Το πρώτο triple crown

Ο Παναθηναϊκός, μετά από 5 χρόνια, επιστρέφει στην κορυφή της Ευρώπης, ράβοντας το τέταρτο αστέρι στη φανέλα του. Η ελληνική ομάδα, με τον Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς στον πάγκο, θα επικρατήσει, σε έναν από τους συγκλονιστικότερους τελικούς της Ευρωλίγκα, της ΤΣΣΚΑ Μόσχας με 93-91 και θα σηκώσει το βαρύτιμο τρόπαιο μέσα στο κατάμεστο, από 15.000 και πλέον "πράσινους" οπαδούς, ΟΑΚΑ.

Το

basketblog.gr επιστρέφει στο παρελθόν και θυμάται μαζί σας όλους τους τελικούς της Ευρωλίγκα από το 2002 κι έπειτα, συνεχίζοντας σήμερα με τη σεζόν 2006-2007 και το Φάιναλ Φορ στην Αθήνα.

Ο αγώνας:

Οι γηπεδούχοι ήταν αυτοί, που πέτυχαν το πρώτο καλάθι του αγώνα, με τον Σάνι Μπετσίροβιτς, ενώ η ΤΣΣΚΑ απάντησε άμεσα με τρίποντο του Τζέι Αρ Χόλντεν. Ο Παναθηναϊκός, με την ώθηση του κόσμου, ξεκίνησε καλύτερα τον αγώνα, έχοντας τον έλεγχο του παιχνιδιού στο πρώτο δεκάλεπτο. Με πέντε συνεχόμενους πόντους από τον Δημήτρη Διαμαντίδη, ο Παναθηναϊκός προηγήθηκε 16-8, ενώ η ΤΣΣΚΑ μάζεψε τη διαφορά με τέσσερις συνεχόμενες εύστοχες βολές.

Οι «πράσινοι» προηγήθηκαν 18-12 λίγο πριν από το τέλος της περιόδου, η ΤΣΣΚΑ όμως, με καλάθι του Λάνγκντον από μέση απόσταση και το έμμεσο τρίποντο του Παπαλουκά, θα κλείσει το δεκάλεπτο στον πόντο (18-17).

Στο δεύτερο δεκάλεπτο, κλειδί αποδείχθηκε ο Μίλος Βούγιανιτς, ο οποίος με 7 προσωπικούς πόντους έδωσε για πρώτη φορά αέρα δέκα πόντων στην ομάδα του (42-32), διαφορά, που διατηρήθηκε μέχρι και το τέλος του πρώτου ημιχρόνου (46-36). Η ρώσικη ομάδα εγκλωβίστηκε στην πολύ καλή προσωπική κι ομαδική άμυνα των παικτών του Παναθηναϊκού, όντας πολύ άστοχη στα σουτ από μακρινή απόσταση.

Στο δεύτερο μέρος ο Παναθηναϊκός δεν μπήκε καλά, με αποτέλεσμα η ΤΣΣΚΑ με καλάθι του Θοδωρή Παπαλουκά στον αιφνιδιασμό να ισοφαρίσει τον αγώνα, τρέχοντας ένα σερί 13-1. Ο Δημήτρης Διαμαντίδης ήταν ο παίκτης, που με τρίποντο έδωσε αέρα 6 πόντων στην ομάδα του (60-54) και μαζί το έναυσμα για ένα δικό του μικρό σερί. Η ελληνική ομάδα πήρε το μομέντουμ του αγώνα και έκλεισε την τρίτη περίοδο με προβάδισμα 8 πόντων (65-57).

Με την έναρξη της τέταρτης περιόδου, ο Βαν Ντερ Σπίγκελ θα πετύχει το καλάθι, ενώ θα πάρει και το τέταρτο φάουλ του Δημήτρη Διαμαντίδη, αναγκάζοντας τον Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς να τον αποσύρει στον πάγκο. Ο πολύ καλός Τομάσεβιτς, παίζοντας με πλάτη κάτω από το καλάθι θα κάνει το 71-63, με τον Παπαλουκά να απαντάει αμέσως με μία πανέμορφη κίνηση μπροστά στον Δήμο Ντικούδη. Ο Σισκάουσκας θα κάνει το 73-66, όμως ο Έλληνας πλέι μέικερ της ρώσικης ομάδας είναι ασταμάτητος επιθετικά, μειώνοντας με καλάθι και φάουλ σε 73-69.

