Ένα πρωτάθλημα… τεσσάρων ταχυτήτων!

Η Βασίλης Γεωργίου κάνει το δικό του «ντεμπούτο» στο Basketblog.gr, με την άποψη της «Θρυλικής Φωνής» του 1968 (τελικός Κυπέλλου Κυπελλούχων ΑΕΚ-Σλάβια Πράγας στο Παναθηναϊκός Στάδιο, με το τελικό 89-82 για την Ένωση και την πρώτη κατάκτηση ευρωπαϊκού τροπαίου από ελληνική ομάδα) να είναι πάντοτε… κάτι το ξεχωριστό!

Η 12η αγωνιστική της

κορυφαίας κατηγορίας του πρωταθλήματος μπάσκετ, δεν είχε εκπλήξεις, όσον αφορά βασικά τις δύο ομάδες της κορυφής. Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός, όπως αναμενόταν, επικράτησαν άνετα των αντιπάλων τους, του Άρη και του Πανελευσινιακού αντίστοιχα.

Σχετικά με το παιχνίδι του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας, όπως ανέφερα, είδαμε την αναμενόμενη εικόνα. Ο Άρης δε βρίσκεται, ασφαλώς, στο επίπεδο του Ολυμπιακό και είναι μία ομάδα που προσπαθεί να καταλάβει μία θέση ανάμεσα στην τέταρτη και την όγδοη, όπως δείχνει με τις μέχρι τώρα εμφανίσεις του. Οι «ερυθρόλευκοι», πάντως, μπορώ να πω ότι έχουν παρουσιαστεί μεταμορφωμένοι με τον Γιάννη Σφαιρόπουλο στον πάγκο, και αυτόν μάλλον βρίσκεται σε θετική κατεύθυνση.

Όσον αφορά τον αγώνα του Κλειστού των Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων, είχαμε ξανά μία ξεκάθαρη διαφορά δυναμικότητας, καθώς θα έλεγα ότι η ομάδα της Ελευσίνας έχει ως κύριο στόχο την παραμονή της στην κατηγορία, ενώ ο Παναθηναϊκός έχει μία εξαιρετική ομάδα που ακόμη «χτίζεται» από τον Ντούσκο Ιβάνοβιτς. Τα δύο προαναφερθέντα παιχνίδια, δηλαδή, δεν προσφέρονται για ιδιαίτερη ανάλυση, βάσει της διαφοράς μεταξύ των ομάδων που βρέθηκαν αντιμέτωπες, αλλά και του τρόπου που αυτά κύλησαν.

Ένα ούτως ή άλλως μεγάλο ματς που μετετράπη σε «θρίλερ», ήταν εκείνο της «Πυλαίας», όπου η ΑΕΚ είχε τη εικόνα του νικητή, μέχρι τα 17 δευτερόλεπτα πριν τη λήξη της αναμέτρησης, όμως κατάφερε να «αυτοκτονήσει», κυρίως εξαιτίας του λάθους του Ντελινινκάιτις που έστειλε την μπάλα εκτός ορίων και έδωσε στον ΠΑΟΚ την επίθεση, με την οποία σημείωσαν το καλάθι της νίκης οι Θεσσαλονικείς. Η Ένωση είχε την ευκαιρία να σημειώσει μία σημαντική εκτός έδρας νίκη απέναντι σε μία μεγάλη ομάδα, όπως ο ΠΑΟΚ, ο οποίος προβλέπω πως θα είναι η ομάδα που θα καταλάβει την τρίτη θέση στο πρωτάθλημα.

Ο Κόροιβος, με τη σειρά του, έχει δείξει μέχρι σήμερα, ότι διαθέτει μία υπολογίσιμη ομάδα που πρέπει να τυγχάνει της προσοχής όλων των αντιπάλων της, και δη στα παιχνίδια στην Αμαλιάδα, ενώ έχει στο ρόστερ του παίκτες που μπορούν να σου κάνουν τη ζημιά εκεί που… δεν το καταλαβαίνεις. Η Κηφισιά, ενώ είχε ένα εντυπωσιακό ξεκίνημα, θα έλεγε κανείς πως έχασε το ρυθμό και τη φυσιογνωμίας της ως σύνολο. Πλέον, δείχνει πως οφείλει να πραγματοποιήσει πολλές διορθώσεις, προκειμένου να διεκδικήσει με αξιώσεις το στόχο που έχει τοποθετήσει για την φετινή σεζόν, αυτόν δηλαδή της τετράδας.

Αναφορικά με το παιχνίδι της Δράμας, όταν βάζεις πολλά τρίποντα, παίρνεις διαφορές, αλλά όταν σταματήσεις πρέπει να προσπαθήσεις να βρεις άλλους τρόπους να διατηρηθείς και να καλύψεις τις διαφορές. Αυτό ισχύει για τον Κολοσσό Ρόδου, ο οποίος είχε στο ξεκίνημα 10/11 τρίποντα, όταν και ο ΚΑΟΔ ήταν νευρικός. Από εκεί και πέρα, όμως, δεν ήταν τόσο εύστοχος και δεν κατάφερε να διαχειριστεί την κατάσταση που προέκυψε, με το παιχνίδι να γίνεται «ντέρμπι» και την ομάδα του Άρη Λυκογιάννη να φτάνει πολύ κοντά σε «μπασκετική αυτοκτονία», κάτι που μάλλον γλίτωσε περισσότερο, λόγω των λαθών των Δραμινών στο φινάλε.

