Μπουρούσης: Ο πέμπτος μίας ιδιαίτερης λίστας (vids+pics)

Η μετακίνηση από το ένα εκ των μεγαλύτερων και πιο «εχθρικών στρατοπέδων» της Αττικής στο άλλο, δεν είναι και η πιο εύκολη υπόθεση. Αυτή γίνεται ακόμη πιο δύσκολη, όταν αποφασίζει να μετακομίσει... και στο τρίτο κλαμπ. Είναι λογικό, επομένως, ελάχιστοι αθλητές να δημιουργούν αυτή την ιδιαίτερη λίστα.

Ο Γιάννης Μπουρούσης, ανακοινώθηκε προ ολίγου από τον Παναθηναϊκό κι έγινε μόλις ο πέμπτος μπασκετμπολίστας, που φορά την φανέλα των «πρασίνων», μαζί με εκείνες του Ολυμπιακού και της ΑΕΚ.

Το Basketblog.gr σας παρουσιάζει, όσους στη διάρκεια των 53 ετών της ιστορίας της μεγάλης κατηγορίας, αγωνίστηκαν για λογαριασμό των τριών σπουδαιότερων ομάδων της Αττικής, οι οποίες μοιράζονται μαζί σε αυτά τα χρόνια 44 τίτλους.

Άριαν Κόμαζετς

Ο πρώτος που πραγματοποίησε πρώτος χρονικά τη θητεία του και στα τρία «στρατόπεδα», ήταν ο Κροάτης φόργουορντ. Μετά από μία εξαιρετική τριετία στη Ζαντάρ, όπου φαινόταν σύμφωνα με τους συμπατριώτες του, να αποτελεί τον διάδοχο του Ντράζεν Πέτροβιτς, ο Παναθηναϊκός τον φέρνει στις τάξεις του ο 1992. Μένει μία σεζόν, καταφέρνοντας να κερδίσει μόνο το Κύπελλο Ελλάδος και αποχωρεί, μην έχοντας εκπληρώσει στον απόλυτο βαθμό, τις προσδοκίες που υπήρχαν για τον ίδιο.

Θα απασχολήσει την χώρα μας έξι χρόνια αργότερα, όταν έρχεται η σειρά του Ολυμπιακού να τον αποκτήσει ξανά από τη Ζαντάρ, αλλά αυτή την φορά θα γνωρίσει την απώλεια του τίτλου από την πρώτη του ομάδα στην Ελλάδα, με τους «πράσινους» να κερδίζουν εκείνο τον αλήστου μνήμης τίτλο, στον πέμπτο τελικό του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας, το 1999.

Ίδια τύχη θα είχε και στην ΑΕΚ, από την οποία πέρασε το 2001, χωρίς να καταφέρει να κερδίσει και πάλι κάποιο τρόπαιο. Είχε βέβαια, μία γεμάτη καριέρα σε Ελλάδα, Ιταλία και Κροατία, με τις περισσότερες επιτυχίες του, να σημειώνονται την περίοδο 1990-1996, με την Εθνική Γιουγκοσλαβίας ή την Εθνική Κροατίας. Μεταξύ αυτών, είχε ανακηρυχθεί Παγκόσμιος Πρωταθλητής το 1990 στο Μπουένος Άιρες και Πρωταθλητής Ευρώπης το 1991 στη Ρώμη.

Δημήτρης Παπανικολάου

Το αντίθετο ακριβώς «δρομολόγιο», έκανε ένας εκ των σπουδαιότερων Ελλήνων σουτέρ. Ύστερα από επτά χρόνια στον Ολυμπιακό, όπου ήταν εκ των «πρωτοπαλίκαρων» των τεράστιων επιτυχιών, με πρωταθλήματα το 1996 και το 1997, Κύπελλα το 1997 και το 2002, καθώς και Ευρωλίγκα το 1997 (Triple Crown εκείνη τη σεζόν με τον Ντούσαν Ίβκοβιτς), αποφασίζει να φορέσει τα «πράσινα», αφού πρώτα έχει κάνει ένα μικρό «διάλειμμα» στο Μακεδονικό.

Δικαιώνεται άμεσα για την επιλογή του, κερδίζοντας τέσσερα συνεχόμενα πρωταθλήματα με τον Παναθηναϊκό (2004-2007) και τρία συνεχόμενα Κύπελλα (2005-2007), ενώ με την κατάκτηση της Ευρωλίγκα το 2007, βιώνει τη δόξα ενός δεύτερου Triple Crown.

Αμέσως μετά, θα βάλει στο στήθος του τον «Δικέφαλο» και μένει για δύο χρόνια, στην αρχή μίας δύσκολης εποχής, η οποία σύντομα θα οδηγούσε την ΑΕΚ στα «αλώνια» της Α2 και της Β' Εθνικής.