Για τον Παναθηναϊκό, ελλείψει Δημήτρη Διαμαντίδη στην τελευταία περίοδο, ο Σισκάουσκας ήταν ο παίκτης, που πήρε επιθετικές πρωτοβουλίες, φθείροντας με συνεχόμενα φάουλ τους παίκτες της ΤΣΣΚΑ. Ο Λιθουανός άσσος με πολύ ενέργεια θα πετύχει το καλάθι και θα πάρει και το φάουλ, κάνοντας το 87-79, ενώ απέμενε ενάμιση λεπτό για τη λήξη του αγώνα. Ο Λάνγκντον με δύο συνεχόμενα απίθανα τρίποντα θα μειώσει στο καλάθι (87-85), βάζοντας «φωτιά» στον αγώνα.

Στην επόμενη επίθεση ο Μάικ Μπατίστ θα πετύχει ένα πολύ δύσκολο καλάθι, δίνοντας αέρα τεσσάρων πόντων στην ομάδα του, ενώ δύο βολές του Βούγιανιτς θα διαμορφώσουν το 91-86, είκοσι δευτερόλεπτα πριν από την εκπνοή του χρόνου. Ο Λάνγκντον θα αστοχήσει από τα 6,25μ κι ο Παναθηναϊκός θα φτάσει στο τέταρτο τρόπαιο της ιστορίας του.

Πολυτιμότερος:

Ο Δημήτρης Διαμαντίδης αναδείχθηκε πολυτιμότερος παίκτης του Φάιναλ Φορ. Ο Έλληνας άσσος σημείωσε στον τελικό 15 πόντους, (2/2δ, 2/2τρ, 5/6β), 3 ριμπάουντ, 3 ασσίστ, 2 κλεψίματα, 6 κερδισμένα φάουλ. Στον ημιτελικό, ο Έλληνας άσσος είχε 3 πόντους (0/1δ, 1/4τρ), 6 ριμπάουντ, 4 ασσίστ και ένα κλέψιμο σε 30 λεπτά συμμετοχής.

Το κλειδί:

Ο Δημήτρης Διαμαντίδης μπορεί να αναδείχθηκε σε MVP… όμως ο Ραμούνας Σισκάουσκας ήταν όλα τα λεφτά για τον Παναθηναϊκό. Ο Λιθουανός φόργουορντ έκανε συγκλονιστική εμφάνιση, όντας ο κορυφαίος παίκτης του γηπέδου, έχοντας 20 πόντους (4/4δ, 0/5τρ, 12/17β), 4 ριμπάουντ, 5 ασσίστ, 2 κλεψίματα και 11 (!) κερδισμένα φάουλ σε 37 λεπτά συμμετοχής, φτάνοντας συνολικά τις 30 μονάδες στο σύστημα αξιολόγησης.

Παίκτης κλειδί θα μπορούσε να χαρακτηριστεί κι ο Τομάσεβιτς, που έκανε εξαιρετική δουλειά μέσα στη ρακέτα (16π), έχοντας πετύχει αρκετά κρίσιμα καλάθια στο τελευταίο δεκάλεπτο και τον οποίο ίσως να μην περίμεναν οι άνθρωποι της ρώσικης ομάδας. Δικαιωματικά όμως αυτός ο τίτλος ανήκει στον Σισκάουσκας, ο οποίος πραγματοποίησε μία από τις καλύτερες εμφανίσεις της καριέρας του.

Οι ημιτελικοί:

Στον ημιτελικό ο Παναθηναϊκός δεν αντιμετώπισε ιδιαίτερα προβλήματα απέναντι στην Ταού Κεράμικα των Σκόλα, Πριτζιόνι και Ρακόσεβιτς, χάρη στην εξαιρετική του άμυνα. Οι «πράσινοι» είχαν σε καταπληκτική βραδιά τον Μάικ Μπατίστ με 15 πόντους (4/8δ, 0/1τρ, 7/8β), 12 ριμπάουντ και 5 κερδισμένα φάουλ, ενώ από την Ταού Κεράμικα, οι περισσότεροι παίκτες κινήθηκαν σε ρηχά νερά.

