Αμφίπολη: “Μοιάζει με τον τάφο του Δεινοκράτη”, λέει η Περιστέρη για τον αρχαίο τύμβο - "Έγινε τεράστιος αγώνας για να μη συληθεί, αλλά...."
- “Βλέπαμε βουρκωμένοι τα ευρήματα από τις ανασκαφές"- "Καρφώνει" και πάλι τους συναδέλφους της- “Όταν έλεγα ότι πρόκειται για ταφικό περίβολο με κοιτούσαν με μισό μάτι”- “Ο πολιτισμός είναι για όλους”, λέει για τις επικρίσεις σχετικά με τη μεγάλη δημοσιότητα που παίρνει η Αμφίπολη- Τι λέει για τον Λέοντα, τις Καρυάτιδες και τον... προκάτοχο Λαζαρίδη
«Όταν βγαίνει ένα μνημείο είναι το καλύτερο βιβλίο για να σου δώσει την ιστορία της εποχής εκείνης» τόνισε μεταξύ άλλων η αρχαιολόγος του Τύμβου
«Ήμασταν βουρκωμένοι, όχι μόνο εγώ αλλά και οι εργάτες, όλοι όσοι δουλεύουμε εκεί, όταν βλέπαμε σιγά-σιγά να βγαίνουν τα κεφαλάκια μας πιάσαν τα κλάματα, ήταν επόμενο…» θα πει συγκινημένη η αρχαιολόγος, Κατερίνα Περιστέρη, που θα δηλώσει απόλυτα δικαιωμένη για τη μεγάλη αρχαιολογική ανακάλυψη που έχει βρει με την ομάδα της.«Αισθάνομαι απόλυτα δικαιωμένη γιατί πάντα έλεγα ότι είναι ότι είναι ταφικός περίβολος και μερικοί αρχαιολόγοι με κοιτάγανε με μισό μάτι.. Αισθάνομαι πραγματικά απόλυτα δικαιωμένη που βγαίνει και ένας τέτοιος τάφος που ακόμα προχωρούμε και έχουμε πολλά να δούμε από αυτόν» είπε.
Διαφοροποιώντας τον εαυτό της από άλλους συναδέλφους της, η κ. Περιστέρη δεν δίστασε να αναφερθεί και στη νοοτροπία που έχει, της πλήρους και καθημερινής δημοσιοποίησης για την εξέλιξη ων ανασκαφών, έναντι όσων έκαναν ανασκαφές με άκρα μυστικότητα.
«Με τη βοήθεια της Λίνας Μενδώνη και της Άννας Παναγιωταρέα έχουμε κάνει την τεράστια δουλειά της ενημέρωσης, ότι βγαίνει κάθε μέρα το ξέρετε. Η έρευνα πρέπει να μεταδίδεται και να μην κλειδώνεται στα συρτάρια. Δεν μπορεί να υπάρχουν στις αποθήκες αδημοσίευτες μελέτες είπε χαρακτηριστικά φέροντας ως παράδειγμα επιγραμματική στήλη που βρέθηκε στο αρχαίο γυμνάσιο της Αμφίπολης που αυτή τη μελετά από το 1984 η Καλλιόπη Λαζαρίδου, και δεν έχει δημοσιευτεί ακόμη η μελέτη της» κατήγγειλε η Κατερίνα Περιστέρη.
Η υπεύθυνη αρχαιολόγος των ανασκαφικών διεργασιών του Τύμβου Καστά, επεσήμανε για ακόμη μία φορά, ότι η περίβολος του ταφικού μνημείου και τα αρχαιολογικά ευρήματα ανήκουν στα τέλη του τετάρτου αιώνα π.Χ. ενώ επεξήγησε την απόλυτη σχέση του Λέοντα της Αμφίπολης με τον ταφικό μνημείο τονίζοντας ότι «στην κορυφή του τάφου υπάρχει το θεμέλιο της βάσης του Λέοντα, ενώ κομμάτια από τη χαίτη βρέθηκαν και μέσα στο ταφικό χώρο».
Όσον αφορά τα γλυπτά και τις αρχιτεκτονικές του μνημείου διευκρίνισε ότι πρόκειται για την ίδια τεχνοτροπία και είναι από θασίτικο μάρμαρο. «Τα πλαϊνά του τάφου είναι μικρογραφία του περιβόλου και πάνω στις Καρυάτιδες έχουμε γείσο και καταπληκτική ορθομαρμάρωση που είναι και αυτή μικρογραφία του περιβόλου. Όλα αυτά ανήκουν στο τελευταίο τέταρτο του 4ου π.Χ. αιώνα και μάλιστα μπορούμε να πούμε πως όπως είναι του Δεινοκράτη η περίβολος, είναι και σχεδιαστικά και ο τάφος του Δεινοκράτη».
