Ρωσία Διάστημα: Οι Ρώσοι μεταφέρουν πορτοκάλια, γκρέιπφρουτ & αλλαντικά [pics]

Ρωσία Διάστημα: Το ρωσικό διαστημόπλοιο Progress MC-14, η εκτόξευση του οποίου προγραμματίζεται για τις 25 Απριλίου, θα μεταφέρει για το πλήρωμα του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού (ISS) διάφορα φρούτα, μεταξύ των οποίων πορτοκάλια και γκρέιπφρουτ. Σχετικές φωτογραφίες έχουν αναρτηθεί στην σελίδα της κρατικής διαστημικής εταιρείας Roskosmos στο Twitter.

Στις φωτογραφίες διακρίνει κανείς ότι οι συσκευασίες που θα «φορτωθούν» στο διαστημόπλοιο και στις οποίες αναγράφονται οι λέξεις «πορτοκάλια», «γκρέιπφρουτ» και «αλλαντικά», είναι

ήδη έτοιμες. Τα προϊόντα πρέπει να διατηρούνται σε θερμοκρασία 20 βαθμών και έχουν ημερομηνία λήξης την 30η Απριλίου.

Η Roskosmos διευκρινίζει ότι το Progress MC-14, θα μεταφέρει στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό καύσιμα και αέρια βάρους 700 κιλών όπως επίσης και εξοπλισμό και φορτία βάρους 1350 κιλών. Το πλήρωμα θα παραλάβει επίσης και διάφορα εορταστικά σύμβολα επ’ ευκαιρία της 75ης επετείου της Νίκης του Μεγάλου Πατριωτικού Πολέμου (του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου), επί της ναζιστικής Γερμανίας.

Να σημειωθεί ότι ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός (ΔΔΣ) είναι ένας ερευνητικός διαστημικός σταθμός σε τροχιά γύρω από τη Γη. Η συναρμολόγηση του ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 1998 ενώ το πρώτο του πλήρωμα εγκαταστάθηκε τον Νοέμβριο του 2000. Ο ΔΔΣ εξακολουθεί και σήμερα να βρίσκεται σε φάση ανάπτυξης. Είναι ορατός από τη Γη δια γυμνού οφθαλμού, με την απόστασή του από την επιφάνειά της να κυμαίνεται μεταξύ 400,2 km και 409,5 χιλιομέτρων. Ταξιδεύει με μέση ταχύτητα ως προς την επιφάνεια της Γης 27.744 χιλιόμετρα ανά ώρα, συμπληρώνοντας 15,7 περιφορές την ημέρα. Επειδή η περίοδος της τροχιάς του σταθμού γύρω από τη Γη είναι μία φορά κάθε 90 λεπτά, οι παρατηρητές εντός του ΔΔΣ βιώνουν μια ανατολή ή δύση του ηλίου περίπου κάθε 45 λεπτά.

Ο ΔΔΣ είναι αναμφισβήτητα η πιο δαπανηρή ανθρώπινη κατασκευή που κατασκευάστηκε ποτέ, με κόστος περί τα 120 δισεκατομύρια ευρώ. Η ύπαρξη και η λειτουργία του είναι αποτέλεσμα μιας από τις πιο σημαντικές διεθνείς συνεργασίες στη σύγχρονη ιστορία. Χρησιμοποιείται ως ερευνητικό εργαστήριο μικροβαρύτητας και βιολογίας σε περιβάλλον έλλειψης βαρύτητας. Τα μέλη των πληρωμάτων του ΔΔΣ εκτελούν πειράματα στον τομέα της βιολογίας, της ανθρώπινης βιολογίας, της φυσικής, αστρονομίας, μετεωρολογίας, ιατρικής κ.α. Ο σταθμός είναι επίσης κατάλληλος για τον έλεγχο διαστημικών συστημάτων και εξοπλισμού που απαιτείται για μελλοντικές αποστολές στη Σελήνη και τον Άρη[6].

Ο ΔΔΣ είναι ορατός από τη γη με γυμνά μάτια. Εξαιτίας του αρκετά μεγάλου του μεγέθους, 109μ x 51μ x 20μ, αλλά και των μεγάλων ανακλαστικών επιφανειών που διαθέτει, αντανακλά έντονα το ηλιακό φως και είναι ορατός από τη γη ως ένα από τα πιο λαμπρά, κινούμενα αντικείμενα στο νυκτερινό ουρανό.

Keywords
Τυχαία Θέματα