Στον άλλο ημιτελικό, η ΤΣΣΚΑ Μόσχας του Θοδωρή Παπαλουκά, αν και δυσκολεύτηκε αρκετά κόντρα στη Μάλαγα του Κώστα Βασιλειάδη, τελικά επικράτησε με 62-50, σε ένα πολύ κακό ποιοτικά παιχνίδι. Από τους νικητές ο Έλληνας πλέι μέικερ πραγματοποίησε εξαιρετική εμφάνιση με 11 πόντους (3/4δ, 1/1τρ, 2/3β), 7 ριμπάουντ, 4 ασσίστ και 5 κλεψίματα σε 31 λεπτά συμμετοχής. Οι Καμπέθας και Χιμένεθ (6π, 8ρ) ξεχώρισαν από την ισπανική ομάδα, ενώ ο Κώστας Βασιλειάδης δεν αγωνίστηκε καθόλου.

Μικρά μικρά:

-Ο Θοδωρής Παπαλουκάς θα πραγματοποιήσει ίσως την καλύτερη εμφάνιση της καριέρας, όντας μία ομάδα μόνος του και σε ένα πολύ εχθρικό περιβάλλον γι αυτόν.

-Σε κάθε μπασκετικό στέκι για μέρες μετά συζητιέται το δίδυμο Παπαλουκά-Διαμαντίδη κι η τύχη της Εθνικής ομάδας, που είχε τους καλύτερους γκαρντ της Ευρώπης εκείνο το διάστημα στο ρόστερ της.

-Μάλιστα ο πρώτος αναδείχθηκε πολυτιμότερος παίκτης της Ευρωλίγκα για τη σεζόν 2006-2007, ενώ ο δεύτερος ήταν ο πολυτιμότερος παίκτης του Φάιναλ Φορ της Αθήνας.

Παναθηναϊκός λίγες ημέρες αργότερα θα κατακτήσει το πρωτάθλημα Ελλάδος και θα πάρει το πρώτο triple crown της ιστορίας του. Και τα τρία τρόπαια θα κριθούν στο ΟΑΚΑ. Δύο χρόνια αργότερα οι «πράσινοι» θα το πραγματοποιήσουν για δεύτερη φορά.

-Ο Φραγκίσκος Αλβέρτης θα συμμετέχει στο 8ο Φάιναλ Φορ της καριέρας του, ενώ για τους Θοδωρή Παπαλουκά και Τζέι Αρ Χόλντεν είναι το 5ο συνεχόμενο.

-Μάλιστα για τον αρχηγό του Παναθηναϊκού αυτό είναι το 4ο τρόπαιο και γίνεται πλέον ο παίκτης με τις περισσότερες κατακτήσεις Ευρωλίγκα.

-Ο Δημήτρης Διαμαντίδης θα κατακτήσει το πρώτο του τρόπαιο και θα αναδειχθεί για πρώτη φορά στην καριέρα του σε πολυτιμότερο παίκτη της διοργάνωσης.

-Παρά το γεγονός ότι το Φάιναλ Φορ γινόταν στην Ελλάδα, ο προπονητής του Παναθηναϊκού, Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς, αποφάσισε η ομάδα του να μείνει στο ίδιο ξενοδοχείο, που φιλοξενούνταν κι οι υπόλοιπες τρεις, ώστε να μείνουν οι παίκτες του συγκεντρωμένοι στο στόχο.

-Σε αυτό το παιχνίδι, ο Ντέγιαν Τομάσεβιτς ξεπέρασε τους 1000 πόντους στην καριέρα του στην Ευρωλίγκα.

-Ο Νίκος Γκάλης βραβεύεται από τον Νικήτα Κακλαμάνη, δευτερόλεπτα πριν την έναρξη του αγώνα, εν μέσω αποθέωσης από 18.000 φιλάθλους. Συγκλονιστική η εικόνα του Θοδωρή Παπαλουκά, που έχει κάνει ένα βήμα μπροστά από όλους και χειροκροτεί επίμονα τον μεγαλύτερο αθλητή, που έχει αναδείξει η χώρα μας.

-Ο Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς είναι ο πολυνίκης της διοργάνωσης κατακτώντας τον 6ο του τίτλο ως προπονητής. Τέσσερις φορές έφτασε στην κορυφή της Ευρώπης με τον Παναθηναϊκό και από μία με Παρτιζάν και Μπανταλόνα. Τα επόμενα χρόνια, ο Σέρβος τεχνικός θα κατακτήσει ακόμα δύο τίτλους.

