Τουρισμός – Δημοφιλείς προορισμοί: Δραματική καθίζηση των κρατήσεων

11:36 1/5/2020 - Πηγή: Flash.gr

Τουρισμός – Δημοφιλείς προορισμοί: Η πτώση του τζίρου εκτιμάται ότι θα κυμανθεί από το 50% έως το 75%  με βέβαιες απολύσεις στο προσωπικό, σύμφωνα με έρευνα της εφημερίδας Έθνος.  Άλλοι θεωρούν ότι τα νούμερα θα αγγίξουν το 70% με 80%. Την ίδια στιγμή ο Υπουργός Τουρισμού κ. Θεοχάρης θεωρείται άφαντος κατά τα λεγόμενα του εκπροσώπων του κλάδου.

Φυσικό επόμενο είναι με αυτά τα δεδομένα πολλά ξενοδοχεία να μην ανοίξουν φέτος, και όσα ανοίξουν να ρίξουν αισθητά τις τιμές. Ούτως ή άλλως οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις δεν αναμένουν να βγάλουν κέρδος φέτος κι αυτό ισχύει και τουριστικές περιοχές

που θεωρούνται ναυαρχίδες προορισμού.

Στη Σαντορίνη ο τζίρος μπορεί να σημειώσει «καθίζηση» ακόμα και 70%-75%. Αυτονόητο είναι ότι ο Ιούνιος είναι παντελώς χαμένος. ακόμα και για τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις δωδεκάμηνης λειτουργίας, οι οποίες θα ανοίξουν την 1η του μήνα. Ως δεδομένο πρέπει να θεωρείται ότι θα χαθεί κι ένα μεγάλο μέρος -αν όχι ολόκληρο- του Ιουλίου.

«Στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων οι όποιες προκρατήσεις είχαν γίνει για το φετινό καλοκαίρι έχουν ακυρωθεί, ενώ σχεδόν σε μηδενικά επίπεδα κινούνται οι νέες κρατήσεις. Την ίδια στιγμή οι tour operators πιέζουν εκβιαστικά, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, Γρηγόρη Τάσιο, για τουριστικά πακέτα με μεγάλες εκπτώσεις στις τιμές, καθώς και για πρωτοφανείς ευκολίες στην καταβολή των χρημάτων, όχι μόνο για φέτος αλλά και για το 2021.

(Eurokinissi)

Εκείνο που ξεκαθαρίζουν με κάθε τόνο οι εκπρόσωποι του κλάδου, είναι ότι πρέπει να αποφευχθεί ένας «πόλεμος», αναφορικά με το ποιος θα προχωρήσει σε μεγαλύτερη μείωση των τιμών, διότι αφενός δεν πρέπει το προϊόν να ξεφτιλιστεί και αφετέρου τα όποια νέα δεδομένα θα συνοδεύσουν τον κλάδο και τα επόμενα χρόνια».

Οι εργαζόμενοι στη βιομηχανία τουρισμού, γνωρίζουν τι τους περιμένει
Ένας μεγάλος αριθμός ξενοδοχείων δε θα ανοίξει το φετινό καλοκαίρι, διότι η μείωση των πελατών σε συνδυασμό με τα έξοδα συντήρησης και υγειονομικού καθαρισμού προκαλούν ένα δυσβάστακτο φορτίο. Και το μεγάλο ερωτηματικό είναι, τι θα γίνει με το προσωπικό.

Μπορεί οι ξενοδόχοι να τονίζουν ότι θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια, ώστε να μη γίνουν απολύσεις και να μην προσληφθούν λιγότερα άτομα σε σχέση με πέρυσι, ωστόσο, ξεκαθαρίζουν ότι για να επιτευχθεί αυτό, θα πρέπει να βοηθήσει η Πολιτεία, με την καταβολή επιδόματος εργασίας για τους υπαλλήλους και με άλλα υποστηρικτικά μέτρα. Δεδομένο, πάντως, θα πρέπει να θεωρείται ότι ο αριθμός των εργαζομένων στα ξενοδοχεία θα είναι φέτος μικρότερος σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

Come back kορονοϊού. Ο φόβος του κάθε ξενοδοχειακής μονάδας
Φυσικό επόμενο είναι, όλοι οι ξενοδόχοι να ανησυχούν έντονα μήπως παρουσιαστεί οποιοδήποτε κρούσμα κορονοϊού στην επιχείρησή τους, κατά τη διάρκεια λειτουργίας της. Αν συμβεί κάτι τέτοιο οι συνέπειες θα είναι ανεξέλεγκτες και καταστροφικές. Όπως τονίζουν, αυτήν τη στιγμή δεν έχουν την παραμικρή εικόνα για τις υγειονομικές προϋποθέσεις που θα τεθούν για τη λειτουργία των επιχειρήσεών τους.

