Τράβις Γκραντ: Ο αφανής αντι-σταρ που «νίκησε» τον Μάραβιτς!
11:03 26/1/2014
- Πηγή: Basket Blog
Στην Ελλάδα συνηθίζουμε να λέμε πως «συχνά εκτιμάς κάτι μόνο όταν το χάσεις». Υπάρχει ένας σεμνός κύριος από το Κεντάκι και την Αλαμπάμα που, πάντως, δεν αισθάνεται ακριβώς έτσι. Ο Τράβις Γκραντ δεν χρειάστηκε να χάσει την θρυλική κολεγιακή του καριέρα για την εκτιμήσει. Απλώς, αν και έχει σκοράρει 4.045π. με το πανεπιστήμιο του Κεντάκι Στέιτ από το 1968 ως το 1972 και θεωρείται ο κορυφαίος σκόρερ στην ιστορία του NCAA/NAIA, λέει πια ότι. «οι πόντοι δεν μου λένε και κάτι και δεν σημαίνουν τόσα πολλά για
Ο Τράβις Γκραντ, όμως, αν και δεν είναι τυπικά παίκτης της πρώτης κατηγορίας, αναγνωρίζεται ως ο καλύτερος σκόρερ στην ιστορία του πανεπιστημιακού πρωταθλήματος των Η.Π.Α.. Παρόλα αυτά, ακόμη και σήμερα επιμένει πως από τον αριθμό «4.045» των συνολικών πόντων του (μ.ο. 33,4 σε 131 αγώνες) τον ενδιαφέρει πρωτίστως το νούμερο «3». Όσοι και οι διαδοχικοί τίτλοι NAIA που κατέκτησε με το Κεντάκι Στέιτ, που επιμένει ότι σημαίνουν περισσότερα για τον ίδιο. «Για να σκοράρω τόσο, χρειάστηκε οι συμπαίκτες μου να κάνουν μεγάλες θυσίες για χάρη μου», εξηγεί. «Για να φτάσουμε στα τρία πρωταθλήματα, όμως, έπρεπε να θυσιαστούμε όλοι ως ομάδα και αυτό είναι το σημαντικότερο επίτευγμά μας», συμπληρώνει, θαρρεί κανείς κοκκινίζοντας όταν του επισημαίνουν τις ατομικές διακρίσεις του. Το ίδιο σεμνά και ταπεινά εμφανίστηκε και στην τελετή εισαγωγής του στο Hall Of Fame του Αμερικανικού Κολεγιακού μπάσκετμπολ (στο οποίο έγινε πρόσφατα μέλος και ο Τομ ΜακΜίλεν, την ιστορία του οποίου μπορείτε να θυμηθείτε εδώ, το 2009, όταν εύλογα τα φώτα στράφηκαν πάνω στους Ματζικ Τζόνσον και Λάρι Μπερντ, που τιμήθηκαν την ίδια μέρα.
Η πορεία του ήταν ένα «αποτύπωμα» της ζωής του. Και ένα λαμπρό παράδειγμα ότι ακόμη κι αν δεν κάποιος δεν (θέλει να) αισθάνεται «λαμπερός», μπορεί να «λάμψει» σε ό,τι κάνει. Ο Γκραντ, πριν γίνει ο περιβόητος και «σεσημασμένος» σκόρερ με το παρωνύμιο «Machine», κοινώς μία «Μηχανή» σκοραρίσματος, μεγάλωσε μέσα στην φτώχεια του Νότου των Η.Π.Α., στο Κλέιτον της Αλαμπάμα. Ο πατέρας του εγκατέλειψε την οικογένεια όταν ο Τράβις ήταν 6 ετών και τον μεγάλωσε η μητέρα του, Μάτι Μέι, που εργαζόταν όμως όλη μέρα ως οικιακή βοηθός σε σπίτια λευκών οικογενειών, ώστε να ταΐζει τον γιο και τις 4 κόρες της. Το μπάσκετμπολ έγινε για τον μικρό το «εισιτήριο» για να «αποδράσει» από την μιζέρια. Μην έχοντας χρήματα για εξοπλισμό, έκοψε τον πάτο από έναν κάδο και τον μετέτρεψε σε καλάθι, σουτάροντας με μπαλάκια του τένις ή ο,τιδήποτε άλλο έμοιαζε με μπάλα!!! Γι' αυτό και όταν το 1972 (έπειτα από 4.045π. στο Κεντάκι Στέιτ, τρεις διαδοχικούς τίτλους ΝΑΙΑ, το βραβείο Lapchick, που δινόταν στον κορυφαίο παίκτη του NCAA και το 1972 έγινε ο πρώτος που το κατέκτησε από μικρό κολέγιο(!) και την επιλογή στο Νο13 του ντραφτ του ΝΒΑ -κάτω από τον Τζούλιους Έρβινγκ, που ήταν στο Νο12- από τους Λέικερς), ο Τράβις πήρε την πρώτη επαγγελματική επιταγή του, αγόρασε ένα μικρό αυτοκίνητο και πήγε στην Αλαμπάμα, για να ξοφλήσει τους λογαριασμούς της μητέρας του και να της αγοράσει ένα σπίτι! «Αυτή ήταν η καλύτερη μέρα της ζωής μου», αναπολεί πια και εξακολουθεί να μην μετανιώνει που δεν ζήτησε περισσότερα από την καριέρα και την ζωή του.
