Μετακίνηση σε συγγενικό πρόσωπο: Στην κρίση των αστυνομικών ο έλεγχος για τον κωδικό «4» [vid]

Μετακίνηση σε συγγενικό πρόσωπο: Ο προβληματισμός επιτείνεται γιατί αναφορικά με τη συγκεκριμένη αιτιολογία δεν έχουν καθοριστεί συγκεκριμένοι κανόνες ελέγχου και είναι στη διακριτική ευχέρεια του αστυνομικού που διενεργεί τον σχετικό έλεγχο τι έγγραφα απαιτεί κάθε φορά να πιστοποιήσει.

«Δεν κάνουμε ακτινογραφία των πολιτών αλλά πρέπει να πειστούμε»

Ο εκπρόσωπος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων Σταύρος Μπαλάσκας αναλύει τις παρερμηνείες για το έντυπο μετακίνησης, που οδηγούν πολίτες και ΕΛ.ΑΣ. σε εντάσεις και πρόστιμα, τη μείωση 63% στις μετακινήσεις μέχρι τις 5

Απριλίου αλλά και την αυξητική τάση μετά από εκείνη τη μέρα, σύμφωνα με την Apple.

Ερωτηθείς για τις εντολές που έχουν αναφορικά με τα μπλόκα είπε ότι έχουν εντολή για εντατικοποιημένους ελέγχους ενώ για τις παραβάσεις από τους πολίτες τόνισε ότι υπάρχει σεβασμός και κατανόηση αλλά όταν οι παραβάσεις γίνονται με θράσος ο νόμος επιβάλλεται κανονικά λόγω της μεγάλης επικινδυνότητας της κατάστασης. Για τον κωδικό 4 και τις περιπτώσεις κατάχρησης που παρατηρούνται ο κ. Μπαλάσκας είπε ότι το αστυνομικό όργανο πρέπει «να πειστεί». «Παίρνουμε την καλή πρόθεση του πολίτη, δεν κάνουμε ακτινογραφία των πολιτών» δήλωσε χαρακτηριστικά. Το sms, το χαρτί και η ταυτότητα είναι όσα απαιτούνται και επανέλαβε ότι οι αστυνομικοί κάνουν την αξιολόγηση αν υπάρχει κατάχρηση, χωρίς ωστόσο να προσδιορίζονται από τον νόμο συγκεκριμένα κριτήρια.

Οι πολίτες μπορούν να μπαίνουν στην πλατφόρμα https://forma.gov.gr/  για τις απαραίτητες οδηγίες και τα σχετικά έγγραφα που χρειάζονται για τις μετακινήσεις τους. Σε αυτό το μήνυμα θα πρέπει ο πολίτης να δηλώνει το ονοματεπώνυμο του, τη Διεύθυνση κατοικίας του και τον λόγο που αντιστοιχεί στην έξοδο από το σπίτι.

Το SMS πρέπει να έχει την ακόλουθη μορφή:

X κενό Όνομα κενό Επίθετο κενό Διεύθυνση Κατοικίας όπου Χ ο λόγος εξόδου με τον αριθμό 1, 2, 3, 4, 5, 6 που αντιστοιχεί στις παρακάτω αιτιολογίες:

1 Μετάβαση σε φαρμακείο ή επίσκεψη στον γιατρό, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία.2 Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης, όπου δεν είναι δυνατή η αποστολή τους.3 Μετάβαση στην τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή.4 Κίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη.5 Μετάβαση σε τελετή (π.χ. κηδεία, γάμος, βάφτιση) υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.6 Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά δύο άτομα, τηρώντας στην τελευταία αυτή περίπτωση την αναγκαία απόσταση 1,5 μέτρου.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Μετακίνηση, 4 [vid],metakinisi, 4 [vid]