωνικών μέτρων.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες που επικαλούνται στο δημοσίευμα οι ΝΥΤTimes, τα μικρά σταγονίδια που ονομάζονται αερολύματα, μπορούν να παραμείνουν αιωρούμενα ή να ταξιδέψουν με τον αέρα πριν «προσγειωθούν» και παραμείνουν σε κάποια επιφάνεια, για 20 λεπτά. Όμως αυτό δεν σημαίνει ότι με το που «πέρασαν 20 λεπτά, δεν υπάρχει τίποτα στο αέρα».

Μελέτη επιστημόνων του MIT υποστηρίζει ότι τα αερολύματα ταξιδεύουν με τον βήχα μέχρι και 4,8 μέτρα, ενώ με το φτέρνισμα 8,5 μέτρα. Αυτό σημαίνει ότι τα δύο μέτρα μπορεί να είναι μία απόσταση ασφαλείας, αλλά η ασφάλεια αυξάνει αναλογικά με την απόσταση. Επίσης, ακόμη και αν κάποιος δεν φτερνιστεί ή δεν βήξει, μπορεί να μεταδώσει τον κορονοϊό σε ένα κλειστό δωμάτιο και σε δέκα άτομα, απλώς μέσω της ομιλίας του, διάρκειας πέντε λεπτών. Όσον αφορά την απλή μάσκα, αυτή μάσκα μπορεί να προφυλάξει από τα μεγάλα σταγονίδια, λίγα όμως μπορεί να κάνει με τα αερολύματα.

Επίσης, γράφημα των Financial Times, δείχνε ότι ο αριθμός των νεκρών από τον κορονοϊό επιταχύνεται ακόμη στις περισσότερες χώρες. Η Ελλάδα, ωστόσο, έχει χαμηλότερο αριθμό θυμάτων συγκριτικά με άλλες χώρες, ενώ η καμπύλη θυμάτων είναι πτωτική. «Οι ημερήσιοι αριθμοί θανάτων σε περισσότερες από 10 χώρες είναι εκατοντάδες ή και χιλιάδες, και σε όλες, εκτός από μερικές περιπτώσεις, οι αριθμοί αυτοί εξακολουθούν να αυξάνονται», επισημαίνουν οι Financial Times. Και αυτό το γράφημα το αναδημοσίευσε στον λογαριασμό του στο Facebook ο καθηγητής του LSE Ηλίας Μόσιαλος.

Keywords
Τυχαία Θέματα