(Eurokinissi)

«Ο Ιούνιος είναι χαμένος και εκτιμώ ότι δε θα δουλέψουμε ούτε τον Ιούλιο, ενώ μέχρι στιγμής δεν έχουμε ουσιαστικά κρατήσεις ούτε για τον Αύγουστο. Ο κόσμος στο εξωτερικό είναι πνιγμένος τόσο από τον ιό όσο και από την οικονομική πίεση. Το plan b που έχουμε, είναι να μη δουλέψουμε καθόλου, μιας και από τον περασμένο Μάρτιο και μέχρι την 1η Ιουλίου δε θα έχουμε κανένα έσοδο. Με τα σημερινά δεδομένα η σκέψη των μισών ξενοδόχων είναι να μην ανοίξουν φέτος και αναμένεται να πάρουν τις οριστικές αποφάσεις τους στο τέλος Μαΐου με αρχές Ιουνίου.

Δυστυχώς, αυτή η περιπέτεια βρήκε τη χώρα μας σε μία πολύ δύσκολη φάση, ακριβώς στην έναρξη της τουριστικής περιόδου. Το αποτέλεσμα θα είναι η πτώση του τζίρου φέτος να κυμανθεί από 50% έως 70%, Θα κοιτάξουμε να σώσουμε, ό,τι μπορέσουμε φέτος, αλλά και πάλι δε θα βγουν οι υποχρεώσεις. Ορίζοντάς μας είναι πλέον το 2021. Ένα ζήτημα είναι, τι θα γίνει με τους εργαζόμενους, κάτι που αποτελεί πολύ δύσκολη υπόθεση», λέει στο ethnos.gr ο κ. Τάσιος.

Μύκονος: Από Αύγουστο χειμώνα… Αρχές Ιουλίου αναμένεται να πάρουν μπρος τα ξενοδοχεία του κοσμοπολίτικου νησιού, τα οποία στη συντριπτική πλειοψηφία τους είναι εποχικά. Οι μηχανές αναμένεται να ζεσταθούν από τον Αύγουστο και μετά. Γι΄αυτό και δεν προχωρούν σε προσλήψεις προσωπικού από τώρα. Η λογική είναι βλέποντας και κάνοντας.

Σαντορίνη: 70%-75% η πτώση του τζίρου στο νησί των γάμων. Ακόμα και η πληρότητα του Ιουλίου κυμαίνεται γύρω στο 20%-30%. Ένα ποσοστό που συνεχώς βαίνει μειούμενο, διότι διαρκώς προκύπτουν ακυρώσεις, ενώ δεν ανανεώνονται οι κρατήσεις. Με αυτή την έννοια δεν γίνονται και προσλήψεις εποχικού προσωπικού.

Κρήτη: Χαμένοι παντελώς θεωρούνται οι τρεις πρώτοι μήνες της τουριστικής περιόδου για τα ξενοδοχεία της Κρήτης, ενώ, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου ανεκμετάλλευτο θα μείνει και ένα μεγάλο μέρος του Ιουλίου, σύμφωνα με τον πρόεδρο των ξενοδόχων Χανίων και Α’ αντιπρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, Μανόλη Γιαννούλη. Ο ίδιος σημειώνει ότι όποιες κρατήσεις είχαν γίνει για τη φετινή σαιζόν, σιγά-σιγά ακυρώνονται, ενώ οι όποιες νέες δε θα γίνουν, πριν ξεκαθαρίσει το τοπίο με τις πτήσεις από το εξωτερικό.

Χαλκιδική: Σε ελαφρώς πιο προνομιούχα κατάσταση Χαλκιδική, κι αυτό επειδή ο τουρισμός της Βορείου Ελλάδος στηρίζεται κυρίως στις γείτονες βαλκανικές χώρες, δηλαδή στον οδικό τουρισμό. Διακρίνεται ότι υπάρχει ενδιαφέρον από τη βαλκανική πελατεία αλλά αυτό στηρίζεται στο «βλέποντας και κάνοντας» κι αυτό από τον Ιούλιο και μετά. Ένα ακόμα προνόμιο της περιοχής είναι το γεγονός ότι η Χαλκιδική διαθέτει ιατρικές υποδομές να καλύψει περιστατικά κορονοϊού, και τα τουριστικά θέρετρα δεν απέχουν από τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης.

Keywords
Τυχαία Θέματα