Ποιοι γιορτάζουν σήμερα Τετάρτη 22 Απριλίου: Μην ξεχάσετε να τους ευχηθείτε

Ποιοι γιορτάζουν σήμερα Τετάρτη 22 Απριλίου: Η Ορθόδοξη εκκλησία μας, σύμφωνα με τον Ορθόδοξο Συναξαριστή, τιμά τον Όσιο Θεόδωρο τον Συκεώτη επίσκοπο Αναστασιουπόλεως, τον Άγιο Ναθαναήλ τον Απόστολο, τον Άγιο Νέαρχο, τον Άγιο Γάιο Επίσκοπο Ρώμης, τον Άγιο Βικτωρινό τον Μάρτυρα, τον Όσιο Ανανία εκ Μαλλών Κρήτης, τον Άγιο Γρηγόριο Γραβανό τον Νισύριο, τον Άγιο Πλάτωνα τον Ιερομάρτυρα επίσκοπο Μπάνια Λούκα και τους Οσίους Απόστολο και Θεοχάρη τους αυτάδελφους.

Επίσης τιμάμε τη Σύναξη πάντων των Σιναϊτών

Αγίων, την Ανακομιδή των Ιερών Λειψάνων του Οσίου Ιωσήφ του Γεροντογιάννη, τη Σύναξη της Παναγίας της Υψενής στη Ρόδο, τον Όσιο Νίκανδρο τον Σιναΐτη τον εκ Καστελορίζου και τον Όσιο Λεόντιο τον εν Βλαχέρνα Αρκαδίας. Σήμερα, λοιπόν, γιορτάζουν ο Νέαρχος, ο Νιάρχος, ο Ναθαναήλ, ο Ναθάνης, ο Ναθαναήλος, ο Ναθαναήλης, η Ναθαναηλία, η Ναθανηλία, ο Θεοχάρης, η Θεοχαρούλα και η Χαρούλα (υπάρχουν και άλλες ημερομηνίες που γιορτάζει αυτό το όνομα). Χρόνια τους πολλά και ευτυχισμένα!

Σύμφωνα με τον Ορθόδοξο Συναξαριστή, ο Άγιος Ναθαναήλ (Σίμων ο Ζηλωτής ή Βαρθολομαίος – υιός του Θολομαίου) καταγόταν από την Κανά της Γαλιλαίας όπου ο Κύριος πραγματοποίησε το πρώτο του θαύμα. Ήταν στενός φίλος του Αποστόλου Φιλίππου, ο οποίος και του ανήγγειλε την υλοποίηση της προφητείας στο Πρόσωπο του Ιησού Χριστού. Στη συνέχεια έγινε ένας εκ των 12 Αποστόλων για τον οποίο ο Κύριος έπλεξε το εγκώμιο λέγοντας:« Ιδε αληθής Ισραηλίτης, εν ω δόλη ουκ έστιν». Η αποστολική δράση του Απόστολου Ναθαναήλ επεκτείνεται μέχρι την Αφρική, τη Μαυριτανία και τη Βρετανία, όπου και σταυρώθηκε από ειδωλολάτρες.

Ο Άγιος Μάρτυς Νέαρχος τελειώθηκε διά πυρός, σύμφωνα πάντα με τον Ορθόδοξο Συναξαρτιστή. Εικάζεται ότι ήταν φίλος του Αγίου Μάρτυρα Πολυεύκτου (βλέπε 9 Ιανουαρίου). Εάν θεωρηθεί ότι αυτό είναι αληθές, τότε ο Άγιος Νέαρχος πρέπει να μαρτύρησε κατά τους χρόνους των αυτοκρατόρων Δεκίου (249 – 251 μ.Χ.) και Ουαλεριανού (251 – 259 μ.Χ.).

Keywords
Τυχαία Θέματα