Για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι

Οταν αναφέρεται κάποιος στη Θεσσαλονίκη, ο όρος "μπασκετομάνα", είναι σίγουρα ένας από τους πρώτους που έρχεται στο μυαλό του. Η συμπρωτεύουσα βοήθησε τα μέγιστα μέσω των ομάδων της στην εξάπλωση του αθλήματος στην Ελλάδα. Κι αν ο Αρης κι ο ΠΑΟΚ είναι οι εύκολες απαντήσεις όσον αφορά τις διακρίσεις, η ΧΑΝΘ

αποτελεί το σύλλογο από τον οποίο ξεκίνησαν τα πάντα.

Από χθες το ιστορικό σωματείο της συμπρωτεύουσας έχει ανοίξει ακόμη μια σελίδα για το ελληνικό μπάσκετ, δημιουργώντας το πρώτο μουσείο καλαθοσφαίρισης στη χώρα μας. Ενέργεια πρωτοποριακή για τα ελληνικά δεδομένα και ταυτόχρονα ιδιαίτερα σημαντική όσον αφορά την εκπαίδευση και ενημέρωση της νέας γενιάς. Αλλωστε δεν είναι τυχαίο πως η είσοδος στο μουσείο θα είναι δωρεάν, ενώ στα άμεσα πλάνα του διοικητικού συμβουλίου της ΧΑΝΘ είναι η άμεση συνεργασία με την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση. Οσο για τα εκθέματα, αυτά είναι πολλά και διάφορα, όπως για παράδειγμα τα παλιά τουρνικέ, ένα ταμπλό όπως και μια μακέτα του θρυλικού ανοιχτού γηπέδου που γκρεμίστηκε το 2000, για να δώσει τη θέση του σε ένα σύγχρονο στολίδι.

Στα εγκαίνια το παρών έδωσαν μεγάλες μορφές του παρελθόντος από το χώρο του μπάσκετ. Ολοι τους σηκώθηκαν όρθιοι και συγκινήθηκαν όταν κρεμάστηκε στην οροφή του κλειστού γυμναστηρίου, "Μίμης Τσίκινας", η φανέλα με το νούμερο 3, που φορούσε ο μεγάλος, Τάκης Ταλιαδώρος. Ενας από τους τιμώμενους της χθεσινής ημέρας ήταν κι ο Θόδωρος Ροδόπουλος. Ο Ελληνας προπονητής, που εκτός από τις μεγάλες επιτυχίες που είχε στους πάγκους, είναι κι ένας από τους μεγαλύτερους δασκάλους του αθλήματος στη χώρα μας, πρότεινε το μουσείο της ΧΑΝΘ να γίνει μουσείο όλου του ελληνικού μπάσκετ. Ο πρόεδρος του ΕΣΑΚΕ, Γιώργος Χαλβατζάκης έκανε άμεσα αποδεκτή την πρόταση κι έτσι σύντομα αναμένονται εκθέματα κι από άλλες ελληνικές ομάδες.

Η χθεσινή εκδήλωση θα παραμείνει για πολύ καιρό στη μνήμη όσων βρέθηκαν εκεί. Το σίγουρο είναι πως γι’ ακόμη μια φορά, η Αδερφότητα έδειξε το δρόμο προκειμένου το μέλλον του αθλήματος να γίνει ακόμη πιο λαμπρό, διότι ως γνωστόν, όποιος ξεχνά το παρελθόν του, δεν έχει μέλλον…

Keywords
Τυχαία Θέματα