Τι είδαμε, τι δεν είδαμε...

Πάει λοιπόν και το φετινό Ευρωμπάσκετ και μετά από δύο συνεχόμενες φορές η πρωταθλήτρια Ευρώπης Ισπανία παραχώρησε τα σκήπτρα στην Γαλλία και τον Τόνι Πάρκερ. Η Γαλλία για πρώτη φορά στην ιστορία της ανέβηκε στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου και πήρε το πρώτο της χρυσό και αυτό το μετάλλιο που έψαχνε ο κορυφαίος πλέι μέικερ της γηραιάς Ηπείρου ο Τόνι Πάρκερ.

ΓΕΝΙΚΗ

ΕΚΤΙΜΗΣΗ

Ήταν ένα Ευρωμπάσκετ επιτυχημένο χωρίς κάτι πολύ μεγάλο όμως. Εξ αρχής ήταν ένα Ευρωμπάσκετ απουσιών μιας και έλλειψαν κορυφαίοι παίκτες απ όλες σχεδόν τις ομάδες και έτσι το επίπεδο ήταν χαμηλότερο από άλλες χρονιές και διοργανώσεις και γι αυτό άλλωστε είχαμε και πολλές εκπλήξεις αλλά και χαμηλά σκορ. Οργανωτικά πήγε καλά πάντως καθώς η Σλοβενία είναι μια μικρή αλλά οργανωμένη χώρα που αγαπά το μπάσκετ και πήγε καλά και η ίδια οικονομικά ενώ πολύ καλά και με νέα ρεκόρ ήταν και τα τηλεοπτικά νούμερα. Και τα εισιτήρια πήγαν καλά γενικά και είχαν αρκετό κόσμο τα γήπεδα, όχι όμως αν και ήταν χαμηλές οι τιμές τόσο όσο περιμέναμε ειδικά όταν δεν έπαιζε η οικοδέσποινα. Το σύστημα είναι μάλλον κουραστικό και ίσως και άδικο μερικές φορές με τα χιαστί αλλά βασικά επίπονο για τους αθλητές και γι αυτό μάλλον από το 2017 θα έχουμε αλλαγές καθώς το 2015 στην Ουκρανία θα έχουμε το ίδιο ακριβώς

ΟΜΑΔΕΣ

Αγωνιστικά η Ισπανία ήταν μεγάλο αλλά όχι ακλόνητο φαβορί καθώς είχε τις σημαντικές απουσίες των Πάου Γκαζόλ και Ναβάρο και τον άπειρο Ορένγκα στον πάγκο που φάνηκε λίγος τελικά . Η Ισπανία έπαιξε τρομερή άμυνα αλλά όχι στα κρίσιμα ματς και έτσι έμεινε δικαίως εκτός πρώτης θέσης. Και μετά από 2 συνεχόμενες κατακτήσεις περιορίστηκε στο χάλκινο μετάλλιο. Μάλιστα φάνηκε η απουσία του αρχηγού Ναβάρο καθώς δεν χάνεις από 34-20 ημίχρονο την πρόκριση για τον τελικό!

Η Γαλλία ήταν μέτρια μέχρι τα χιαστί που έκανε μεγάλα ματς με τον Πάρκερ να παίρνει το όπλο του και παρά τις απουσίες των ΝΒΑερ σέντερ. Επιτέλους πήρε κάτι που της έλλειπε και αυτής και του Πάρκερ. Ουσιαστικά οι δύο ομάδες είναι στο υψηλότερο επίπεδο με την Ισπανία καλύτερη πάντως όταν είναι πλήρης. Η Λιθουανία πήγε τελικό καθώς είχε καλό χιαστί με την Κροατία. Αλλά δεν έπαιξε κανένα τρομερό μπάσκετ αν και άλλαξε στιλ και πήγε πιο πολύ στην άμυνα και το αργό τέμπο μάλλον εξ ανάγκης με τους Λαβρίνοβιτς και χωρίς φινετσάτο πόιντ γκαρντ. Άλλωστε φάνηκε ότι το μπάσκετ είναι άθλημα που οι βασιλιάδες είναι οι κοντοί και αυτοί παίρνουν και κρίνουν τα ματς. Και όποιος δεν είχε καλό πόιντ είχε πρόβλημα. Ενώ σαφώς υπήρξε και πάλι στροφή στην άμυνα και στα αθλητικά προσόντα.

