Ο πρωτάρης Μπαρτζώκας

Έγινε πολλές φορές αναφορά εχθές στο γεγονός ότι έως την προχθεσινή κατάκτηση του τίτλου της Euroleague από τον Ολυμπιακό, οι τίτλοι του Παναθηναϊκού και του Ολυμπιακού είχαν όλοι κατακτηθεί δίχως Έλληνα προπονητή στον πάγκο τους. Οι ομάδες μας είχαν φθάσει έως

τον τελικό με Έλληνες προπονητές (Ιωαννίδης, Γιαννάκης) αλλά δεν το είχαν κατακτήσει.

Εφέτος οι δύο "αιώνιοι" πορεύτηκαν με Μπαρτζώκα και Πεδουλάκη. Πάλι το τρόπαιο ήλθε στην χώρα μας (το πήρε ο πρώτος) και ο δεύτερος έφθασε μια ανάσα από το Final 4.

Μια και ο λόγος για τον Μπαρτζώκα. Αν θέλουμε να λέμε τα πράγματα με το όνομα τους και στα δύο παιχνίδια στο Final 4 του Λονδίνου νίκησε κατά κράτος τους αντιπάλους του στην μάχη του πάγκου. Αν είχε χάσει όλοι θα έλεγαν ότι του πήραν την ταυτότητα ο Messina ή ο Laso. Πιθανότατα να ξεχνιόταν όλη η διαδρομή του Ολυμπιακού και να έκανε την εμφάνιση του "το δεν κάνει ο Μπαρτζώκας για μεγάλο επίπεδο".

Εγώ δεν θα πω ότι ο Μπαρτζώκας πήρε την ταυτότητα του Messina ή του Laso, γιατί δεν είναι στην λογική μου τέτοιες εκφράσεις. Η ικανότητα των προπονητών δεν "σβήνει" από μια ήττα. Αλλά κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί ότι ο Μπαρτζώκας έκανε εξαιρετική δουλειά από τον πάγκο.

- Με την CSKA ο εξαιρετικός προπονητής Messina δεν μπόρεσε να κερδίσει σε κανένα σημείο ούτε ένα πλεονέκτημα για την ομάδα του παρότι στα χαρτιά έχει αρκετά αν όχι πολλά. Είχε ύψος και όγκο αλλά έκανε μόλις 6 (!!!) επιθέσεις μέσα από το ζωγραφιστό και 1 μόνο putback (επιθετικό ριμπάουντ και άμεσο καλάθι). Η άμυνα του Ολυμπιακού έκλεινε μέσα στο pick and roll αφήνοντας στοχευόμενα παίκτες στην περιφέρεια.

- Στις λιγοστές απόπειρες να ποστάρουν παίκτες της CSKA οι "ερυθρόλευκοι" ήταν έτοιμοι να παίξουν ένας-εναντίον-ενός ακόμα και σε περίπτωση mismatch.

- Ο Messina προσπάθησε να περιορίσει τον Σπανούλη με τον Jackson αλλά ο Σπανούλης τον φόρτωσε αμέσως με δύο φάουλ και επιπλέον ο Ολυμπιακός είχε την πολυτέλεια να μην ασχολείται στην άμυνα με τον παίκτη της ρωσικής ομάδας και να κλείνει μέσα στην ρακέτα.

- Ο Μπαρτζώκας "τρέλανε" τον επιρρεπή… στην τρέλα Teodosic με επιθετικά hedge outs στο pick and roll χωρίς να υπάρξει εναλλακτικό πλάνο αντίδρασης από τον Ιταλό προπονητή.

- Αντί να φοβηθεί τα κορμιά των ρώσων έκανε αυτό που πρέπει με ψηλότερους αντιπάλους. Σε κάθε διείσδυση η μονομαχία πήγε επάνω στο ψηλό με επιθετικότητα με αποτέλεσμα να έχει 15-26 κάτω απ;o το στεφάνι (at the rim) και 5 putbacks (επιθετικό ριμπάουντ και άμεσο καλάθι).

- Εκμεταλλεύτηκε στο έπακρο την αμυντική ανυπαρξία του Teodosic τον κούρασε με συνεχόμενα cross screen κυρίως με τον Law καθώς και με συνεχόμενα pick-and-roll στο 1-5 εξέθεσε τους αργούς Krstic (κυρίως) και Kaun.

Στο παιχνίδι με την Real διατήρησε την ψυχραιμία του στο πολύ κακό ξεκίνημα του Ολυμπιακού. Δεν πανικοβλήθηκε και με την στάση του στον πάγκο διατήρησε την ηρεμία στην ομάδα του. Πέρασε μέσα στον αγώνα το λεγόμενο second unit της ομάδας και σταδιακά με σκληρή άμυνα ροκάνισε την διαφορά έχοντας αντιλήφθη ότι το early lead (η διαφορά νωρίς στο παιχνίδι) δεν είναι μη αναστρέψιμο.

- Η συγκεκριμένη πεντάδα αποτελούμενη από τους Σλούκα - Κατσίβελη - Περπέρογλου - Antic - Hines (αυτός μόνο second unit δεν είναι) έκανε ένα επιμέρους 7-2. ένα συνολικό 12-2 υπέρ των "ερυθρολεύκων" και η ζημιά μειώθηκε γρήγορα (-7). Έτσι με ένα 27-14 υπέρ του έστειλε τις ομάδες στα αποδυτήρια με ένα πολύ λογικό 37-41. Το μήνυμα όμως είχε σταλεί στην Real.

