Στο Μουσείο της ΧΑΝΘ ο Ίβκοβιτς (vid)

Δεν έχασε την ευκαιρία να επισκεφθεί το Μουσείο της ΧΑΝΘ, ο Ντούσαν Ίβκοβιτς, κατά την διάρκεια της παραμονής του στην Θεσσαλονίκη, δηλώνοντας ενθουσιασμένος για τη δουλειά που έχει γίνει στο μουσείο.

Αναλυτικά το δελτίο τύπου:

«Μια μεγάλη προσωπικότητα του μπάσκετ, έναν από τους κορυφαίους προπονητές στην ιστορία του αθλήματος, τον Ντούσαν Ίβκοβιτς

είχε την τιμή να φιλοξενήσει το Μουσείο μας. Χαλαρός, ευδιάθετος, απαλλαγμένος από τις υποχρεώσεις που αυτόματα δημιουργεί ο πρωταθλητισμός(άλλωστε την 1η Ιουλίου ανακοίνωσε την αποχώρηση του από την ενεργό δράση), αλλά και χαρούμενος για την παρουσία του στην Θεσσαλονίκη, ο Ντούσαν Ίβκοβιτς, αντάλλαξε απόψεις, αστειεύτηκε αλλά και θυμήθηκε τα παλιά με καλούς του φίλους που τον περίμεναν στην Χ.Α.Ν.Θ., τον Κώστα Μπογατσιώτη τον Λάκη Τσάβα, τον Σταύρο Χωλόπουλο και τον Νίκο Αμπατζά.

Άκουσε με προσοχή τις διηγήσεις του Γιωργή Μπουσβάρο σχετικά με το Μουσείο και είχε την ευκαιρία να ξεναγηθεί τις εγκαταστάσεις της ΧΑΝΘ.

“Το Μουσείο σας είναι φτιαγμένο με αγάπη και κόπο”

“Αισθάνομαι έκπληξη με αυτό που αντικρίζω”, δήλωσε στο ymca.gr ο Ντούντα και πρόσθεσε: “Θετική έκπληξη. Η ΧΑΝΘ άλλαξε, έχει πλέον νέες εγκαταστάσεις κι αυτό πολύ θετικό. Η YMCA έχει μεγάλη ιστορία, έχει μεγάλη συμβολή στην ανάπτυξη και εξέλιξη του μπάσκετ πανευρωπαϊκά. Είχα την ευκαιρία να έχω παίκτες της ΧΑΝΘ σε ομάδες μου. Τους Διονύση Ανανιάδη, τον Μιχάλη Γιαννουζάκο. Ξέρω επίσης πως ο τελευταίος μεγάλος παίκτης που ανέδειξε η ΧΑΝΘ ήταν ο Νίκος Ζήσης. Ένας στενός μου συνεργάτης στο παρελθόν, ο Κώστας Μπογατσιώτης επίσης ξεκίνησε από εδώ. Γνωρίζω ότι άνθρωπος της ΧΑΝΘ είναι κι ο κόουτς Θόδωρος Ροδόπουλος αλλά και ο Τσάβας.

Συγχαρητήρια στον Γιωργή Μπουσβάρο, στους ανθρώπους του συλλόγου για την προσπάθεια με αυτό το Μουσείο. Είναι φτιαγμένο με αγάπη και κόπο. Θα προσπαθήσω όσο μπορώ να βοηθήσω κι εγώ από την πλευρά μου στην προβολή του. Χαίρομαι που είμαι εδώ , είμαι στην Θεσσαλονίκη, πλέον έχω τον χρόνο να κάνω τέτοιες επισκέψεις όπως αυτή και να συναντώ καλούς μου φίλους από τα παλιά”.

Τον Ντούσαν Ίβκοβιτς υποδέχθηκε στο Μουσείο μας ο Διευθυντής Αθλητισμού της Χ.Α.Ν.Θ. Γιώργος Πετρίδης, ο τεχνικός διευθυντής του μπάσκετ της ΧΑΝΘ, Νίκος Αμπατζάς, ο έφορος των τμημάτων υποδομής Τάσος Βελέντζας, ο προπονητής των τμημάτων υποδομής Νίκος Σερέτης, προπονητές των τμημάτων υποδομής όπως και η Μουσειολόγος μας Χριστίνα Μπατέκα.

Στο τέλος της ξενάγησης του ο Ίβκοβιτς έγραψε τις εντυπώσεις του στο βιβλίο επισκεπτών και έλαβε αναμνηστικά της Χ.Α.Ν.Θ.