Οι αρνητικές εκπλήξεις ήταν η Ελλάδα που εξ αρχής έδειχνε ικανή όμως για το καλύτερο αλλά και για το αρνητικό καθώς ήταν ασταθής και με μέτριο προπονητή και μπερδεύτηκε όλη η ομάδα. Μεγάλες απογοητεύσεις αναμενόμενα η Ρωσία με τις τεράστιες απουσίες και η Τουρκία που παρά την επιστροφή στον πάγκο του Τάνιεβιτς έμοιαζε να παίζει ο καθένας για παρτι του και ήταν χωρίς αρχή και τέλος αν και πλήρης φέτος. Η Κροατία το γύρισε στην άμυνα και ήταν από τις ευχάριστες εκπλήξεις φτάνοντας για πρώτη φορά από το 1995 στην τετράδα.

Η Σερβία χωρίς τον Τεόντοσιτς κατάφερε να κάνει και κάποια μεγάλα ματς και να πάρει με την 7η θέση το πολυπόθητο εισιτήριο για το Μουντομπάσκετ που δεν κατάφερε η Ιταλία των επίσης πολλών απουσιών και με εξαιρετική 1η φάση αλλά και προσγείωση μετά που πλήρωσε την ήττα από την Ουκρανία. Η οικοδέσποινα Σλοβενία ήταν αναμενόμενα μια σκληρή ομάδα με την άμυνα και την έδρα και βαρόμετρο τον Ντράγκιτς αλλά και χωρίς κάτι τρομερό και γι αυτό δεν πήρε μετάλλιο.

Η Ουκρανία ήταν χωρίς κάτι τρομερό αλλά με τον Φρατέλο στον πάγκο εδώ και χρόνια να κάνει καλή δουλειά η ευχάριστη έκπληξη. Αλλά ευνοήθηκε και από τους ομίλους και τις διασταυρώσεις. Η Φινλανδία χωρίς μεγάλα ονόματα έδειξε ότι δουλεύει σωστά και είναι στην 2η κατηγορία ουσιαστικά όπως και η Λετονία που χωρίς τον ΝΒΑερ Μπιεντρίνς έδειξε καλά στοιχεία και αφησε υποσχέσεις έχοντας και διακρίσεις στα μικρότερα ευρωμπάσκετ φέτος μην ξεχνάμε. Από τις άλλες ομάδες είχαμε την προσγείωση αναμενόμενα όμως του ..θαύματος της Λιθουανίας το 2011, των Σκοπίων.

Η Γερμανία χωρίς τους ΝΒΑερς είναι μια μέτρια ομάδα. Το πάλεψε με την άμυνα το Βέλγιο όπως και η Αγγλία που επίσης έλλειπαν όλοι οι ΝΒΑερς σε αντίθεση με την πλήρη και φιλόδοξη φέτος Πολωνία που όμως ήταν αποκαρδιωτική και ο Μπάουερμαν μάλλον ανησυχεί για την καρέκλα του! Στα ίδια επίπεδα οι άλλες ομάδες και καλή εικόνα από την Τσεχία που επέστρεψε στην πρώτη γραμμή (Ευρωμπάσκετ).

ΠΡΟΠΟΝΗΤΕΣ

Δεν είχαμε κάτι καινούργιο και το επίπεδο ήταν χαμηλό. Ο Τρινκέρι ο δικός μας, ήταν η πιο μεγάλη απογοήτευση με λάθη και μόνο λάθη! Ο Ορένγκα της Ισπανία τον ακολούθησε καθώς έχασε την μπάλα έχοντας μια τρομερή ομάδα μάλιστα και ήταν μπερδεμένος. Έτσι ο έμπειρος Καζλάουσκας πήγε τελικό με την Λιθουανία και ο μετριότατος Κολέ στην Γαλλία που αφήνει το κουμάντο όμως στον Πάρκερ στέφθηκε πρωταθλητής Ευρώπης αν είναι δυνατόν! Ο Ρέπεσα στην Κροατία είναι πάντα ιδιόρυθμος αλλά έμπειρος και διάβασε τις αδυναμίες των άλλων ομάδων. Καλά πηγε ο έμπειρος πια Πιανιτζάνι, ο σοφός πάντα και κολοσσός των πάγκων Ντούσαν Ίβκοβιτς.

Ο Μάικ Φρατέλο πολυνίκης στο ΝΒΑ φτιάνει καλά πράματα στην Ουκρανία. Ο Ντέτμαν της Φινλανδίας έδειξε ότι κακώς δεν είναι σε μια καλή ομάδα στην Ευρώπη έχοντας μάλιστα να κοουτσάρει ομάδα από το 2010 και την Ντιζόν!Ο Μάλκοβιτς ο γνωστός Μάλκοβιτς με τα καλά και τα κακά του. Δουλειά καλή κάνει και ο Κοκόσκοφ στην Γεωργία που ήταν χωρίς τους ΝΒΑερς της αλλά πάλεψε. Και ο Μπαγκάτσκις στην Λετονία δείχνει ανερχόμενος και με καλό μπάσκετ. Απογοητευτική εικόνα στον πάγκο από τον δάσκαλο Τάνιεβιτς που μάλλον η απόσυρση λόγω υγείας για 2 χρόνια του έκανε κακό. Και όπως είπαμε και ο Μπάουερμαν απογοήτευση ...

