Μέρισμα 2020: Στήριξη της ρευστότητας των επιχειρήσεων και από τους μετόχους τους

Μέρισμα 2020:  Η πανδημία του κοροναϊού δημιούργησε μία έκτακτη κατάσταση, η οποία υποχρέωσε τα κράτη στη λήψη έκτακτων μέτρων για την αντιμετώπισή της. Μέτρων που σε κάθε χώρα διαφέρουν και εξαρτώνται από πολλούς παράγοντες που αφορούν στο πολιτικό, οικονομικό, παραγωγικό, εργασιακό, κοινωνικό, ηλικιακό κλπ. υπόβαθρο κάθε χώρας.
Στην Ελλάδα η Κυβέρνηση αντέδρασε εγκαίρως λαμβάνοντας εξ’ αρχής σκληρά προληπτικά μέτρα (κλείσιμο σχολείων, κλείσιμο

επιχειρήσεων, απαγόρευση συναθροίσεων, περιορισμό έως απαγόρευση μετακινήσεων κλπ.), προκειμένου να περιορίσει την εξάπλωση της πανδημίας, κάτι που -εκ του μέχρι σήμερα αποτελέσματος- φαίνεται ότι έχει πετύχει.


Τα μέτρα όμως αυτά είχαν και ένα σημαντικό αντίκτυπο στην οικονομική ζωή της χώρας με πληττόμενους ολόκληρους επιχειρηματικούς κλάδους (όπως τουρισμός, εστίαση, διαχείριση ακινήτων, μεταφορές, εμπόριο κλπ.), τις αντίστοιχες επιχειρήσεις και τους εργαζομένους τους, αναγκάζοντας έτσι την Κυβέρνηση να πάρει και άλλα μέτρα προκειμένου να απαλύνει την οικονομική επίπτωση των μέτρων υγειονομικής προστασίας.
Σήμερα εκτιμάται ότι 1,7 εκατ. περίπου εργαζόμενοι και ελεύθεροι επαγγελματίες υπάγονται στις πληγείσες οικονομικά κατηγορίες καθώς και το 83% περίπου των επιχειρήσεων (από εισηγμένες μέχρι μικρομεσαίες και μικρές) των περισσοτέρων επιχειρηματικών κλάδων.
Το Κυβερνητικό επιτελείο -πέραν των επιδομάτων που άμεσα αποφάσισε για τη στήριξη των εργαζομένων- προχώρησε και σε σημαντικά μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων, ώστε αυτές να παραμείνουν «εν ζωή» την επομένη του τέλους της πανδημίας.

Τέτοια μέτρα περιλαμβάνουν:

• Παροχή ρευστότητας μέσω αναστολής φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων
• παροχή εγγυήσεων τραπεζικής χρηματοδότησης
• νομοθέτηση εκτάκτων εργασιακών συνθηκών κλπ.

Παγκοσμίως όλες οι πληττόμενες χώρες και οι επιχειρήσεις τους λαμβάνουν αντίστοιχα μέτρα, ενώ είναι χαρακτηριστική και η «οδηγία» της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) προς όλα τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της ευρωζώνης να «παγώσουν» έως τον Οκτώβριο τη διανομή μερισμάτων στους μετόχους τους, τα προγράμματα επαναγοράς μετοχών, την πληρωμή “bonus” σε στελέχη τους για τη χρήση 2019 κλπ. Ανάλογη ήταν και η αντίδραση των διοικήσεων μεγάλων ευρωπαϊκών επιχειρήσεων, οι οποίες προχώρησαν σε αναστολή μερισμάτων για το 2019 και το 2020 προκειμένου να διατηρήσουν αυξημένη ρευστότητα και να αυξήσουν την δυνατότητά τους για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, που επήλθε λόγω της πανδημίας.
Στην Ελλάδα παρά την άμεση αντίδραση της Κυβέρνησης -τόσο για την αντιμετώπιση της πανδημίας όσο και των οικονομικών συνεπειών της για τις επιχειρήσεις και τους εργαζομένους τους- δεν έχει καταστεί δυνατή η θεσμοθέτηση -προς αυτή την κατεύθυνση- περιοριστικών υποχρεώσεων των μετόχων των πληττομένων επιχειρήσεων, με σκοπό να συμβάλλουν κι αυτοί στην οικονομική ευρωστία των επιχειρήσεών τους.


Ειδικότερα παρατηρείται το φαινόμενο να έχουμε κερδοφορία (έως και υψηλή) για το 2019 για επιχειρήσεις που σήμερα έχουν ενταχθεί στους (μερικώς ή ολικώς) πληττόμενους κλάδους, με αποτέλεσμα να απολαμβάνουν των οικονομικών προνομίων που θεσμοθέτησε η Κυβέρνηση και παρ΄ όλα αυτά να επιτρέπεται τόσο για το 2019 όσο και για το 2020 η καταβολή μερισμάτων στους μετόχους τους, γεγονός που τους εξαιρεί από την οποιαδήποτε οικονομική συμμετοχή τους στην αντιμετώπιση των συνεπειών της κρίσης.


Δεν θα έπρεπε ο Υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας να εντάξει στο θεσμικό πλαίσιο στήριξης των πληττομένων επιχειρήσεων (εισηγμένων και μη) την απαγόρευση αφαίρεσης ρευστότητας από τα ταμεία τους για το 2019 και το 2020, μέσω της καταβολής μερισμάτων;
Είναι προφανές ότι δεν αρκεί το συγκεκριμένο μέτρο να αφεθεί στην καλή θέληση των μετόχων και των διοικήσεων των επιχειρήσεων.


Πρέπει άμεσα να απαγορευθεί η οποιαδήποτε διαρροή ρευστότητας (με τη μορφή μερισμάτων) υπέρ των μετόχων από τα ταμεία επιχειρήσεων που έχουν κάνει χρήση του οποιουδήποτε Κυβερνητικού μέτρου στήριξής τους, ώστε να συμβάλλουν κι αυτοί -στο ποσοστό που τους αναλογεί- στην οικονομική ευρωστία των ίδιων των επιχειρήσεών τους.
Σε έκτακτες καταστάσεις απαιτούνται και έκτακτες λύσεις για όλους! Τουλάχιστον μέχρι την ομαλοποίηση της οικονομικής ζωής της χώρας…

Keywords
Τυχαία Θέματα