Κορονοϊός βρέφος Ξάνθη: Σε βαριά αλλά σταθερή κατάσταση το 15 μηνών κοριτσάκι

Κορονοϊός βρέφος Ξάνθη: Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καθηγητής Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και διευθυντής της Γ’ Παιδιατρικής Κλινικής του Ιπποκρατείου Εμ. Ροηλίδης, από τα τρία παιδιά νοσηλεύεται σε βαριά αλλά σταθερή κατάσταση το 15 μηνών κοριτσάκι από το Δροσερό Ξάνθης το οποίο έχει υποκείμενο νόσημα που δημιουργεί πνευμονία. Με ήπια συμπτώματα ιογενούς λοίμωξης του αναπνευστικού, νοσηλεύεται ένα βρέφος τριών μηνών το οποίο αναμένεται να

πάρει εξιτήριο την Τρίτη 14 Απριλίου 2020, ενώ το τρίτο βρέφος ηλικίας εννέα μηνών έχει σύνδρομο γαστρεντερίτιδας και θα παραμείνει στο νοσοκομείο για λίγες ακόμη ημέρες.

Ο κ. Ροηλίδης χαρακτήρισε τυχαίο το γεγονός ότι αυτά τα τρία παιδιά βρέθηκαν θετικά και εισήχθησαν σχεδόν ταυτόχρονα στο Ιπποκράτειο. Στο πλαίσιο του σχεδιασμού του υπουργείου Υγείας για την αντιμετώπιση περιστατικών COVID-19 λειτουργούν στο χώρο της Παιδοχειρουργικής Κλινικής του Ιπποκρατείου δύο κλίνες Εντατικής Θεραπείας για παιδιά με COVID-19 ενώ για τα παιδιά που είναι διαγνωσμένα αλλά δεν χρειάζονται αναπνευστική υποστήριξη δημιουργήθηκε χώρος στην Μονάδα Ειδικών Λοιμώξεων στο ισόγειο του κτιρίου του Παιδιατρικού Τμήματος.

Όπως ανέφερε ο κ. Ροηλίδης τα ύποπτα κρούσματα παραμένουν στα νοσοκομεία όπου διακομίστηκαν και μεταφέρονται στο Ιπποκράτειο όταν επιβεβαιωθούν ότι είναι θετικά . Το Ιπποκράτειο είναι το μοναδικό νοσοκομείο στη Βόρεια Ελλάδα που έχει Μονάδα Εντατικής Θεραπείας για παιδιά με επτά κλίνες και μία θερμοκοιτίδα και τώρα διαθέτει άλλες δύο κλίνες Εντατικής Θεραπείας για τα παιδιά με COVID-19.

Όσον αφορά τη θεραπεία των παιδιών με COVID-19 o κ. Ροηλίδης ανέφερε ότι δεν υπάρχει κάποιο πρωτόκολλο φαρμακευτικής θεραπείας η οποία να έχει τεκμηριωθεί με κλινικές μελέτες αλλά στα παιδιά που έχουν συμπτώματα χορηγείται υποστηρικτική θεραπεία για την αντιμετώπιση των επιπλοκών της νόσου.

«To θετικό κρούσμα από τον καταυλισμό των Ρομά μάς δημιούργησε ανησυχία», δήλωσε από την πλευρά του , ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, κατά την καθιερωμένη καθημερινή ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας, για να υπογραμμίσει: «Οριοθετήθηκαν οι περιοχές ελέγχου, οργανώσαμε την αντιπροσωπευτικότητα των δειγμάτων, προχωρήσαμε στην λήψη 335 δειγμάτων και αναμένουμε αποτελέσματα».

«Η προστασία και η διαφύλαξη των συμπολιτών μας που είναι σε ευπαθείς ομάδες είναι αδιαπραγμάτευτη, οι έλεγχοι θα είναι ενδελεχείς και κάθε παράβαση θα αντιμετωπίζεται ως απειλή κατά της ανθρώπινης ζωής», πρόσθεσε.

Ο ίδιος ανακοίνωσε ότι:

Παρατείνονται τα πρόσθετα περιοριστικά μέτρα στους δήμους Καστοριάς και Ξάνθης για δέκα μέρεςΠαρατείνεται ο περιορισμός κίνησης πολιτών στην παραλία ΘεσσαλονίκηςΠαρατείνεται ο περιορισμός κίνησης πολιτών στα Ιωάννινα- μέχρι 27 Απριλίου

«Τίποτα δεν έχει κριθεί. Κάθε μέρα είναι και ένα διαφορετικό στοίχημα στη μάχη μας κατά του ιού. Κάνω έκκληση να παραμείνουμε σπίτι. Έχουμε διανύσει μεγάλο δρόμο, ας μη λυγίσουμε στην τελική ευθεία», κατέληξε. (Διαβάστε αναλυτικά).

Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής οδηγίες της Ελληνικής Νεογνολογικής Εταιρείας, τα συμπτωματικά νεογνά για τα οποία υπάρχει θετική διάγνωση της λοίμωξης αντιμετωπίζονται με υποστηρικτική θεραπεία των επιπλοκών της COVID-19 σε θάλαμο απομόνωσης νοσοκομείου.
Ωστόσο οι οδηγίες αυτές εντός των ημερών αναμένεται να επικαιροποιηθούν σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρία Παιδιατρικών Λοιμώξεων. Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Ελληνικής Νεογνολογικής Εταιρείας αναπληρωτής καθηγητής στο Ιατρικό Τμήμα του ΑΠΘ, Γεώργιος Μητσιάκος στα συμπτωματικά νεογνά με COVID-19 λοίμωξη, τα οποία πρέπει να νοσηλεύονται σε θάλαμο απομόνωσης τριτοβάθμιου κέντρου, χορηγείται υποστηρικτική θεραπεία των επιπλοκών και δεν υπάρχει αποτελεσματική αντιική θεραπεία κατά του ιού SARS-CoV-2 (Διαβάστε αναλυτικά).

Keywords
Τυχαία Θέματα