Κορονοϊός Βρετανία: Εξέταση 20.000 νοικοκυριών για να ελεγχθεί η εξάπλωση του ιού

Κορονοϊός Βρετανία: Η Βρετανία σκοπεύει να εξετάσει για τον Covid-19 ένα δείγμα 20.000 νοικοκυρών στην Αγγλία τις επόμενες εβδομάδες προκειμένου να κατανοήσει πόσο έχει εξαπλωθεί η επιδημία του κορονοϊού στη χώρα. Ο υπουργός Υγείας Ματ Χάνκονκ -που έχει δεχθεί επικρίσεις για τα περιορισμένα διαγνωστικά τεστ που έχουν γίνει στο ιατρικονοσηλευτικό προσωπικό και τους κοινωνικούς λειτουργούς- δήλωσε σήμερα ότι η έρευνα αυτή θα βοηθήσει τη βρετανική κυβέρνηση να κατανοήσει καλύτερα

το εύρος της εξάπλωσης της επιδημίας.

Περισσότεροι από 18.000 Βρετανοί έχουν πεθάνει στα νοσοκομεία από τον νέο κορονοϊό μέχρι στιγμής και πλέον η χώρα βρίσκεται στην πέμπτη εβδομάδα του lockdown. Το βρετανικό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι τα προκαταρκτικά αποτελέσματα της έρευνας, την οποία διενεργεί σε συνεργασία με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία και το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, θα είναι διαθέσιμα στις αρχές Μαΐου.

Είκοσι χιλιάδες νοικοκυριά σε όλη την Αγγλία θα συμμετάσχουν στην πιλοτική έρευνα, η οποία θα επεκταθεί σε 300.000 νοικοκυριά σε όλη τη Βρετανία τους επόμενους 12 μήνες. Οι συμμετέχοντες θα παρέχουν κάθε εβδομάδα δείγματα από τη μύτη και τον λαιμό τους για τουλάχιστον πέντε εβδομάδες, κάτι που θα δείχνει αν έχουν προσβληθεί από τον ιό και στη συνέχεια δείγματα κάθε μήνα για τον επόμενο χρόνο. Ενήλικες από περίπου 1.000 νοικοκυριά θα παρέχουν επίσης δείγματα αίματος προκειμένου να φανεί αν έχουν αναπτύξει αντισώματα στον ιό SARS-CoV-2. «Το να κατανοήσουμε περισσότερα για την εξάπλωση της covid-19 στον γενικό πληθυσμό και τη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη αντισωμάτων είναι κρίσιμο μέρος της αντίδρασής μας στον ιό», δήλωσε ο Χάνκοκ.

Υπόλογος ο Τζόνσον για «βραδύτητα, αναποτελεσματικότητα και σύγχυση».

Ο Βρετανός πρωθυπουργός βρίσκεται αντιμέτωπος με αίτημα τη διεξαγωγή έρευνας με αντικείμενο τη διαχείριση της κρίσης του κορονοϊού από την κυβέρνησή του. Εκτιμάται ότι δεν κατόρθωσε να δώσει επαρκείς εξηγήσεις για την υποβάθμιση του αριθμού των νεκρών της επιδημίας στις ημερήσιες κυβερνητικές ανακοινώσεις, τον περιορισμένο αριθμό διαγνωστικών ελέγχων και την έλλειψη εξοπλισμού στα βρετανικά νοσοκομεία.

Ο Μπόρις Τζόνσον αρχικά απέφυγε να εγκρίνει τα περιοριστικά μέτρα που άλλοι Ευρωπαίοι ηγέτες επέβαλαν στις χώρες τους, αλλά στη συνέχεια αναγκάσθηκε να καταφύγει στο lockdown όταν οι προβλέψεις έδειξαν ότι τουλάχιστον 250.000 άνθρωποι θα πεθάνουν στο Ηνωμένο Βασίλειο εάν δεν ληφθούν μέτρα ελέγχου της εξάπλωσης της επιδημίας.

Ωστόσο, μετά την επιβολή των περιοριστικών μέτρων, η κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον έχει δώσει αντιφατικές εξηγήσεις για τους λόγους για τους οποίους απέτυχε να ενταχθεί στο σχέδιο προμήθειας αναπνευστήρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και έχει παραδεχθεί ότι αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα στην εξασφάλιση επαρκούς προστατευτικού εξοπλισμού για το υγειονομικό προσωπικό. «Όταν θα έχουμε βγει από την κρίση αυτή, θα υπάρξει φυσικά ανάγκη για την διεξαγωγή ανεξάρτητης έρευνας ώστε να εξετασθεί επισήμως η ανταπόκριση της κυβέρνησης στην πανδημία» , δήλωσε ο Εντ Ντέιβι, ο επικεφαλής των Φιλελεύθερων Δημοκρατών.

«Η έρευνα θα πρέπει να έχει τις ισχυρότερες δυνατές εξουσίες με το δεδομένο των σοκαριστικών αποτυχιών της κυβέρνησης στην εξασφάλιση προστατευτικού εξοπλισμού για το προσωπικό και την βραδεία αντίδρασή της, ώστε να φθάσει στην αλήθεια και να δώσει στον Μπόρις Τζόνσον την ευκαιρία να απαντήσει στα όλο και σοβαρότερα ερωτήματα». Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κιρ Στάρμερ δήλωσε επίσης ότι η κυβέρνηση αντέδρασε με μεγάλη βραδύτητα και ότι σε κάποια χρονική στιγμή το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να γυρίσει πίσω για να εξετάσει την κρίση.

Keywords
Τυχαία Θέματα