Κορονοϊός ΠΟΥ: Ο πρόωρος εφησυχασμός μπορεί να οδηγήσει σε «φονική επανεμφάνιση»

Κορονοϊός ΠΟΥ: Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποίησε σήμερα τις χώρες να είναι πολύ προσεκτικές σε ό,τι αφορά την άρση των περιορισμών που έχουν επιβληθεί για να αναχαιτιστεί ο ρυθμός διάδοσης του νέου κορονοϊού. Ο ΠΟΥ θα ήθελε να δει μια χαλάρωση, όμως ταυτόχρονα μια πρόωρη κατάργηση των μέτρων θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια «φονική επανεμφάνιση» της πανδημίας, τόνισε ο γενικός διευθυντής του Οργανισμού, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους.

Όπως είπε, διαπιστώνεται μια «ευπρόσδεκτη επιβράδυνση» της επιδημίας σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες –την Ιταλία, τη Γερμανία, την Ισπανία και τη Γαλλία–

αλλά ταυτόχρονα παρατηρείται μια «ανησυχητική επιτάχυνση» σε άλλες χώρες, φέρνοντας για παράδειγμα τη διάδοση στην κοινότητα σε 16 χώρες της Αφρικής.

Διαβάστε: Η Ευρώπη ξεκινά να εξετάζει τη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων

Ανησυχητικό χαρακτήρισε επίσης το γεγονός ότι σε ορισμένες χώρες έχει μολυνθεί από τον SARS-CoV-2 μέχρι και το 10% των εργαζομένων στον τομέα της υγείας. «Είμαστε τώρα στη φάση του πανικού επειδή υπάρχει αυτός ο επικίνδυνος αόρατος ιός που σπέρνει το χάος, αλλά πρέπει να ενισχύσουμε τα συστήματα υγείας», τόνισε ο Γκεμπρεγέσους.

«Καμία χώρα δεν είναι άτρωτη, καμία χώρα δεν μπορεί να ισχυρισθεί ότι έχει ισχυρό σύστημα υγείας», πρόσθεσε.

Αναφερόμενος εξάλλου στον πρωθυπουργό της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον, δήλωσε ικανοποιημένος που ο «φίλος του», όπως τον αποκάλεσε, δεν νοσηλεύεται πλέον στην εντατική και του ευχήθηκε τα καλύτερα.

Διαβάστε: Η Ευρώπη ξεκινά να εξετάζει τη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων

Ξεπέρασαν τους 100.000 οι νεκροί σε όλον τον κόσμο

Οι νεκροί από την πανδημία του νέου κορονοϊού, που ξεκίνησε από την Κίνα τον Δεκέμβριο, ξεπέρασαν σήμερα τους 100.000 σε όλον τον κόσμο και σχεδόν το 70% των θυμάτων καταγράφεται στην Ευρώπη. Μέχρι τις 20.30 (ώρα Ελλάδας) οι νεκροί ήταν 100.661, εκ των οποίων οι 70.245 στην Ευρώπη. Η Ιταλία είναι η χώρα με τα περισσότερα θύματα (18.849) και ακολουθούν οι ΗΠΑ (17.925), η Ισπανία (15.843) και η Γαλλία (13.197).

Από την έναρξη της πανδημίας, τα κρούσματα ανέρχονται σε 1.650.651, από τα οποία τα μισά στην Ευρώπη (857.233) και πάνω από 475.000 στις ΗΠΑ. Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα δεν αποτελούν παρά ένα κλάσμα του πραγματικού αριθμού, δεδομένου ότι σε πολλές χώρες δεν γίνονται πλέον διαγνωστικά τεστ παρά μόνο σε εκείνους τους ανθρώπους που χρειάζονται νοσηλεία.

