Η "εύκολη"(;) απόφαση του Χάουαρντ…

Ο πάντα αυθόρμητος Σακίλ Ο’Νιλ έβγαλε πολλούς "αντιρρησίες" του Ντουάιτ Χάουαρντ από την δύσκολη θέση να κατακρίνουν την απόφαση του τελευταίου να αφήσει τους Λέικερς για το Χιούστον. Ο "Σακ" ρωτήθηκε σε μία εκδήλωση για την επιλογή του "Σούπερμαν" και με την απάντησή του θαρρεί κανείς πως είπε όσο θα ήθελαν να ξεστομίσουν αρκετοί (είτε θαυμαστές είτε όχι του "D12") για τα κίνητρα της νέας μετακόμισης του Χάουαρντ. Αλλά προφανώς δεν είπαν, ώστε να μην γίνουν κακοί…

Ο θηριώδης σέντερ άντεξε μία μόλις σεζόν στο Λ.Α. και μετά το Ορλάντο θα φορέσει από τον Οκτώβριο την τρίτη διαφορετική φανέλα

στην καριέρα του, αλλά ο Σακίλ δεν του ευχήθηκε ακριβώς καλή επιτυχία.

Ο Ο’Νιλ, που είχε κάνει αρχικά το ίδιο δρομολόγιο και από τους Μάτζικ έπαιξε στους Λέικερς, τόνισε πως "δεν νομίζω ότι μπορεί ο καθένας να διαχειριστεί την πίεση στο Λ.Α. και το να βρίσκεται συνεχώς κάτω από τα πολλά φώτα. Πολλοί το θέλουν, όμως όσοι έχουμε βρεθεί εκεί ξέρουμε πως όταν φτάσεις στην Καλιφόρνια, υπάρχει μεγάλη και έντονη πίεση και δεν την αντέχουν όλοι". Καταλήγοντας ότι "ήταν αναμενόμενη (σ.σ.: η απόφαση του Χάουαρντ)" και εξηγώντας με προφανή επικριτική διάθεση πως "ήταν μία ασφαλής κίνηση του Ντουάιτ, να πάει σε μία μικρή πόλη όπως το Χιούστον"!

Τα λόγια του Σακίλ μοιάζουν με κάτι σαν… "εσύ το είπες", αλλά είναι αλήθεια ότι δεν είναι λίγοι εκείνοι που επιμένουν πως ο Χάουαρντ δεν μπορεί να παίξει τον ρόλο του Νο1 ηγέτη σε μία ομάδα πρωταθλητισμού. Οι Λέικερς δεν ήθελαν τον "Σούπερμαν" ως καθοδηγητή τους και σε αυτόν δεν άρεσε η κατάσταση του να παραμένει στην "σκιά" του Κόμπι, που μπορεί να έχει συμβόλαιο ως το καλοκαίρι και να είναι τραυματίας, ωστόσο έχει επισημάνει πως θέλει να παίξει ακόμη σε υψηλό επίπεδο για 2 ή 3 χρόνια.

Προσωπικά είμαι από εκείνους που πιστεύουν πως αν και μεγάλες, οι πλάτες του Χάουαρντ δεν μπορούν να σηκώσουν ως παίκτης-ηγέτης το βάρος μίας ομάδας με μεγάλους στόχους. Ίσως είναι και η προσωπικότητα του μόνιμα ευδιάθετου Χάουαρντ, που δεν άρεσε στον μόνιμα προσηλωμένο Κόμπι. Αυτό δεν σημαίνει πως δεν μπορεί να πετύχει στους Ρόκετς, όμως είναι αλλιώς να θέλεις να αισθάνεσαι "ίσος" με τον νέο σταρ των "Ρουκετών", Τζέιμς Χάρντεν και άλλο να ξέρεις πως έχεις μπροστά σου τον Μπράιαντ… Επιπλέον, είναι τελείως διαφορετική η πίεση στο Χιούστον από αυτή στο Λ.Α..

Κάπως έτσι ο Ντουάιτ Χάουαρντ βρήκε έναν προορισμό που του εξασφαλίζει την ηρεμία του (μην ξεχνάμε πως πέρυσι ο Κόμπι τον πίεζε να επιστρέψει νωρίτερα από έναν τραυματισμό, προκαλώντας την αντίδραση του… πατέρα του 28χρονου σέντερ!) και οι Λέικερς μπορεί να έμειναν χωρίς κολώνα, αλλά δεν ξέρω κατά πόσο αυτό τους κάνει απελπισμένους. Κρατώντας τον "Σούπερμαν", η ομάδα του Λ.Α. θα καλούνταν να πληρώσει 118εκατ.δολ. για 5 χρόνια σε έναν παίκτη στον οποίο ο Μπράιαντ θα έπρεπε να μάθει τον πρωταθλητισμό. Διότι μάλλον δεν είναι τυχαίο πως στην συνάντηση των "Λιμναίων" με τον παίκτη, ο Κόμπι, που ήταν παρών, του μίλησε για πνεύμα νικητή και δεν του είπε όσο πιθανότατα θα ήθελε να ακούσει, προκειμένου να ανανεώσει.

