Χόλιγουντ χωρίς... ξεναγό!

Οι οπαδοί τους έχουν συνηθίσει να διαβάζουν τίτλους - κλισέ όπως "Λέικερς χωρίς φρένο". Ωστόσο, φέτος, η ομάδα του Λ.Α. έδειχνε να μην μπορεί να σταματήσει με τίποτε την "κατρακύλα". Το 17-25 ρεκόρ που κατέγραψε μέχρι την περασμένη εβδομάδα αποτύπωσε όχι ομάδα που το καλοκαίρι χρίστηκε φαβορί για τον τίτλο, αλλά ένα ταλαιπωρημένο ρόστερ που αγκομαχά για μία θέση στα πλέι-οφς.

Στο "Στέιπλς Σέντερ" χαμογελούσαν μόνο με το στατιστικό που ανέφερε πως μόλις 5 ομάδες στην ιστορία του ΝΒΑ

κατάφεραν να φτάσουν στην post-season έπειτα από μόλις 17 νίκες στα πρώτα 42 ματς της κανονικής περιόδου. Αλλά, πλέον, αν και στο πρόγραμμά τους υπάρχει ένα δύσκολο, επίπονο και μακρύ ταξίδι 7 αγώνων εκτός έδρας, στο Χόλιγουντ βρήκαν πάλι το χαμόγελό τους με 3 διαδοχικές εντός έδρας νίκες. Εκ των οποίων η μία ιδιαιτέρως πειστική, κόντρα στην ομάδα (Οκλαχόμα Σίτι) με το καλύτερο ρεκόρ στη σεζόν!

Μονάχα που ακόμη και μετά τις επιτυχίες επί Τζαζ, Θάντερ και Χόρνετς, ο Τύπος του Λ.Α. δεν μπορεί να γράψει για "πατημένο γκάζι". Αντίθετα, αναζητώντας τον "οδηγό" σε αυτή την προσωρινή μεταμόρφωση, οι ρεπόρτερ "ανακάλυψαν" ότι οι Λέικερς οδεύουν χωρίς κανέναν στο τιμόνι! Έστω και χωρίς σχεδόν κανέναν... Ο κόουτς Ντ' Αντόνι παραδέχθηκε τα ξημερώματα της Τετάρτης (30/1) πως "δεν έχουμε σύστημα!!! Απλώς βγαίνουμε στο παρκέ και μοιράζουμε τη μπάλα, παίζουμε πιο σκληρή άμυνα και διατηρούμε τις αποστάσεις μας. Όποιος είναι ελεύθερος σουτάρει και αυτό δεν είναι δα και κάτι δύσκολο". Δήλωση που αφ' ενός αποδίδει τα εύσημα στους παίκτες του, αλλά αφ' ετέρου δίνει λαβή στους επικριτές του να επιμείνουν πως ο νέος τεχνικός των "Λιμναίων" δεν έχει ιδιαίτερη συμβολή στο παιχνίδι τους.

Η "μετάλλαξη" των Λέικερς οφείλεται εν πολλοίς σε αυτή του Κόμπι Μπράιαντ. Ο σταρ της ομάδας και 2ος σκόρερ της σεζόν, στα τρία τελευταία ματς άφησε κατά μέρος τα σχεδόν μ.ο. 23 σουτ που επιχειρεί σε κάθε ματς και κόντρα σε Γιούτα, Οκλαχόμα Σίτι και Νέα Ορλεάνη πήρε "μόνο" 34 προσπάθειες! Αλλά, κυρίως, μοίρασε στα δύο πρώτα από 14 ασίστ και είχε άλλες 11 τελικές πάσες με τις "Σφήκες", έχοντας μ.ο. 13(!) και καταρρίπτοντας ένα παλιό προσωπικό ρεκόρ, με 35 ασίστ σε μία τριάδα διαδοχικών αγώνων!

Ο Κόμπι δήλωσε μετά το παιχνίδι με τους Χόρνετς ότι "νιώθω σαν τον Νίο (σ.σ.: πρωταγωνιστή των ταινιών "Matrix"). Άλλωστε, είδωλό μου ήταν ο Μάτζικ Τζόνσον και νομίζω πως θα μπορούσα να γίνω ένας από τους καλύτερους πόιντ-γκαρντ"! Και από "δολοφόνος" στην επίθεση έγινε ο βασικός οργανωτής των Λέικερς.