Διαβάστε: Η Ευρώπη ξεκινά να εξετάζει τη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων

ΗΠΑ

Οι θάνατοι από τον φονικό ιό στις Ηνωμένες Πολιτείες έφτασαν τους 17.000 την Παρασκευή, μολονότι υπάρχουν ενδείξεις ότι η παραμονή των Αμερικανών στα σπίτια τους βοηθά να περιοριστούν οι νέες μολύνσεις. Ο αριθμός αυτός είναι ο δεύτερος υψηλότερος στον κόσμο. Τις τρεις τελευταίες ημέρες αναφέρονται καθημερινά πάνω από 1.900 θάνατοι ημερησίως.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας στην Πολιτεία της Νέας Υόρκης μειώθηκε, γεγονός που δίνει μια ελπίδα αισιοδοξίας ότι επιπεδώνεται η καμπύλη εκείνων που χρειάζονται κατεπείγουσα νοσηλεία, δήλωσε σήμερα ο κυβερνήτης Άντριου Κουόμο. Σύμφωνα με τον κυβερνήτη, χθες νοσηλεύονταν στην εντατική 17 λιγότεροι ασθενείς σε σύγκριση με την Τετάρτη. Είναι η πρώτη φορά που παρατηρείται μείωση των βαρέως νοσούντων αφότου ξέσπασε η πανδημία. «Και αυτό είναι καλό», πρόσθεσε.

Χθες Πέμπτη καταγράφηκαν επίσης άλλοι 777 νεκροί στην Πολιτεία (από 799 την Τετάρτη) ενώ αυξήθηκε στους 290 (από 200) ο αριθμός των ανθρώπων που χρειάστηκε να εισαχθούν σε νοσοκομεία.

Ιταλία

Ο συνολικός αριθμός των περιστατικών κορονοϊού στην Ιταλία είναι 147.577. Οι νεκροί έφτασαν τους 18.849. Παράλληλα, 30.455 άνθρωποι έχουν ιαθεί. Χθες το σύνολο κρουσμάτων του κορονοϊού ήταν 143.626 και είχαν χάσει την ζωή τους 18.279 άνθρωποι ενώ 28.470 είχαν θεραπευθεί. Το τελευταίο εικοσιτετράωρο, δηλαδή, έχασαν την ζωή τους 570 ασθενείς και καταγράφηκαν 3.951 νέα κρούσματα. 1.985 ασθενείς έγιναν αρνητικοί στον ιό.

3.497 ασθενείς βρίσκονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας και, συνολικά, 28.242 έχουν εισαχθεί σε νοσοκομείο. Για 66.534 έχει αποφασιστεί ο κατ΄οίκον περιορισμός.

Γαλλία

Συνολικά 13.197 άνθρωποι πέθαναν στη Γαλλία από τη νόσο Covid-19, από την έναρξη της επιδημίας, με 987 νέους θανάτους σε διάστημα 24 ωρών, μεταξύ των οποίων κι ενός παιδιού, έγινε σήμερα γνωστό από τον γενικό διευθυντή Υγείας Ζερόμ Σαλμόν.

Μεταξύ των νέων θανάτων, οι 433 καταγράφηκαν σε οίκους ευγηρίας ή άλλες δομές πρόνοιας και οι 554 σε νοσοκομεία. Μεταξύ των νεκρών βρίσκεται ένα παιδί ηλικίας κάτω των 10 ετών, τα αίτια, ωστόσο, του θανάτου του είναι «πολλαπλά», διευκρίνισε ο Σαλμόν. Ο Γάλλος αξιωματούχος έκανε λόγο, εντούτοις, για μια «αχνή ακτίδα φωτός» που έγκειται στη μείωση του αριθμού των νέων εισαγωγών στις μονάδες εντατικής θεραπείας (62 ασθενείς λιγότεροι). Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται στις ΜΕΘ ανέρχεται σε 7.004 έναντι 7.066 χθες.

Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στη χώρα ανέρχονται πλέον σε 90.767 έναντι 86.334 χθες.

Βρετανία

Η βρετανική κυβέρνηση απηύθυνε έκκληση σήμερα στους πολίτες να τηρήσουν τα μέτρα καραντίνας, παρά τον καλό καιρό που αναμένεται αυτό το Σαββατοκύριακο του Πάσχα, μετά το θλιβερό ημερήσιο ρεκόρ θανάτων από τον νέο κορονοϊό, ένδειξη επιδείνωσης της πανδημίας στη χώρα.

Μέσα σε 24 ώρες 980 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ανεβάζοντας τον αριθμό των θυμάτων της Covid-19 στα 8.958, ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ, την ώρα που ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον παραμένει στο νοσοκομείο.

Αυτός ο απολογισμός είναι χειρότερος από τον υψηλότερο που ανέφερε στις 28 Μαρτίου η Ιταλία, η χώρα που έχει πληγεί περισσότερο από την πανδημία στην Ευρώπη.

Keywords
Τυχαία Θέματα