Όπως δεν μετάνιωσε ποτέ για τις σχολικές επιλογές του. Ο Τράβις Γκραντ έγινε σταρ στο γυμνάσιο Μπάρμουρ Κάουντι στο Κλέιτον, αλλά παρέμεινε εκεί μέχρι να αποφοιτήσει, αν και την τελευταία χρονιά είχε δικαίωμα να φύγει. «Μόνο στην τελευταία σεζόν είχαμε δικαίωμα ως μαύροι να εγγραφούμε και να παίξουμε στα λεγόμενα "λευκά σχολεία"», επισημαίνει ο ίδιος, που αποφάσισε να μείνει στο Μπάρμπουρ, στο οποίο υπήρχαν μόνο μαύροι μαθητές. Αντίστοιχα φιλοσοφημένη ήταν και η απόφασή του για το κολέγιο στο οποίο θα φοιτήσει και θα παίξει. Παρά τις προσφορές για υποτροφίες από αρκετά πανεπιστήμια, ο Γκραντ επέλεξε το Κεντάκι Στέιτ, ένα διαχρονικά και ιστορικά «μαύρο» κολέγιο, που εδρεύει στην πόλη Φράνκφορτ και ιδρύθηκε το 1887 με το όνομα «Στέιτ Νόρμαλ για Έγχρωμους Μαθητές». Το 1938 αποκαλούνταν «Κεντάκι Στέιτ για Νέγρους», πριν πάρει την σημερινή του επίσημη ονομασία, το 1952. Δύο χρόνια αργότερα αποχώρησε από τον οργανισμό «Ιστορικών Μαύρων Κολεγίων και Πανεπιστημίων» (H.B.C.U.), όμως αναγνωρίζεται ακόμη ως μέλος του. Ο Γκραντ επιμένει πως «κέρδισα πολλά πηγαίνοντας σε αυτά τα ιδρύματα. Δεν είναι μόνο η εκπαίδευση, αλλά και ο σεβασμός και οι αξίες στους μαύρους». Βεβαίως, η απόφασή του να φοιτήσει στο Κεντάκι Στέιτ είχε να κάνει κυρίως με τον κόουτς Λούτσιας Μίτσελ, που τον είχε προσεγγίσει με σεβασμό από το γυμνάσιο. Υπό τις οδηγίες του Μίτσελ, ο Γκραντ ήταν πρώτος σκόρερ των «Thorobreds» ως πρωτοετής και σκοράροντας ασταμάτητα, τους οδήγησε σε 3 διαδοχικούς τίτλους ΝΑΙΑ (1970-72)!