Η πορεία:

Μπορεί το φινάλε να ήταν το ιδανικότερο σε μία ονειρική χρονιά για το «τριφύλλι», τίποτα όμως δεν ήταν εύκολο το καλοκαίρι, που προηγήθηκε. Ο Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς, σε μία σεζόν, που το Φάιναλ Φορ της Ευρωλίγκα θα γινόταν στην έδρα της ομάδας του, χάνει τους 2 από τους 3 βασικότατους περιφερειακούς του. Ο Βασίλης Σπανούλης θα επιλέξει να πραγματοποιήσει το όνειρό του και να δοκιμάσει την τύχη του στην άλλη άκρη του Ατλαντικού και τους Χιούστον Ρόκετς, ενώ ο Γιάκα Λάκοβιτς θα προτιμήσει να αλλάξει περιβάλλον, μετακομίζοντας στη Βαρκελώνη για λογαριασμό της Μπαρτσελόνα.

Ο Σέρβος τεχνικός θα φέρει στο ρόστερ τους Μπετσίροβιτς και Βούγιανιτς, ο Παναθηναϊκός θα βρει τη χημεία του, θα φορμαριστεί την κατάλληλη περίοδο και θα φτάσει στην κατάκτηση του τέταρτου ευρωπαϊκού του τίτλου, παίζοντας πολύ καλό μπάσκετ στο μεγαλύτερο διάστημα της χρονιάς.

Αναλυτικά η πορεία του Παναθηναϊκού:

Πρώτη φάση:
Μπανταλόνα - Παναθηναϊκός 79-82
Παναθηναϊκός - Τσιμπόνα 86-69
Ολίμπια Λουμπλιάνας - Παναθηναϊκός 65-86
Παναθηναϊκός - Ρόμα 87-71
Παναθηναϊκός - Μάλαγα 87-72
Παρτιζάν - Παναθηναϊκός 65-73
Παναθηναϊκός - Μακάμπιω 90-88
Παναθηναϊκός - Μπανταλόνα 83-73
Τσιμπόνα - Παναθηναϊκός 75-78
Παναθηναϊκός - Ολίμπια Λουμπλιάνας 83-74
Ρόμα - Παναθηναϊκός 69-79
Μάλαγα - Παναθηναϊκός 67-61
Παναθηναϊκός - Παρτιζάν 80-93
Μακάμπι - Παναθηναϊκός 76-73

Top 16:
Παναθηναϊκός - Εφές Πίλσεν 84-57
Παναθηναϊκός - Μπαρτσελόνα 102-82
Πρόκομ - Παναθηναϊκός 69-75
Εφές Πίλσεν - Παναθηναϊκός 65-79
Παναθηναϊκός - Πρόκομ 95-68
Μπαρτσελόνα - Παναθηναϊκός 87-66

Πλέι οφ:
Παναθηναϊκός - Ντιναμό Μόσχας 80-58
Ντιναμό Μόσχας - Παναθηναϊκός 65-73

Φάιναλ Φορ:
Παναθηναϊκός - Ταου Κεράμικα 67-53
Παναθηναϊκός - ΤΣΣΚΑ Μόσχας 93-91

Το φύλλο αγώνος του τελικού:

Διαιτητές: Μιτιάνα - Λαμόνικα - Μπελόσεβιτς
Τα δεκάλεπτα: 18-17, 46-36, 65-57, 93-91.
Παναθηναϊκός (Ομπράντοβιτς): Αλβέρτης, Ντελκ, Μπετσίροβιτς 6 (2), Μπατίστ 12, Σισκάουσκας 20, Χατζηβρέττας 10 (2), Ντικούδης 2, Τσαρτσαρής, Διαμαντίδης 15 (2), Τομάσεβιτς 16, Βούγιανιτς 12 (1).
ΤΣΣΚΑ Μόσχας (Μεσίνα): Παπαλουκάς 23, Σμόντις 18 (1), Χόλντεν 11 (2), Πασούτιν, Άντερσεν 4, Σαβρασένκο 4, Τόρρες 9 (1), Πογκρασόφ, Λάνγκντον 16 (3), Βαν Ντεν Σπίγκελ 6.

Keywords
Τυχαία Θέματα