Σκυλακάκης: Δύσκολο να προβλεφθεί η ύφεση κατά τον Υφυπουργό Δημοσιονομικής Πολιτικής

Σκυλακάκης: Δεν φαίνεται να συμφωνούν στην κυβέρνηση αλλά και θεσμικοί παράγοντες της οικονομίας στο μέγεθος της ύφεσης που έρχεται. Αυτό δημιουργεί προβληματισμό σε κάθε τρίτο παρατηρητή, καθώς δείχνει ανυπαρξία σχεδίου και κινήσεις του τύπου “βλέποντας και κάνοντας”. Όπως είναι γνωστό αν σε μια οποιαδήποτε κρίση δεν πάρεις εγκαίρως μέτρα στο επόμενο χρονικό διάστημα θα χρειαστούν πολλαπλάσιοι πόροι.  Για παράδειγμα οι δηλώσεις του υπουργού οικονομικών τις τελευταίες 40 μέρες, είχαν τις εξής προβλέψεις με αυτή την σειρά “Θα’χουμε κάποια (σ.σ.μικρή) ύφεση”, “Θα’χουμε ύφεση 2-3%”,  “Βλέπω 3-5%

ύφεση”, “Ύφεση 2,5% για κάθε μήνα καραντίνα” με την τελευταία να κλειδώνει στο “5% με 10% στην ΕΕ”.

«Για κάθε μήνα που είμαστε στο καθεστώς καραντίνας, άμεσα η οικονομία χάνει περίπου 6 δισ. ευρώ. Χάνουμε περίπου τρεις μονάδες του ΑΕΠ τον μήνα σε τζίρο. Αν κρατήσει μέχρι τον Μάιο θα είναι διαχειρίσιμο και θα μπορούμε να είμαστε σε μία ύφεση του 3-4-5%. Αν κρατήσει και τον Ιούνιο προσθέστε άλλες τρεις μονάδες. Αυτή τη στιγμή δεν ξέρουμε» σημείωσε ο ο υπουργός ανάπτυξης κ. Γεωργιάδης πριν λίγες μέρες .

Μιλώντας σε διαδικτυακή συνάντηση του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, ο κεντρικός τραπεζίτης ανέφερε ότι το βασικό σενάριο της ΤτΕ προβλέπει ύφεση 4% το 2020, αν και όπως εξήγησε αυτό έχει στηριχθεί στην υπόθεση ότι η καραντίνα θα διαρκέσει 1,5 μήνα με το χειρότερο σενάριο της Τράπεζας της Ελλάδας προβλέπει ύφεση το πολύ 8%.

Δύσκολο να προβλεφθεί η ύφεση στην Ελλάδα λόγω του κορονοϊού, δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 ο υφυπουργός Οικονομικών αρμόδιος για τη δημοσιονομική πολιτική Θεόδωρος Σκυλακάκης. Ο υφυπουργός μάλιστα εκτίμησε ότι η ύφεση θα κινηθεί στο 4 με 6% ενώ προανήγγειλε παρεμβάσεις και τόνισε ότι όσο οι επιχειρήσεις θα ανοίγουν θα περιορίζεται το επίδομα των 800 ευρώ προς τους εργαζόμενους.

Ανέφερε επίσης πως θα επιδοτείται από το κράτος μέρος του μισθού των εργαζομένων οι οποίοι με την επαναλειτουργία των επιχειρήσεων θα κληθούν να δουλέψουν με ευέλικτα και μειωμένα ωράρια.

Keywords
Τυχαία Θέματα