Πανιώνιος - Άρης 80-79

Παράδεισος, Κόλαση και πάλι… Παράδεισος!
Ο Πανιώνιος πήγε να αυτοκτονήσει απέναντι στον Άρη καθώς απώλεσε μία διαφορά δεκαεφτά πόντων, αλλά όντας καλύτερος (και πιο… ξεκούραστος) στην παράταση πήρε τη νίκη με 80-79 (66-66κ.α.) κάνοντας το 1-0 στη σειρά των προημιτελικών. Κορυφαίος για τους νικητές ήταν ο Νίκος Παππάς, ο οποίος σημείωσε 28π., αλλά έπαιξε και σπουδαία άμυνα στα τελευταία λεπτά, ενώ από πλευράς Άρη ο Κώστας Χαρίσης έκανε νταμπλ νταμπλ (13π.-10ριμπ.).

Η νευρικότητα και η αστοχία ήταν τα δύο

στοιχεία που κυριάρχησαν στα πρώτα λεπτά του αγώνα καθώς τόσο ο Πανιώνιος όσο και ο Άρης έδειχναν να έχουν το μυαλό τους περισσότερο στο πως θα εξουδετερώσουν αλλήλους, παρά στο πως θα σκοράρουν. Αυτό, όμως, έδειχνε να επηρεάζει περισσότερο τους γηπεδούχους, οι οποίοι χρειάστηκαν κάτι περισσότερο από πέντε λεπτά για να πετύχουν τον πρώτο τους πόντο (δια χειρός Παππά).

Το 8-1 με το οποίο προηγήθηκαν οι "κίτρινοι" -με μπροστάρη τον Κώστα Χαρίση, ο οποίος κυριαρχούσε στις δύο ρακέτες- ήταν ενδεικτικό της εικόνας του αγώνα μέχρις εκείνο το σημείο, αλλά σταδιακά η ομάδα του Γιάννη Σφαιρόπουλου βρήκε τον τρόπο να ισορροπήσει το παιχνίδι και, εν συνεχεία, να πάρει κεφάλι στο σκορ.

Για να τα καταφέρει, όμως, χρειάστηκε τη συνεισφορά του Αθανασούλα (σ.σ.: 12 πόντοι στο α΄ημίχρονο), ο οποίος ερχόμενος από τον πάγκο άλλαξε το ρυθμό του αγώνα. Ο Έλληνας γκαρντ/φόργουορντ των "κυανέρυθρων" ήταν αυτός που πήρε την ομάδα του από το χέρι και με δύο διαδοχικά εύστοχα σουτ τριών πόντων της έδωσε το προβάδισμα για πρώτη φορά με τη λήξη του α’ δεκαλέπτου (16-13).

Το επιθετικό του κρεσέντο συνεχίστηκε στα πρώτα λεπτά της δεύτερης περιόδου, αλλά τώρα είχε και… συνεργούς. Η άνοδος του Παππά (σ.σ.: 13 πόντοι στο α΄ημίχρονο) σε συνδυασμό με τον έλεγχο των ριμπάουντ επέτρεψαν στον Πανιώνιο να "χτίσει" μία σημαντική διαφορά. Έτσι, οι γηπεδούχοι έφτασαν με σχετική άνεση στο +11 (28-17) στο 16ο λεπτό δείχνοντας πως είχαν τον πλήρη έλεγχο του ρυθμού.

Κάτι που δεν άλλαξε ούτε στα τελευταία τέσσερα λεπτά του πρώτου μέρους καθώς ο Άρης είχε σημαντικό επιθετικό πρόβλημα. Η μπάλα "κολλούσε", τα σουτ τριών πόντων δεν έβρισκαν στόχο και σε συνδυασμό με τη φθορά των φάουλ, έφεραν τους Θεσσαλονικείς στο -12 (38-26) με την ολοκλήρωση του πρώτου ημιχρόνου.

Η υπεροχή του Πανιωνίου συνεχίστηκε στα πρώτα λεπτά της επανάληψης, κάτι που του επέτρεψε να προηγηθεί με 17 πόντους (45-28) στο 22ο λεπτό. Αντί, όμως, να… "καθαρίσει τη μπουγάδα" μία και καλή, η ομάδα του Γιάννη Σφαιρόπουλου άρχισε να παραπατά.

Έτσι, ο Άρης βρήκε την κατάλληλη ευκαιρία για να αντεπιτεθεί. Οι Θεσσαλονικείς μπορεί να μην σκόραραν από την περιφέρεια (0/12 τρίποντα μέχρι το 30’), εκμεταλλεύτηκαν στο έπακρο την κυριαρχία τους στον τομέα των ριμπάουντ, όπως επίσης και το γεγονός πως οι γηπεδούχοι συμπλήρωσαν γρήγορα τα πέντε ομαδικά φάουλ.