«Λανθασμένα πολλοί συνάδελφοι έχουν διάφορες απόψεις όπως η Όλγα Παλαγιά, που είπε ότι οι Καρυάτιδες είναι έργο των ρωμαϊκών χρόνων, αυτό αποκλείεται γιατί ξέρουμε την χρονολογία του μνημείου» επεσήμανε η κ. Περιστέρη επικαλούμενη σε όσα της έλεγε ο δάσκαλός της, Γιώργος Δεσπίνης, ότι «από μια φωτογραφία δεν μπορείς να έχεις άποψη για ένα άγαλμα, ούτε να χρονολογήσεις ούτε να σκεφτείς τι είναι».
Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου η κ. Περιστέρι διευκρίνισε ότι το ταφικό μνημείο του λόφου Καστά δεν είναι ένας συνηθισμένος Μακεδονικός τάφος που ακολουθεί τα πρότυπα.
«Αυτός ο τάφος κάθε μέρα μας εκπλήσσει» είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Δεν είναι ο τύπος ο παραδοσιακός του μακεδονικού τάφου που έχουμε για παράδειγμα στη Βεργίνα. Αυτός ο τάφος είναι μοναδικός και έχει τους διαφραγματικούς τοίχους που κάθε φορά λέμε τι βγαίνει, είναι ένας θαυμασμός για όλους μας. Όσον αφορά το κύριο μέρος του τάφου είναι κάτι που το ψάχνουμε, έχουμε ακόμη δρόμο μπροστά μας προχωρούμε με βήματα σταθερά και παίρνουμε τις απαντήσεις. Αυτή τη στιγμή έχουμε διανύσει τα 23 μέτρα που ξέρουμε. Αυτή είναι η μαγεία της αρχαιολογίας. Όταν βγαίνει ένα μνημείο είναι το καλύτερο βιβλίο για να σου δώσει την ιστορία της εποχής εκείνης» είπε χαρακτηριστικά.Αναφερόμενη στια ανασκαφές του Δημήτρη Λαζαρίδη, η Κατερίνα Περιστέρη είπε ότι «ο Λαζαρίδης έσκαβε μέχρι το '73 τον τύμβο στην πλευρά που ήταν προς τον λόφο 133, όπου εκεί έχουμε νεκρόπολη, την εποχή του σιδήρου και αρχαϊκών χρόνων, καμία σχέση με τον τάφο το δικό μας» είπε και πρόσθεσε «τα δε μπάζα τα έριχνε στην αντίθετη περιοχή, σε αυτή που είμαστε και δύο μήνες τώρα μαζεύουμε τα μπάζα του Λαζαρίδη».
Στα όσα έχουν ακουστεί ή γραφεί για τη πιθανή σύληση του τάφου η κ. Περιστέρη διευκρίνισε ότι «οι θάλαμοι είναι γεμισμένοι και έχουμε τα σφραγίσματα. Όλα αυτά δηλώνουν ότι έγινε ένας τεράστιος αγώνας για να μην μπορέσει να μπει άνθρωπος μέσα, ακόμη και να μπήκαν οι τυμβωρύχοι στα αρχαία χρόνια, στα ρωμαϊκά χρόνια, κάπου θα βρω τα κοκαλάκια τους, δεν περνάει τίποτα, στα ρωμαϊκά χρόνια που γίναν οι καταστροφές δεν ξέρουμε». Οι αρχαιολόγοι σήμερα, κατά τη διάρκεια των ανασκαφικών διεργασιών, κοσκινίζουν προσεκτικά την κάθε χούφτα χώμα που βγαίνει από τον τύμβο Καστά, πρόσθεσε. Σύμφωνα με έγκυρες πηγές του υπουργείου Πολιτισμού, μετά τη σχολαστική αυτοψία του τρίτου θαλάμου που ξεκίνησε την Δευτέρα, οι τεχνικοί έκριναν ότι είναι επιβεβλημένο, σύμφωνα με τις μετρήσεις που διεξάγονται με ειδικά όργανα, να αναθεωρηθεί ο τρόπος της εισόδου στον τρίτο θάλαμο λόγω του αδυνάτου της πρόσβασης καθώς δεν αναλαμβάνει κανείς την αποχωμάτωση του θυρώματος και έτσι θα οδηγηθούν στον τοίχο απέναντι από τις Καρυάτιδες με την αφαίρεση δύο ακόμη δόμων από τον τοίχο σφράγισης.Την ίδια ώρα θα αφαιρεθεί η άμμος από τις Καρυάτιδες και θα προκύψει η πλήρης αποκάλυψή τους, ενώ θα ενισχυθεί η υποστύλωση στον πρώτο και τον δεύτερο θάλαμο, με ισοδύναμα μέτρα αποχωμάτωσης και υποστύλωσης.