Ανδρέας Γλυνιαδάκης

Ο πιο «πολυταξιδεμένος» παίκτης της λίστας αυτής, είχε ξεκινήσει το ταξίδι του αυτό, ερχόμενος το 1997 από τα Χανιά και τον τοπικό Κύδωνα, στην Αθήνα, για χάρη του Παναθηναϊκού. Αποκτά τέσσερα συνεχόμενα πρωταθλήματα και υπό τις οδηγίες του Ζέλικο Ομπράντοβιτς, γίνεται και πρωταθλητής Ευρώπης το 2000.

Μετά από θητεία σε Πανελλήνιο και Περιστέρι, μετεγγράφεται στην ΑΕΚ. Εκεί, παραμένει για δύο χρόνια και φτάνει κοντά στον τίτλο το 2005, όπου η πρώην του ομάδα, του στερεί το πέμπτο πρωτάθλημα.

Θα το κερδίσει, όμως, φορώντας την φανέλα του Ολυμπιακού το 2012, ενώ θα γίνει πρωταθλητής Ευρώπης για δεύτερη φορά στην καριέρα του, στην επική ανατροπή των «ερυθρολεύκων» απέναντι στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας. Στον Πειραιά, όπου μετέβη το 2009, είχε προσθέσει άλλα δύο Κύπελλα Ελλάδος στο παλμαρέ, το 2010 και το 2011.

Λουκάς Μαυροκεφαλίδης

Ο εν λόγω παίκτης, έχει θητεύσει σε τέσσερις εκ των σπουδαιότερων ελληνικών συλλόγων, αγωνιζόμενος στον ΠΑΟΚ, στην αρχή της καριέρας του. Αναφορικά με τις ομάδες της Αττικής, ξεκίνησε από τον Ολυμπιακό το 2007 και αφού πρώτα δόθηκε δανεικός για έναν χρόνο στο Μαρούσι, επέστρεψε για να κερδίσει μόλις δύο Κύπελλα τα έτη 2010 και 2011.

Στη δραματική μείωση του προϋπολογισμού, το καλοκαίρι του 2011, αποτέλεσε επίσης εκ των «θυμάτων», για να βρεθεί στον Παναθηναϊκό δύο χρόνια αργότερα. Εκεί, ανακηρρύσεται πρωταθλητής Ελλάδος το 2014 και κυπελλούχος το 2014 και το 2015.

Η αποχώρησή του, το καλοκαίρι του 2015 από το «τριφύλλι», τον διατηρεί κάτοικο ΟΑΚΑ, αλλά για λογαριασμό της ΑΕΚ, με σκοπό να γίνει ο ηγέτης της. Μετά από μία εξαιρετική πρώτη σεζόν, στην Ένωση θέλουν και πάλι ο Μαυροκεφαλίδης, να είναι ο μπροστάρης τους, σε ένα ακόμη πιο ενισχυμένο σύνολο.

Γιάννης Μπουρούσης

Ο «Μπούρου», είναι ο πιο πρόσφατος αυτής της λίστας, με ακόμη μία ιδιαίτερότητα, καθώς είναι ο μοναδικός που αγωνίστηκε πρώτα στην ΑΕΚ. Πανηγύρισε ένα πρωτάθλημα Ελλάδος, στην επική ανατροπή της Ένωσης από το 0-2 των τελικών με τον Ολυμπιακό, στο 3-2 που της χάρισε τον τελευταίο της τίτλο στο θεσμό το 2002, ενώ έφτασε ακόμη δύο φορές την «πηγή»... χωρίς ωστόσο να πιεί νερό, το 2003 και το 2005, βρίσκοντας σε αμφότερες τις περιπτώσεις ως αντίπαλο τον Παναθηναϊκό.

Οι «πράσινοι», θα στερούσαν από τον έμπειρο σέντερ άλλους πέντε τίτλους, όταν και ήταν παίκτης του Ολυμπιακού την περίοδο 2006-2011, ενώ κατάφερε να πανηγυρίσει μόλις δύο Κύπελλα Ελλάδος, τα έτη 2010 και 2011, στερούμενος την Ευρωλίγκα από την Μπαρτσελόνα το 2010.

Αφού, λοιπόν, «ξενιτεύτηκε» για πέντε χρόνια, γνωρίζοντας το αποκορύφωμα της καριέρας του την περασμένη σεζόν, με την φανέλα της Λαμποράλ Κούτσα, επέστρεψε στα πάτρια εδάφη, αποτελώντας τη μεγαλύτερη φετινή «βόμβα» για το «τριφύλλι» και μία από τις μεγαλύτερες για το ευρωπαϊκό μπάσκετ, το φετινό καλοκαίρι.

Keywords
Τυχαία Θέματα