Τα Τρίκαλα διαθέτουν μία εξαιρετική ομάδα, αλλά τον τελευταίο καιρό κάτι την εμπόδιζε να πάρει τα αποτελέσματα, ενώ ήταν κοντά. Αυτή η «γκίνια», κάποια στιγμή θα «έσπαζε» και τελικά συνέβη με αντίπαλο το Ρέθυμνο, γιατί ο Κώστας Φλεβαράκης έχει κάνει εξαιρετική δουλειά, και οι νίκες που έχασε στο «νήμα» ήταν περισσότερο εξαιτίας της προσπάθειας να αποκτήσει η ομάδα την κατάλληλη ομοιογένεια.

Από την άλλη πλευρά, το Ρέθυμνο, επειδή έχει κάνει πολύ καλή πορεία στο πρωτάθλημα, με αποτέλεσμα να κατατάσσεται τέταρτο στο πρωτάθλημα, ίσως να χαλάρωσαν πιστεύοντας πως στην έδρα τους δε θα δυσκολεύονταν να κάμψουν την αντίσταση των Τρικάλων, με αποτέλεσμα να μη βρεθούν οι παίκτες του Θανάση Σκουρτόπουλου σε καλή ημέρα και να μην ευστοχούν στα κρίσιμα σουτ, όπως σε άλλα παιχνίδια, που κρίθηκαν στο τελευταίο πεντάλεπτο. Δε γίνεται κάθε φορά να μην ανταποκρίνεσαι στις απαιτήσεις που έχεις δημιουργήσει, και παρ’ όλα αυτά να κερδίζεις. Αυτό είναι κάτι που θα στοίχιζε κάποια στιγμή στο Ρέθυμνο, όπως κι έγινε στον αγώνα με τα Τρίκαλα. Μεγάλη νίκη, λοιπόν, για την ομάδα του Φλεβαράκη, η οποία επίσης παλεύει για την παραμονή της, σε ένα πρωτάθλημα που δεν μπορούμε να προκρίνουμε κάποια ομάδα υποψήφια για τον υποβιβασμό.

Ο Απόλλων Πατρών έχει δείξει ότι έχει ξανά ένα ανταγωνιστικό σύνολο. Ο Νίκος Βετούλας, που είναι ο «αρχιτέκτονας» αυτής της ομάδας, έχει δημιουργήσει μία ομάδα με τέσσερις πολύ καλούς Αμερικανούς, αλλά και Έλληνες που κάνουν τη διαφορά, προεξάρχοντος του Σκορδίλη που «έλαμψε» στην Νέα Σμύρνη. Δείχνει, λοιπόν, ότι είναι μία ομάδα την οποία κάθε αντίπαλος πρέπει να προσέχει ιδιαίτερα, ενώ με την εμπειρία, τον προπονητή και το κοινό που διαθέτει, μπορεί να φτάσει πιο πάνω από την περσινή όγδοη θέση, με την οποία είχε προκριθεί στα play-offs.

Ο Ιστορικός Πανιώνιος, με τον Βαγγέλη Αλεξανδρή στον πάγκο θα προσπαθήσει να μείνει στην κατηγορία, αντιμετωπίζοντας πολλές δυσκολίες. Υπάρχουν αρκετοί παίκτες που αποχώρησαν, ενώ ταυτόχρονα δεν υπάρχουν πολλά λεφτά στο ταμείο, με μία διοίκηση που κάνει μία μεγάλη προσπάθεια από την πλευρά της να παραμείνει η ομάδα στην κατηγορία. Θα ήθελα σε αυτό το σημείο να ευχηθώ καλή τύχη σε όλες τις ομάδες που παλεύουν, αλλά δυστυχώς δύο θα βρεθούν στην Α2.

Σε γενικές γραμμές, λοιπόν, δεν υπάρχουν δραματικές αλλαγές. Πρόκειται για πρωτάθλημα τεσσάρων ταχυτήτων, κατά τη γνώμη μου. Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός θα βρίσκονται, πιστεύω, ό, τι και αν γίνει, στις πρώτες δύο θέσεις, ενώ το ίδιο ισχύει για τον ΠΑΟΚ που θα βρεθεί στην τρίτη. Κι αυτό, γιατί εκτός του δυναμικού ρόστερ και της ηρεμίας που «εκπνέει» ως σύνολο, ο «Δικέφαλος του Βορρά» έχει και την ευρωπαϊκή εμπειρία του Eurocup. Από εκεί πέρα, έχουμε τις ομάδες που θα παλέψουν για τις θέσεις 4-8 και 9-14, με πολλές ομάδες να δίνουν «μάχη» για την παραμονή.

Keywords
Τυχαία Θέματα