Επίσης ξεκίνησαν οι διεργασίες αποχωμάτωσης ανατολικά και δυτικά των επιμέρους αρχαιολογικών ανασκαφών προκειμένου να απομακρυνθούν τα χώματα που καλύπτουν 14 περίπου μέτρα πάνω από τον τύμβο.Όσο για το χρονοδιάγραμμα των ανασκαφικών εργασιών παραμένει άγνωστο, ενώ η ομάδα της Κατερίνας Περιστέρη σήμερα ενισχύθηκε από γεωλόγο-σπηλαιολόγο του υπουργείου Πολιτισμού, ενώ αύριο αναμένεται να προσέλθει και ο Διευθυντής αναστήλωσης της αρχαιολογικής υπηρεσίας του υπουργείου Πολιτισμού.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Αθλητικά
- Αμφίπολη: “Μοιάζει με τον τάφο του Δεινοκράτη”, λέει η Περιστέρη για τον αρχαίο τύμβο - "Έγινε τεράστιος αγώνας για να μη συληθεί, αλλά...."
- Αμφίπολη: Απόρθητος ο τρίτος θάλαμος
- Ξύπνησε από το κώμα και παλεύει για τη δικαίωση!
- Αυτοκτονία στο κέντρο της Αθήνας
- Απόψε η μία και μοναδική συναυλία της Lady Gaga στην Αθήνα
- Δύσκολα για «Μπάρτσα» και Ρεάλ
- Άστεγος αυτοκτόνησε πέφτοντας από τον 4ο όροφο ξενοδοχείου στο κέντρο της Αθήνας!
- Ο αμείλικτος ΠΑΟΚ διέλυσε την Ντιναμό
- Το ελληνικό βίντεο που συγκίνησε τον Άστον Κούτσερ (vds)
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Bam
- Αμφίπολη: “Μοιάζει με τον τάφο του Δεινοκράτη”, λέει η Περιστέρη για τον αρχαίο τύμβο - "Έγινε τεράστιος αγώνας για να μη συληθεί, αλλά...."
- Απόψε η μία και μοναδική συναυλία της Lady Gaga στην Αθήνα
- 64 συλλήψεις για τα επεισόδια στο Κερατσίνι
- Επαναπατρισμός για Ολυμπιακό
- «Πράσινο φως» για 1.130 προσλήψεις σε ΟΤΑ
- Τελευταία Νέα Bam
- Αμφίπολη: “Μοιάζει με τον τάφο του Δεινοκράτη”, λέει η Περιστέρη για τον αρχαίο τύμβο - "Έγινε τεράστιος αγώνας για να μη συληθεί, αλλά...."
- Απόψε η μία και μοναδική συναυλία της Lady Gaga στην Αθήνα
- «Πράσινο φως» για 1.130 προσλήψεις σε ΟΤΑ
- 64 συλλήψεις για τα επεισόδια στο Κερατσίνι
- Επαναπατρισμός για Ολυμπιακό
- Γκολ ο Αβραάμ στο 95΄(video)
- Η ΘΥΡΑ 7 ξανά στην TV
- Ερυθρόλευκη απόβαση στη Σουηδία
- Ροτέισον Μίτσελ, γιατί… μπορεί
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Αθλητικά
- Δύναμη και… σεβασμός (video)
- Παράδοση στο over έχουν Γιάνκις και Μπλου Τζέις
- Έξι μήνες στον Μπραντάο για την κουτουλιά (vds)
- "Καμπάνα" έξι μηνών στον Μπραντάο
- Συμφώνησε με Παπαντωνίου
- Σταματούν να δουλεύουν και διεκδικούν τα οφειλόμενα οι υπάλληλοι της Ερασιτεχνικής ΑΕΚ
- «Να κάνουμε περήφανο τον κόσμο της ΑΕΚ»
- Ο αμείλικτος ΠΑΟΚ διέλυσε την Ντιναμό
- O 100άρης Ράζβαν Ρατς
- Οι πιο κοντοί ποδοσφαιριστές στον κόσμο (pics)