«Το κορίτσι με το μαργαριταρένιο σκουλαρίκι»: Όλη η αλήθεια για το μυστήριο πίσω από τον πίνακα του Βερμέερ [pics]

«Το κορίτσι με το μαργαριταρένιο σκουλαρίκι»: Νέα επιστημονική έρευνα για τη σύσταση του πίνακα «Το κορίτσι με το Μαργαριταρένιο Σκουλαρίκι» του διάσημου Ολλανδού ζωγράφου Γιοχάνες Βερμέερ, ένα από τα πιο διάσημα έργα τέχνης τον κόσμο, αποκάλυψε πως υπάρχουν ορισμένα ζωγραφικά στοιχεία που τον καθιστούν ακόμη πιο «ανθρώπινο», μολονότι η ταυτότητά του μοντέλου του εξακολουθεί να παραμένει ένα μυστήριο, ανακοίνωσε σήμερα το μουσείο Mauritshuis που τον

στεγάζει.

Η εικόνα της νεαρής γυναίκας με την αινιγματική έκφραση, το γαλαζοκίτρινο μαντίλι στο κεφάλι και το τεράστιο μαργαριτάρι στο αυτί της, έχει σαγηνεύσει τους λάτρεις της τέχνης.

Διεθνής ομάδα επιστημόνων δουλεύει πάνω στο έργο από τον Φεβρουάριο του 2018, φέρνοντας στο φως νέες λεπτομέρειες για τη χρήση των αποχρώσεων και τον τρόπο με τον οποίο ο Ολλανδός ζωγράφος δημιούργησε τον πίνακα, με διαφορετικές χρωματικές επιστρώσεις. Ακόμα, στην πρώτη προσεκτική εξέταση του πίνακα από το 1994, αποκαλύφθηκαν μικροσκοπικές βλεφαρίδες στα μάτια του κοριτσιού, αόρατες στο γυμνό μάτι, αλλά και η ύπαρξη μιας πράσινης κουρτίνας στο φαινομενικά άδειο φόντο· ίσως να πρόκειται για κάποιου είδους διπλωμένο ύφασμα, που ξέβαψε κατά τη διάρκεια των αιώνων.

Στην ανακοίνωσή του το Μαουρίτσχαους αναφέρει ότι ο Γιοχάνες Βερμέερ τροποποίησε την αρχική σύνθεση, μετακινώντας τη θέση του αυτιού, την κορυφή του μαντιλιού και τον αυχένα του μοντέλου. Επίσης, χρησιμοποίησε χρωστικές ύλες απ’ όλον τον κόσμο: ξεχωρίζει το λουλακί από το Αφγανιστάν, που τον 17ο αιώνα το θεωρούσαν πιο πολύτιμο και από το χρυσό. Όσο για το μαργαριτάρι, «είναι μια ψευδαίσθηση, ένας συνδυασμός από ημιδιαφανείς και αδιαφανείς πινελιές λευκού χρώματος», λέει το μουσείο.

Αυτό για το οποίο δεν δόθηκε απάντηση ούτε από αυτή την έρευνα, είναι για το μοντέλο, αν δηλαδή το κορίτσι αυτό υπήρξε στην πραγματικότητα, ή αν είναι αποκύημα της φαντασίας του ζωγράφου. «Το κορίτσι με το μαργαριταρένιο σκουλαρίκι», άλλωστε, στο σινεμά πήρε τη μορφή της Σκάρλετ Γιοχάνσον στην ομώνυμη ταινία, που βασίστηκε σε μυθιστόρημα εμπνευσμένο από τον πίνακα.

Η Σκάρλετ Γιόχανσον ως το κορίτσι του πίνακα.

Keywords
Τυχαία Θέματα