Ο άνθρωπος που αποκτήθηκε για τούτη τη δουλειά το καλοκαίρι, ο Στιβ Νας, δεν φαίνεται να ενοχλείται που ο ρόλος του "μαέστρου" δεν του ανήκει. Λέγοντας πια ότι "αυτό είναι το κλειδί, να μην μένουμε στο παρελθόν και να προσαρμοστούμε στις τωρινές ανάγκες και στο ποιοι είμαστε τώρα. Ή στο ποιοι πρέπει να γίνουμε πλέον... Κανείς μας δεν μπορεί να λέει ότι θα παίζει στον τρόπο και ρόλο που έπαιζε ως τώρα και όλοι θα βρούμε τρόπο να το καταλάβουμε". Ο Νας δεν επωμίζεται όλο το "βάρος" της οργάνωσης, καθώς τα νταμπλ-τιμ των αντιπάλων στον Κόμπι (κυρίως των Χόρνετς, καθώς οι Θάντερ το βράδυ της περασμένης Κυριακής αντιμετώπισαν τον Μπράιαντ μόνο με τον Σεφολόσα) δίνουν την ευχέρεια στον αρχηγό του Λ.Α. να μοιράζει το παιχνίδι. Κόντρα στις "παγίδες" της Νέας Ορλεάνης έδωσαν χώρο στον Ντουάιτ Χάουαρντ (24π.), στον Ερλ Κλαρκ (20π.-12ριμπ με μόλις 11 σουτ), ο Τζέιμισον είχε 15π. και ο Μικς 13π., ενώ ο Γκασόλ δεν έκανε υπερβολές, έχοντας 7π.-7ριμπ.-7ασ.!

Το εξαιρετικό passing-game του Κόμπι, πάντως, δεν επηρεάζει θετικά μόνο την επίθεση της ομάδας του. Ο Μπράιαντ είχε στα πρώτα 42 ματς μ.ο. 4,2ασ. και στα παιχνίδια που μοίρασε λιγότερες από 3, οι Λέικερς δέχονταν μ.ο. 108,3π. ανά 100 κατοχές των αντιπάλων. Διότι όσο μονοπωλούσε τα σουτ, οι συμπαίκτες του αμελούσαν την ισορροπία στην άμυνα και η "τρύπα" στο άλλο μισό του παρκέ μεγάλωνε... Ο Ντ' Αντόνι, ωστόσο, εξακολουθεί να μιλά με ατάκες που μπορεί να μην του προσδίδουν στοιχεία κατορθώματος στην πορεία των Λέικερς, αλλά αφήνουν να εννοηθεί και ένα... άλλοθι, αν κάτι πάει στραβά (πάλι) στην πορεία.

Καταλήγοντας (σαν μομφή προς το "στήριγμά" του, Κόμπι Μπράιαντ θ' ακουστεί το παρακάτω) πως "δεν με εκπλήσσει η τελευταία φόρμα μας. Όπως δεν με εξέπληξε και αυτή όσο χάναμε. Αν κανείς δεν είναι χαρούμενος με τον ρόλο του, αν η μπάλα δεν μοιράζεται και κανείς δεν πασάρει όπως πρέπει και αν δεν παίζεις άμυνα, χάνεις και αυτό δεν μπορεί να είναι έκπληξη. Το μπάσκετ δεν είναι άθλημα για πτυχία ούτε ιατρική... Αυτά δεν μέτρησαν ποτέ στο παρκέ. Απλώς παίζουμε. Τόσο απλά. Το Χάρβαρντ δεν κατέκτησε ακόμη κανέναν τίτλο"!

Κάπως έτσι, οι Λέικερς ευελπιστούν πια να γίνουν η 6η ομάδα που με ξεκίνημα 17-25 θα κατορθώσουν να "χωρέσουν" στα πλέι-οφς του Απριλίου. Κάτι που πέτυχε το 1983-84 το Κάνσας Σίτι, που ολοκλήρωσε την κανονική περίοδο με 38-44 και από την 8η θέση. Το 1985-86 το Σακραμέντο είχε 16-26, αλλά με το 37-45 του φινάλε κατετάγη 7ο, οι Κλίπερς του 1996-97 έφτασαν στο 36-46 και την 8η θέση, ενώ την ίδια σεζόν το Φοίνιξ από το 15-27(!) έφτασε στο 40-42 και την 7η!

Πιο πρόσφατο -αλλά και εντυπωσιακότερο- παράδειγμα το Ντένβερ το 2004-05, που είχε μεν 17-25, αλλά στα τελευταία 40 ματς πέτυχε ρεκόρ 32-8 με νέο κόουτς σε αυτή την αντεπίθεση τον Τζορτζ Καρλ, που είχε αντικαταστήσει τον Τζεφ Μπζντέλικ και τον υπηρεσιακό Μάικλ Κούπερ!!!

Παρόλα αυτά, όλες οι παραπάνω ομάδες αποκλείστηκαν στον 1ο γύρο της post-season... Και οι Λέικερς θα επιχειρήσουν το βήμα παραπάνω, έστω κι αν από τα εναπομείναντα 37 παιχνίδια τους, τα 16 είναι εντός έδρας και τα 21 εκτός, με ξεκίνημα των περιοδεία των επερχόμενων 7 ματς μακριά από το "Στέιπλς Σέντερ", που παραδοσιακά αυτή την εποχή κάθε χρόνο διοργανώνει την τελετή των Βραβείων Grammy.

Keywords
Τυχαία Θέματα