Η διαφορά έπεσε μετά από ώρα σε μονοψήφια επίπεδα στο 28ο λεπτό (45-38) δείγμα της υπεροχής των "κιτρίνων" σε αυτό το διάστημα, ενώ λίγο πριν το τέλος της γ’ περιόδου ο Άρης πλησίασε ακόμα περισσότερο στο σκορ (49-43).

Το παιχνίδι είχε γίνει, πλέον, ντέρμπι αφού οι φιλοξενούμενοι είχαν μπει για τα καλά στο… κόλπο. Όταν, μάλιστα, οι Χαντ και Βεργίνης ευστόχησαν σε δύο διαδοχικά τρίποντα (τα πρώτα του Άρη στο παιχνίδι), η ομάδα του Βαγγέλη Αγγέλου πλησίασε ακόμα περισσότερο στο σκορ (58-53 στο 34’). Αυτό, όμως, ήταν μόνο η αρχή για τους Θεσσαλονικείς, οι οποίοι έδειχναν αποφασισμένοι να κυνηγήσουν μέχρι τέλους το "διπλό".

Οι δύο ομάδες επιδόθηκαν σε σωρεία λαθών στα τελευταία λεπτά του αγώνα, αλλά οι "κίτρινοι" εκμεταλλεύτηκαν το "ξέσπασμα" του Πελεκάνου σε εκείνο το σημείο. Ο έμπειρος φόργουορντ πέτυχε έξι σερί πόντους κάνοντας το 64-64 με 12.2’’ να απομένουν για το τέλος του αγώνα.

Ο Γιάννης Σφαιρόπουλος κάλεσε τάιμ άουτ, με τη μπάλα να πηγαίνει στα χέρια του Παππά. Ο ηγέτης των "κυανέρυθρων" εφόρμησε στο καλάθι των φιλοξενούμενων, κέρδισε το φάουλ και με 2/2 ελεύθερες βολές έβαλε τον Πανιώνιο και πάλι μπροστά στο σκορ (66-64), 8.1’’ πριν τη λήξη.

Ο Άρης πήρε τάιμ άουτ, ο Πάσαλιτς χρεώθηκε με 5’’ στην επαναφορά και ο Πανιώνιος απάντησε με δικό του τάιμ άουτ. Ενώ, όμως, φαινόταν πως οι γηπεδούχοι θα έπαιρναν τη νίκη, το κλέψιμο του Χαντ και το καλάθι του Πάσαλιτς στην εκπνοή οδήγησαν το παιχνίδι στην παράταση (66-66κ.α.).

Οι περισσότερες λύσεις που είχε ο Πανιώνιος στην παράταση ήταν ο βασικότερος λόγος για τον οποίο οι "κυανέρυθροι" πήραν τη νίκη στο έξτρα πεντάλεπτο. Η κούραση κατέβαλε τους παίκτες του Άρη, οι οποίοι έκαναν τρία λεπτά να σκοράρουν, την ίδια ώρα που οι γηπεδούχοι πήραν σκορ από πολλούς παίκτες αποκτώντας προβάδισμα δέκα πόντων (77-67) περίπου ενάμιση λεπτό πριν το τέλος της παράτασης.

Στον εναπομείναν χρόνο, οι Θεσσαλονικείς δεν μπόρεσαν να ανατρέψουν τα δεδομένα με το τελικό σκορ (80-79) να δίνει το προβάδισμα με 1-0 στον Πανιώνιο και, παράλληλα, μία γερή δόση… απογοήτευσης στους "κίτρινους".

Τα δεκάλεπτα: 16-13, 38-26, 51-43, 66-66 (κ.α.), 80-79.
ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ (Σφαιρόπουλος): Μπόγρης 2, Πέιν 2, Αθηναίου 1, Κιζ 8, Μίλμπουρν 2, Αθανασούλας 14 (2), Μπατής 3, Γιάνκοβιτς 12 (1), Καββαδάς, Παππάς 28 (3), Αγραβάνης 1, Μπούκερ 7 (1).
ΑΡΗΣ (Αγγέλου): Πάσαλιτς 16 (2), Χαντ 9 (1), Πελεκάνος 17 (2), Τσιάρας 4, Ασημακόπουλος 11, Καραποστόλου, Χαρίσις 13, Μποχωρίδης Λ. 5, Σαρικόπουλος, Μούρτος, Βεργίνις 4 (1), Δήμας.

Keywords
Τυχαία Θέματα