ΠΟΙΟΙ ΕΛΑΜΨΑΝ

Σαφώς ο Τόνι Πάρκερ ήταν ο σούπερ σταρ. Στον ύψος τους στάθηκαν και οι Μαρκ Γκαζόλ, Γκόραν Ντράγκιτς (και ο αδελφός του Ζόραν), Τελέτοβιτς και Κρίστιτς που ήταν από τα λίγα βαριά ονόματα του Ευρωμπάσκετ.

ΠΟΙΟΙ ..ΕΡΧΟΝΤΑΙ

Εδώ βάζουμε πάντα τα νέα φιντάνια, δηλαδή τους παίκτες που ξέραμε αλλά λάμπουν πλέον και σε υψηλό επίπεδο και είναι και μικροί και άρα το μέλλον δουλεύει γι αυτούς και θα τους βλέπουμε πάλι μπροστά μας. Βασικά είχαμε τον κροάτη Μπογκτνάνοβιτς της Φενέρ που θα δουλέψει μάλιστα μαζί με τον μεγάλο Ομπράντοβιτς πλέον και άρα θα γίνει καλύτερος ακόμα. Ο κροάτης είχε 18π και ήταν στην καλύτερη πεντάδα του τουρνουά. Ακόμα είχαμε κάποια νέα άλλα παιδιά όπως τον άλλο Μπογκτνάνοβιτς , τον σέρβο που είχε στα 21του 10π και 4ρ. Ο Νέντοβιτς επίσης της Σερβίας δείχνει ότι μπορεί να γίνει από τα πληρέστερα σύγχρονα γκαρντ και είχε 10π.

Ο Τζεντίλε της Ιταλίας αν και ασταθής ακόμα με 14π ήταν πρώτος σκόρερ της ομάδας του και δείχνει συνεχή εξέλιξη. Ο Σάριτς της Κροατίας είναι ακόμα σε πολύ μικρή ηλικία αλλά έδειξε γιατί τον ήθελε και ο Ομπράντοβιτς στον ΠΑΟ καθώς χωρίς να πάιζει πολύ είχε 6π και μερικές εντυπωσιακές φάσεις. Ο Σατοράνκσι ο πολωνός με 2μ σκοράρει και πασάρει (12π,4ας) και δείχνει έτοιμος για μεγάλη ομάδα. Ακόμα κρατάμε και τον Μπέζινγκ(23χρ,17π) της Γερμανίας που είναι ολ αράουντ

ΠΟΙΟΙ "ΚΡΥΦΤΗΚΑΝ"

Πολλά περιμέναμε και λίγα είδαμε από αυτούς. Ο Τούρκογλου της Τουρκίας, καλό όνομα και στο ΝΒΑ ήταν ..περπατητός στο Ευρωμπάσκετ και βαριόταν και ήταν σκέτη απογοήτευση (7π). Από κοντά και ο πολωνός σέντερ Γκόρτατ (10π)και ο ΝΒΑερ μαυροβούνιος σέντερ Βούτσεβιτς (7π). Στα ρηχά και ο Κάσπι του Ισραήλ με 11π και πολύ αστοχία. Ο θηριώδης ΝΒΑερ σέντερ Βαλανσιούνας δεν χρησιμοποιήθηκε πολύ και όχι και σωστά από τον Καζλάουσκας στην Λιθουανία και έμεινε στα ρηχά με 6π και 5 ρ.

Ο Μπελινέλι είχε 13π αλλά χάθηκε στα μεγάλα ματς με μεγάλη αστοχία. Μέτριος και ο Ρούμπιο με 7π και 3ας μακρυά από ότι αναμέναμε. Ο Ζακ Ράιτ επίσης ήταν εκτός ομάδας ουσιαστικά με 3π στην Βοσνία ,ενώ ο Πόσιους της Λιθουανίας έχει κάθετη πτώση και ήταν απογοητευτικός με 4π και χωρίς τα μεγάλα ονόματα στην περιφέρεια της ομάδας του. Τέλος ο δικός μας ο Παπανικολάου με την μεγάλη μεταγραφή και στην Μπαρτσελόνα, ήταν μετριότατος με μόλις 6π και 2ρ και απογοήτευσε επίσης για τα στάνταρ του περιμέναμε.

Keywords
Τυχαία Θέματα