Πανδημία – Παγκόσμια ενημέρωση: Ξεπέρασαν τους 170 χιλιάδες οι νεκροί

Πανδημία- Παγκόσμια ενημέρωση: Ξεπέρασαν τα 170 χιλιάδες τα θύματα της πανδημίας, καθώς η Ευρώπη μετρά περισσότερους από 101 χιλιάδες, ΗΠΑ και Καναδάς άνω των 43.500, η Ασία πλέον των 14 χιλιάδων και η Αφρική λίγο περισσότερους από χίλιους.


 Ξεπέρασαν τα 170 χιλιάδες τα θύματα της πανδημίας, καθώς η Ευρώπη μετρά περισσότερους από 101 χιλιάδες, ΗΠΑ και Καναδάς άνω των 43.500, η Ασία πλέον των 14 χιλιάδων και η Αφρική

λίγο περισσότερους από χίλιους.

Γρίφος τα μέτρα χαλάρωσης
Στην Ευρώπη, η Γερμανία επιτρέπει από σήμερα τη λειτουργία καταστημάτων μικρότερων από 800 τ.μ. – με την καγκελάριο Μέρκελ, ωστόσο, να επισημαίνει πως «δεν πρέπει να επαναπαυθούμε ούτε για ένα και να ξεχάσουμε ότι βρισκόμαστε ακόμη στην αρχή της πανδημίας.
Η Γαλλία, η τέταρτη πλέον πληγείσα χώρα παγκοσμίως, θα εξετάσει τη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων από τις 11 Μαΐου και μετά.

Στην Ιταλία, όπου άνοιξαν κάποιες βιομηχανίες  τα πρώτα μέτρα χαλάρωσης θα ληφθούν μετά τις 3 Μαΐου.
Στη Νορβηγία, όπου οι αρχές εκτιμούν ότι “ έχουν θέσει τον ιό υπό έλεγχο”, οι παιδικοί σταθμοί θα ανοίξουν σήμερα και θα αρθεί η απαγόρευση διαμονής σε δευτερεύουσα κατοικία. Μετά τις 27 Απριλίου θα ακολουθήσει σταδιακό άνοιγμα των κολεγίων, των λυκείων και των πανεπιστημίων.
Στη Βρετανία, ωστόσο, η καραντίνα που τέθηκε σε ισχύ στις 23 Μαρτίου παρατάθηκε για τουλάχιστον τρεις εβδομάδες την Πέμπτη, με την κυβέρνηση να μην είναι ακόμη έτοιμη να άρει τα περιοριστικά μέτρα.

Η οικονομική μάχη
Πέρα όμως από την άρση των περιορισμών, ο κόσμος θα βρεθεί αντιμέτωπος με τον τρόπο ανασυγκρότησης της οικονομίας. Στην Ευρώπη, όπου το χάσμα στις προσεγγίσεις δεν μοιάζει να γεφυρώνεται εντυπωσιακά, θα πραγματοποιηθεί Σύνοδος Κορυγής την Πέμπτη 23/4, όπου όμως δεν αναμένονται απόφάσεις   ενώ ήδη ο Γερμανός υπ. Οικονομικών βάζει πάγο σε κάθε αισιοδοξία για δραστική αντιμετώπιση δηλώνοντας πως “δεν είμαστε ακόμα τόσο κοντά στο ταμείο ανασυγκρότησης“.

Την ίδια στιγμή στις ΗΠΑ ο Τραμπ επικαλούμενος την επιδημία προωθεί το προεκλογικό του μήνυμα προχωρόντας σε προσωρινή αναστολή της μετανάστευσης προς τις ΗΠΑ. Συγκεκριμένα γνωστοποίησε μέσω Twitter ότι θα υπογράψει εκτελεστικό διάταγμα με το οποίο θα «ανασταλεί προσωρινά» η μετανάστευση προς τις ΗΠΑ, για να «προστατευθούν οι θέσεις εργασίας» στη χώρα του, μπροστά στην οικονομική κρίση που προκαλεί η «επίθεση του αόρατου εχθρού».

Ο «αόρατος εχθρός» έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 42.000 ανθρώπους στις ΗΠΑ, ενώ έχουν επιβεβαιωθεί 766.660 κρούσματα μόλυνσης. Περίπου 22 εκατομμύρια Αμερικανοί έχουν χάσει τη δουλειά τους εξαιτίας του αντίκτυπου της πανδημίας στην οικονομία. Ο αμερικανός πρόεδρος δεν έδωσε καμία λεπτομέρεια για το πώς εννοεί να εφαρμόσει το μέτρο, ή για πόσο. Μοιάζει εξάλλου να ανυπομονεί να τελειώσουν τα περιοριστικά μέτρα που χρησιμοποιούνται για να αποτραπεί η εξάπλωση της ασθένειας COVID-19. Ενθάρρυνε τις διαδηλώσεις αγανακτισμένων πολιτών εναντίον των μέτρων που έχουν τεθεί σε εφαρμογή στις περισσότερες πολιτείες και κατέστησε σαφές πως θα ενέκρινε την άρση των περιορισμών, τουλάχιστον σε κάποιες πολιτείες.

Οι 193 χώρες μέλη του ΟΗΕ, με κοινή τους απόφαση, ζητούν δίκαιη και ισότιμη πρόσβαση στα μελλοντικά εμβόλια  κατά του κορονοϊού. Οι φτωχότερες περιοχές του πλανήτη, αντιμετωπίζουν ακόμη χειρότερες συνέπειες, όπως στη Δυτική Αφρική, όπου κορονοϊός, ξηρασία και ανασφάλεια μπορεί να φέρουν ως και 50 εκατομμύρια ανθρώπους αντιμέτωπους με τον κίνδυνο ενός λιμού, όπως ανακοίνωσε η οργάνωση Oxfam.

Keywords
Τυχαία Θέματα