Συν τοις άλλοις, υπήρχαν αμφιβολίες κατά πόσο ο Χάουαρντ θα μπορούσε να "διαδεχθεί" τον Κόμπι στον "θρόνο" του "Στέιπλς Σέντερ", όταν ο τελευταίος αποχωρούσε από την ενεργό δράση. Γιατί αν το πίστευαν στο Χόλιγουντ, δεν αποκλείεται να "θυσίαζαν" τον κόουτς Ντ’ Αντόνι, τον οποίο ο Χάουαρντ αποδεδειγμένα δεν συμπαθεί σαν άνθρωπο και προπονητή. Έχω την αίσθηση πως αυτό που ήθελαν οι Λέικερς ήταν περισσότερο μία ανταλλαγή του "D12" μέσω "sign-and-trade", ώστε να κερδίσουν κάτι από την αποχώρησή του.

Από τους "μνηστήρες" του, πάντως, μόνο το Γκόλντεν Στέιτ είχε ελκυστικά ανταλλάγματα. Στο Λ.Α. δεν θα έλεγαν όχι στην παραχώρησή του, αντί του Μπόγκατ κι ενός εκ των Κλέι Τομπσον ή Χάρισον Μπαρνς (ο πρώτος είναι εξαιρετικός σκόρερ, ειδικά κατά την απουσία του Κόμπι και ο δεύτερος ένας εντυπωσιακός ρούκι που παίζει στο "3" και το "4" και έδειξε ωριμότητα και στα πλέι-οφς), αφού Ρόκετς, Μαβς και Χοκς δεν είχαν να προσφέρουν κάτι αξιόλογο.

Ακόμη και φαινομενικά τελείως χαμένοι, οι Λέικερς δεν απελπίζονται. Γνωρίζουν βέβαια πως λόγω της αρχικής απουσίας του Μπράιαντ στην επόμενη σεζόν, του βαθμού ετοιμότητάς του όταν γυρίσει και της πιθανής "ξηρασίας" στην φετινή αγορά, ίσως ο τίτλος να είναι μακρινό όνειρο για το 2014. Εκτός αν βρουν άκρη να πείσουν την Μινεσότα (μέσω τρίτης ομάδας) για παραχώρηση του Κέβιν Λαβ. Σε αντίθετη περίπτωση, μάλλον θα περιμένουν και θα κάνουν όνειρα για τον… (free-agent το 2014) ΛεΜπρον Τζέιμς, σε έναν χρόνο. Μέχρι τότε, θα αναμένουν να δουν τις συνέπειες της απώλειας του Χάουαρντ και το αν ο "Σούπερμαν" θα πετύχει και περάσει καλά στο Χιούστον.

Υ.Γ.: Οι τελευταίες φήμες λένε ότι οι Λέικερς δεν θα αφήσουν ελεύθερο τον (πανάκριβο, με 19εκατ.δολ. συμβόλαιο) Πάου Γκασόλ, μέσω του όρου της αμνηστίας. Ούτε σκοπεύουν να τον ανταλλάξουν, εκτός αν οι Γουλβς δεχθούν να τον αποκτήσουν, αντί του Λαβ. Κάτι που σημαίνει πως ο Ισπανός προορίζεται για βασικός σέντερ στο Λ.Α. την επόμενη σεζόν, αφού ο κόουτς ΝτΆντόνι θεωρεί πως ταιριάζει απόλυτα στο σύστημά του.

Υ.Γ.2: Η φετινή free-agency δεν είχε σχεδόν καθόλου… "δράμα". Ο Κρις Πολ αποφάσισε από την 1η Ιουλίου να ανανεώσει στους Κλίπερς, ο Χάουαρντ δεν καθυστέρησε την απόφασή του, όπως έκανε συνήθως στο Ορλάντο και ο Τζος Σμιθ συμφώνησε με το Ντιτρόιτ. Μικρή έκπληξη η απόκτηση του Ιγκουοντάλα από τους Ουόριορς και αυτή του Μέιγιο από τους Μπακς, ενώ ο Καλδερόν μετακόμισε στο Ντάλας και ο Κέβιν Μάρτιν στην Μινεσότα. Μεγαλύτερη έκπληξη η επιλογή του Αλ Τζέφερσον να παίξει στην Σάρλοτ, αφήνοντας την Γιούτα. Οι Τζαζ, μάλιστα, έχασαν και τον Πολ Μίλσαπ, που θα αγωνιστεί στην Ατλάντα. Τζινόμπιλι και Σπλίτερ παρέμειναν στο Σαν Αντόνιο, ενώ ο Ουέστ ανανέωσε με την Ιντιάνα, ο Τζέι-Αρ Σμιθ με τους Νικς και ο Τόνι Άλεν με τους Γκρίζλις.

Υ.Γ.3: Από τους πρωτοκλασάτους free-agents ελεύθερος παραμένει ο Μόντα Έλις (απασχολεί Ντένβερ και Ατλάντα) που δύσκολα θα μείνει στο Μιλγουόκι, που πάντως φαίνεται να πείθει τον Τζένινγκς να ανανεώσει. Διαθέσιμοι στην αγορά είναι επίσης οι Άντριου Μπάινουμ (στη λίστα του Ντάλας και ίσως των Λέικερς), Νίκολα Πέκοβιτς (αν δεν ανανεώσει στη Μινεσότα, είναι "στην γωνία" οι Χοκς), Αντρέι Κιριλένκο, Νέιτ Ρόμπινσον, Μο Ουίλιαμς και Νικ Γιανγκ.

Keywords
Τυχαία Θέματα