«Το ΝΑΙΑ ήταν στις μέρες μου ιδιαιτέρως αναγνωρισμένο και όλοι σέβονταν τις ομάδες του», εξηγεί ο Γκραντ, θυμίζοντας πως και στην συνέχεια αποφοίτησαν πολλοί μετέπειτα σταρ του ΝΒΑ σε αυτό, όπως οι Ουόλτ Φρέιζιερ (Σάουθερν Ιλινόι), Ουίλις Ριντ (Γκράμπλινγκ), Ερλ Μονρό (Ουίνστον-Σάλεμ), Μπομπ Λαβ (Σάουθερν-Μπάτον Ρουζ), Νέιτ Άτσιμπαλντ (Άλκορν Στέιτ), Σκότι Πίπεν (Σέντραλ Άρκανσο), Ντένις Ρόντμαν (Σάουθιστερν Οκλαχόμα Στέιτ). Αποκαλύπτοντας ότι «τα καλοκαίρια πηγαίναμε για ανεπίσημα φιλικά στο γειτονικό και φημισμένο Κεντάκι και το κερδίζαμε, γι' αυτό μας φώναζαν "την καλύτερη ομάδα στο Κεντάκι"»! Έχοντας σημειώσει πολλά ρεκόρ του τουρνουά του ΝΑΙΑ (ρεκόρ πόντων σε ένα ματς, με 60π. στη νίκη 118-68 επί του Μάινοτ Στέιτ, ρεκόρ μ.ο. με 34,5 και με συνολικούς πόντους -213- σε ένα τουρνουά), ο Γκραντ κλήθηκε και «έλαμψε» και στο All Star Game του NCAA, στο οποίο σπανίως καλούνταν παίκτες του NAIA. Τελευταίο κολεγιακό «παράσημο» του Γκραντ ήταν το τίτλος του 1972, παρά τις αντίθετες προβλέψεις λόγω της αποφοίτησης των Ουίλιαμς Γκρέιαμ και του Έλμορ Σμιθ, που το 1971 επιλέχθηκε στο Νο3 του ντραφτ και αγωνίστηκε μεταξύ άλλων και στους Μπάφαλο Μπρέιβς. Ο μεγάλος σταρ του Κεντάκι Στέιτ, όμως, ήταν εκεί και με 39π.-8ριμπ. στον τελικό (71-62 το Eau Claire) αποχώρησε τρις πρωταθλητής.
Οι τιμές και οι ατομικές και ομαδικές διακρίσεις δεν τον άλλαξαν. Παρέμεινε σεμνός και ο Έλμορ Σμιθ λέει πως «δεν συνάντησα ποτέ μου τόσο ήσυχο άνθρωπο. Μάλιστα, όταν του είπα πως βλέποντάς τον στην προπόνηση, έμαθα πολλά από τον τρόπο που σουτάρει, κατέβασε το κεφάλι και μου απάντησε πως όλα τα έκανα μόνος μου. Μπορεί να ήταν φιλόδοξος μέσα στο παρκέ, αλλά εκτός γηπέδου ήταν σαν να ντρεπόταν την επιτυχία! Δεν ήθελε να μιλά ποτέ για τον εαυτό του». Μαζί κατέκτησαν τον τίτλο του 1971, νικώντας μεταξύ άλλων με 102-82 το Ίστερν Μίσιγκαν του σπουδαίου Τζορτζ Γκέρβιν. Ωστόσο, αν και ο Γκέρβιν έκανε σπουδαία καριέρα στο ΝΒΑ, ο Γκραντ δεν τον ακολούθησε ακριβώς. Επιλέχθηκε στο Νο13 του ντραφτ από τους Λέικερς, όμως φτάνοντας στο Λ.Α. των Τζέρι Ουέστ, Τζιμ ΜακΜίλαν και Γκέιλ Γκούντριτς, δεν βρήκε χώρο για να παίξει αρκετά και είχε μ.ο. 3,6π. σε 4,4΄ σε μία και κάτι σεζόν (36 αγώνες). Στα μέσα του 1973-74 μετακόμισε στο ΑΒΑ και τους Σαν Ντιέγκο Κονκισταντόρς, στους οποίου ήταν παίκτης-προπονητής για λίγο ο σπουδαίος Ουίλτ Τσάμπερλεϊν. Την επόμενη σεζόν παρουσίασε δείγματα του μεγάλου ταλέντου του, σκοράροντας μ.ο. 25,2π. (ήταν 2ος σκόρερ της Λίγκας, πίσω από τον Τζορτζ ΜακΓκίνις)! Αλλά πριν τα πλέι-οφς έσπασε το πόδι του και η επιτυχία της ομάδας δίχως εκείνον τον έφερε στην πόρτα της εξόδου. Επιπλέον, ένας τραυματισμός στο γόνατο και η διάλυση του ΑΒΑ δεν του έδωσε την ευκαιρία να παίξει πέρα από το 1975-76, ολοκληρώνοντας την καριέρα του σε Κεντάκι Κόλονελς και Ιντιάνα Πέισερς, έχοντας μ.ο. 9,6 και 5,5π. αντίστοιχα. «Ακόμη και τότε δεν απογοητεύτηκα, γιατί είχα ολοκληρώσει τις σπουδές μου και είχα από κάπου να συνεχίσω. Το μπάσκετμπολ ήταν απλώς ένα όχημα για να ξεφύγω από την φτώχεια», θυμήθηκε ο Τράβις Γκραντ σε μία παλιότερη συνέντευξή του. Πέρασε τα επόμενα 30 χρόνια σαν καθηγητής (πάντα) σε δημόσια σχολεία και συνταξιοδοτήθηκε το 2010, μετακομίζοντας στην Ατλάντα, όπου πλέον απολαμβάνει την παρέα της οικογένειάς του, ενώ καμάρωσαν με την σύζυγό του τον έναν από τους δύο γιου του, τον Τράβις τζούνιορ, που έπαιξε για λίγο στο πανεπιστήμιο Φλόριντα A&M. Και εξακολουθεί να μην κομπάζει για τους χιλιάδες πόντους που σκόραρε, αλλά να περηφανεύεται γιατί νίκησε σε παρκέ και ζωή.