Ίβκοβιτς: Από το Βελιγράδι στην κορυφή της Ευρώπης

Ο Ντούντα γεννήθηκε στις 29 Οκτωβρίου του 1943 στην περιοχή Crveni Krst στο Βελιγράδι. Έπαιξε μπάσκετ για περισσότερο από μια 10ετία στην στην ΚΚ Ραντνίτσκι

ενώ ταυτόχρονα κατάφερε-μετά κι από απαίτηση του αυστηρού δικηγόρου στο επάγγελμα πατέρα του- ολοκλήρωσε τις σπουδές του στο τμήμα Γεωλογίας του Πανεπιστημίου του Βελιγραδίου.

Αρχή από τα παιδικά της Ραντνίσκι

Το ασίγαστο πάθος του για το μπάσκετ, τον οδήγησε γρήγορα στην προπονητική, ανέλαβε τα τμήματα υποδομής της Ραντνίσκι και γρήγορα άρχισε να ξεχωρίζει, για τις ιδέες του, την φιλοσοφία του , την δίψα του για το άθλημα. Τον ξεχωρίζει 1977 ο Ράνκο Ζεράβιτσα, μια άλλη μεγάλη μορφή του Σέρβικου μπάσκετ ο οποίος του ζητάει να καθίσει δίπλα του στον πάγκο της Παρτιζάν. Την επόμενη αμέσως χρονιά ο Ζεράβιτσα αποχωρεί κι ο Ίβκοβιτς σε ηλικία 36 ετών αναλαμβάνει τα ηνία της Παρτιζάν με την οποία κατακτάει το νταμπλ αλλά και το κύπελλο Κόρατς.

Η έλευση του στην Θεσσαλονίκη

Το 1980 ακολουθεί συνεργασία του με τον Άρη καθώς έρχεται να αντικαταστήσει τον Φρεντ Ντέβελι. Την σεζόν 1981-82 ο Ίβκοβιτς θα κοουτσάρει στον Άρη και δυο παίκτες που προέρχονταν από τα σπλάχνα της ΧΑΝΘ, τους Μιχάλη Γιαννουζάκο και Διονύση Ανανιάδη. Επόμενος σταθμός της καριέρας του είναι ξανά η αγαπημένη του Ραντνίσκι ενώ στην συνέχεια θα διαδεχθεί τον Βλάντο Τζούροβιτς στον πάγκο της Σιμπένκα. Για μια τριετία θα αναλάβει τα ηνία της Βοιβοντίνα πριν από την ..μεγάλη επιστροφή του στην χώρα μας ξανά στην Θεσσαλονίκη για τον ΠΑΟΚ του Νίκου Βεζυρτζή με τον οποίο κατακτάει το πρωτάθλημα το 1991. Αποχωρεί από τον Δικέφαλο του Βορρά το 1994 και κλείνει στον Πανιώνιο τον οποίο το 1995 οδηγεί στον ημιτελικό του Κόρατς.

Η κατάκτηση της 1ης Ευρωλίγκας

Το 1996 ο Κόκκαλης πείθει τον Ντούντα να έρθει στον Ολυμπιακό, με τους ερυθρόλευκους να κατακτούν το 1997 το triple crown(πρωτάθλημα, κύπελλο Ελλάδος και Ευρωλίγκα). Ακολουθεί συνεργασία του με την ΑΕΚ την οποία οδηγεί στην κατάκτηση του Σαπόρτα(2000) και δυο κυπέλλων Ελλάδος(2000 και 2001).

Για μια 5ετία γίνεται κάτοικος Μόσχας συνεργαζόμενος με ΤΣΣΚΑ(2002-05) και στην συνέχεια με την Ντινάμο. Με την τελευταία κατέκτησε το ULEBcup το 2006 ενώ με την ΤΣΣΚΑ πήρε τρία πρωταθλήματα και ένα κύπελλο.

Το 2010 επιστρέφει στον Ολυμπιακό και το 2012 οδηγεί τους ερυθρόλευκους ξανά στο ψηλότερο σκαλί της Ευρώπης κερδίζοντας στον τελικό της Ευρωλίγκας μετά από ένα συγκλονιστικό ματς την ΤΣΣΚΑ ενώ η χρονιά ολοκληρώνεται ιδανικά για τον ίδιο και την ομάδα του με την κατάκτηση και του πρωταθλήματος.

Αμέτρητες διακρίσεις

Με την Εθνική Σερβίας έχει κατακτήσει το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 1990 κι έχει επίσης στο ενεργητικό του την κατάκτηση 3 Ευρωμπάσκετ(1989, 1991, 1995).

Μετά από μια διετία στην Εφές, την 1η Ιουλίου του 2016 σε ηλικία 72 ετών ο Ίβκοβιτς ανακοίνωσε την αποχώρηση του από την ενεργό δράση.

Το 2008 το όνομα του συμπεριλήφθηκε από την FIBA Europe σε κατάλογο με τις τις 50 προσωπικότητες με τη μεγαλύτερη προσφορά στην ιστορία του Ευρωπαϊκού μπάσκετ».

Keywords
Τυχαία Θέματα