Προσφυγικό: Frontex και 4 χώρες της ΕΕ άφησαν δεκάδες ναυαγούς αβοήθητους – 12 άνθρωποι πέθαναν από δίψα στη Μεσόγειο

Πρόσφυγες Μεσόγειος: Την ώρα που διακηρύσσεται η ανθρωπιά και η αλληλεγγύη μεταξύ των πολιτών της ΕΕ, που βρίσκονται αντιμέτωποι με την πανδημία του Covid-19, 4 ευρωπαϊκές χώρες καταγγέλλονται πως άφησαν πάνω από 60 πρόσφυγες να πεθάνουν από πείνα και δίψα – πιθανόν με την πρόφαση πως τα κλειστά σύνορα είναι μέτρο προφύλαξης. Αν και το μεγάλο προσφυγικό ρεύμα, δεν έχει προκαλέσει αρρώστιες σε καμία χώρα υποδοχής, στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με την οργάνωση Watch the Med – Alarmphone,

12 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους μέσα σε μία βάρκα στα νερά της Μάλτας, πριν από λίγες ημέρες – με την είδηση να χάνεται μέσα στα νέα για την πανδημία. Η οργάνωση αναφέρει πως 63 πρόσφυγες, ναυαγοί σε βάρκα, έδιναν για έξι ημέρες σήμα για βοήθεια. Για την έκκληση ήταν ενήμερες οι αρχές της Ιταλίας, της Λιβύης, της Μάλτας, της Πορτογαλίας, της Γερμανίας και η Frontex, που εντόπισε την βάρκα. Μεταξύ των νεκρών ήταν και τρία παιδιά και έξι γυναίκες.

Ωστόσο δεν έφτασε καμία βοήθεια και οι άνθρωποι αφέθηκαν να πεθάνουν. Οι 12 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από αφυδάτωση, ενώ οι υπόλοιποι δεν έτυχαν καμίας αρωγής, αλλά αντίθετα προωθήθηκαν βίαια στη Λιβύη όπου κινδυνεύει η ζωή τους. Σύμφωνα με την οργάνωση τελικά το πλοίο βρέθηκε μέσα στα νερά της Μάλτας, κοντά στην Λαμπεντούζα, άρα ήταν στην αρμοδιότητα των μαλτέζικων αρχών να παρέμβουν, ωστόσο δεν έγινε τίποτα.

“Προσπαθήσαμε αλλά αποτύχαμε να κινητοποιήσουμε τις αρχές ενώ οι άνθρωποι ήταν ζωντανοί. Αποτύχαμε γιατί οι ευρωπαϊκές χώρες τους άφησαν επίτηδες να πεθάνουν”. Η Watch the Med – Alarmphone, συγκέντρωσε μαρτυρίες από τις επικοινωνίες που είχε με τους ναυαγούς και τους συγγενείς τους, αλλά και μαρτυρίες επιζώντων, αφότου επέστρεψαν σε στρατόπεδο για πρόσφυγες, στη Λιβύη, όπου ζουν σε απάνθρωπες και επικίνδυνες συνθήκες.

“Έχουμε μία πληθώρα ντοκουμέντων που αποκαλύπτουν τις εκκλήσεις μας με τις Ένοπλες Δυνάμεις της Μάλτας, την ιταλικές υπηρεσίες διάσωσης, την μαλτέζικη ακτοφυλακή και άλλες ευρωπαϊκές αρχές, που είτε αρνήθηκαν την βοήθεια, είτε έδρασαν παράνομα” αναφέρουν.

Την Τετάρτη πέντε άνθρωποι πνιγμένοι ανασύρθηκαν από τις αρχές της Μάλτας και εικάζεται πως ίσως προέρχονταν από το ναυάγιο αυτό. Να σημειωθεί πως το Δίκαιο της Θάλασσας, προβλέπει πως είναι παράνομο να μην διασώζονται άνθρωποι που κινδυνεύουν να πνιγούν και η διεθνής αυτή νομοθεσία, επικρατεί των όποιων έκτακτων μέτρων λαμβάνονται, για διάφορους λόγους. Αυτή τη στιγμή στην Λιβύη βρίσκονται 600.000 πρόσφυγες, οι οποίοι προσπαθούν να επιβιώσουν στην χώρα που μαστίζεται από τον πόλεμο και την φτώχεια.

Keywords
Τυχαία Θέματα