- Ο Laso στο σημείο εκείνο έκανε ένα σημαντικό λάθος. Έστειλε και αυτός την δική του δεύτερη πεντάδα με εξαίρεση την παρουσία του Llull. Σίγουρα έπρεπε και αυτός να προχωρήσει σε αλλαγές αλλά δεν υπήρχε λόγος να είναι μαζικές. Η δική του ομάδα είχε ρυθμό. Καλύτερα θα είναι να είχε περάσει σταδιακά παίκτες στην πεντάδα και κυρίως τον Rodriguez για να το ζεστάνει πιο γρήγορα. Προσωπική μου άποψη είναι ότι ο συγκεκριμένος είναι παίκτης κλειδί για την ομάδα του και έπρεπε να μπει νωρίτερα στον αγώνα. Να περάσει στο καλό διάστημα της ομάδας μέσα στο παρκέ.

- Επίσης η συγκεκριμένη πεντάδα των Rodriguez-Llull-Carroll-Reyes-Slaughter έστειλε τον Carroll επάνω στον Περπέρογλου και ο Ολυμπιακός αμέσως έπιασε δουλειά στο low post. Βέβαια ο Ολυμπιακός στάθηκε και τυχερός όταν σε τρία σουτ του Carroll κανένα δεν βρήκε στόχο. Όμως επειδή οι λεπτομέρειες κάνουν την διαφορά και αφού ο Antic δεν βοηθούσε ως όφειλε στο σκριν επάνω στον αμερικανό ο Περπέρογλου έκανε ένα έξυπνο φάουλ στο σκρίνερ (Reyes) με αποτέλεσμα το εύστοχο τρίποντο του να μετατραπεί σε 1/2 βολές από τον Ισπανό παίκτη. Όλα μετράνε σε ένα παιχνίδι.

- Στο δεύτερο ημίχρονο η πλάστιγγα έγειρε όταν πήρε φωτιά ο Σπανούλης με τρία συνεχόμενα τρίποντα. Οι ισπανοί επέμεναν να παίζουν με το ψηλό στο hand off/pick-and-roll πίσω, βασιζόμενοι στην προηγούμενη αστοχία του Σπανούλη από την γραμμή των τριών πόντων. Με τέτοιους παίκτες δεν βασίζεσαι στο να αστοχούν συνεχώς μόνοι τους αλλά τους παίζεις άμυνα για να αστοχούν. Μάλιστα η άμυνα δεν έχει να κάνει με τον παίκτη που τον μαρκάρει αλλά και με τον παίκτη του σκρίνερ. Δεν αφήνεις ποτέ ένα σκόρερ να ζεσταθεί. Αυτό είναι νόμος. Αν μετά το πρώτο εύστοχο δεν αλλάξεις δε άμυνα παθαίνεις ότι έπαθε η Real.

- Η εκτέλεση 5 εναντίον 5 του Ολυμπιακού με μεγάλη υπομονή και ψάξιμο στην επίθεση "σμπαράλιασε" την άμυνα της Real που άρχισε να αντιδρά σπασμωδικά και να καταρρέει. Η επιλογή του Draper μπορεί να έτρεξε λίγο τον Σπανούλη αλλά στη επίθεση ο Μπαρτζώκας βρήκε τον παίκτη που δεν έπρεπε να φυλάξει. Στο μπάσκετ το εύκολο είναι να δεις ποιόν πρέπει να παίξεις άμυνα. Το δύσκολο είναι να αποφασίσεις ποιόν θα δώσεις το σουτ αν πρέπει.

- Κτυπώντας στα αδύνατα σημεία της Real, ανάγκασε τον αντίπαλο προπονητή να κυνηγά στις αλλαγές, με αποτέλεσμα η small ball πεντάδα που έστειλε την ομάδα του στον τελικό με τους Rodriguez-Liull-Fernandez-Mirotic/Reyes-Slaughter να παίξει μόλις 1 λεπτό στο παιχνίδι με τον Ολυμπιακό σε αντίθεση με τα 7 λεπτά εναντίον της Barcelona.

Μπορούμε να αναλύσουμε πολλά πράγματα. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι ο Μπαρτζώκας χωρίς να έχει την ομάδα του ενισχυμένη σε σχέση με την περυσινή, με τραυματία τον Μάντζαρη και κυρίως με την πίεση της διαδοχής του Ivkovic και της περυσινής επιτυχίας που συχνότητα μετατρεπόταν σε ευθεία αμφισβήτηση, μπόρεσε να οδηγήσει την ομάδα του στον τίτλο.

Φυσικά θα ακουστεί το γνωστό "ότι ομάδα ήταν έτοιμη από την περυσινή χρονιά". Σε περίπτωση αποτυχίας εφέτος αυτός ο…περυσινός "αυτόματος πιλότος" θα πήγαινε περίπατο. Θα τον είχε απενεργοποιήσει ο Μπαρτζώκας. Για θυμηθείτε μερικούς μήνες πριν που όλοι έλεγαν ότι η ομάδα έχασε την αμυντική της προσήλωση, το κίνητρο και την πειθαρχία της. Παρεμπιπτόντως η αμυντική προσήλωση του Ολυμπιακού εμφανίστηκε και πάλι με διαφορετικό τρόπο λειτουργίας.

Η αλήθεια είναι ότι την ιστορία την γράφουν οι παρόντες. Πέρυσι ο νικητής ήταν ο Ivkovic εφέτος είναι ο Μπαρτζώκας. Συγχαρητήρια coach…

Keywords
Τυχαία Θέματα