gadamopoulos78@yahoo.com
Keywords
σταρ, all star, ελλαδα, ncaa, ολυμπιακος, fame, τομ, μιζέρια, νβα, σταρ, σχολεια, προσφορες, star, game, γιου, tzoulia 2 μαυροι, julia alexandratou 2 μαυροι, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, Καλή Χρονιά, η ημέρα της γης, Ημέρα της μητέρας, ολυμπιακοί αγώνες, μιλα, αυτοκινητο, καριερα, μητερα, νβα, σημερινη, φτωχεια, game, ncaa, star, ανθρωπος, γινει, γιου, γονατο, εγινε, ευκαιρια, υπαρχει, εκπαιδευση, επρεπε, επιτυχια, ετων, ζωη, ζωης, ιδια, ιδιο, ηλικια, υπηρχαν, ησυχο, ματι, μιζέρια, μικρο, μπορειτε, νικη, ομαδα, οκλαχομα, οικογενεια, ονομα, οχημα, πορτα, ρεκορ, σεβασμος, σεζον, συζυγο, συνεχεια, σιενα, σπιτια, τρια, τομ, τιτλος, φυσικα, all star, δικαιωμα, fame, κορες, μαυροι, μεινει, ολη μερα, ομαδες, βεβαιως, βοηθος
Τυχαία Θέματα
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Αθλητικά
- Προοδευτική-Ιωνικός: Ντέρμπι από τα παλιά… (photos)
- Γκολάρα στον ΠΑΟ αυτός που έκλεισε ΑΕΚ! (ΒΙΝΤΕΟ)
- Αυτόν θέλει, αλλά…
- «Ο Χίτλερ ζούσε μέχρι το 1984»
- Σε κελί με 8 Σομαλούς κρατάνε οι Τούρκοι τον Φιλιππίδη!
- Τράβις Γκραντ: Ο αφανής αντι-σταρ που «νίκησε» τον Μάραβιτς!
- "Μου έδωσε πολλά ο Εργοτέλης, αλλά..."
- Βασικός ο Αντετοκούνμπο, αλλά... (vid)
- Eτσι για να μην το περασετε κι αυτο στο..ντουκου
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Basket Blog
- Τελευταία Νέα Basket Blog
- Τράβις Γκραντ: Ο αφανής αντι-σταρ που «νίκησε» τον Μάραβιτς!
- Η τεχνική του slide!
- Τα φύλλα αγώνος της Α2
- Καλά έκαναν!
- Πήρε το ντέρμπι ο ΠΑΟΚ (56-49) τον Άρη!
- Παρουσία... ενότητας στην πίτα των οργανωμένων
- Διακοπή στο ΠΑΟΚ – Άρης!
- «Βλέπει» πλέι οφ η Κηφισιά (77-76) στη Δράμα
- «Απέδρασε» στην παράταση από τα Τρίκαλα (83-84) ο Πανιώνιος
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Αθλητικά
- Μπούντιμιρ: «Να παίξουμε δυνατά όπως στην έδρα μας»
- Ερνάντεζ: «Μας δίνει δύναμη η έδρα μας»
- Ο Ολυμπιακός τον διώχνει!
- Ντάνστον: "Να συνεχίσουμε έτσι"
- Χτύπημα από κοινού ετοιμάζουν Ξηρός-Μαζιώτης
- Στα «λευκά» η Θεσσαλονίκη (video)
- Το Ψυχικό, ο Πέττας και ο ΟΦΗ
- Δελεαστική πρόταση από Κατάρ για Ονουάτσι
- Ντάνστον: «Έτσι και στη συνέχεια»