17 κατηγορίες φορολογούμενων γλυτώνουν τη συγκέντρωσης αποδείξεων - Τι θα γίνει με τους υπόλοιπους

07:00 10/5/2021 - Πηγή: NewsIt

Η συλλογή αποδείξεων αποτελούσε ανέκαθεν ένα μεγάλο πονοκέφαλο για τους φορολογουμένους, είτε αυτή η υποχρέωση ήταν η έγχαρτη συγκέντρωση αποδείξεων, είτε ηλεκτρονική.

Ο πονοκέφαλος της συγκέντρωσης αποδείξεων μεγάλωσε μέσα στην πανδημία, αφού ένα μεγάλο μέρος των φορολογούμενων αδυνατούσε να καταναλώσει εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων.

Σύμφωνα με την απόφαση της κυβέρνησης 17 κατηγορίες πολιτών απαλλάσσονται για εφέτος από την σχετική υποχρέωση, ενώ οι υπόλοιποι μάλλον πέφτουν στα

μαλακά.

Πιο συγκεκριμένα, 17 κατηγορίες φορολογούμενων μεταξύ των οποίων όσοι είναι 60 ετών και άνω, επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν πληγεί από την πανδημία, εργαζόμενοι που τέθηκαν σε αναστολή εργασίας ή στο πρόγραμμα Συν-εργασία γλιτώνουν φέτος από το μέτρο των ηλεκτρονικών αποδείξεων. 

Οι υπόλοιποι φορολογούμενοι που δεν κατάφεραν να πιάσουν το όριο του 30% πέφτουν στα μαλακά καθώς το πέναλτι  22% «κουρεύεται» έως και 50% ανάλογα με το έλλειμμα στην αξία των e-αποδείξεων.

Όσοι συγκέντρωσαν ηλεκτρονικές αποδείξεις πάνω από το 20% του εισοδήματός τους αλλά δεν έπιασαν το στόχο του 30% θα  πληρώσουν το μισό «πρόστιμο» για τις αποδείξεις που θα λείπουν. Συγκεκριμένα το πέναλτι 22%  που επιβάλλεται στο ακάλυπτο ποσό των ηλεκτρονικών πληρωμών μειώνεται στο 11%.

Εκείνοι που δεν κατάφεραν να συγκεντρώσουν αποδείξεις για πάνω από το 20% του εισοδήματος τους, το πρόστιμο  υπολογίζεται κλιμακωτά ως εξής:

Για το ποσό των αποδείξεων που λείπει έως το όριο του 20% του εισοδήματος ο έξτρα φόρος θα είναι 22%για το υπολειπόμενο ποσό από το 20% και πάνω έως το 30% ο συντελεστής του πρόσθετου φόρου πέφτει στο 11%.

Οι  17 κατηγορίες φορολογουμένων που γλιτώνουν στις φετινές  φορολογικές δηλώσεις τον κίνδυνο να πληρώσουν επιπλέον φόρο επειδή κατάφεραν να καλύψουν το 30% του εισοδήματός τους με ηλεκτρονικές πληρωμές δαπανών είναι οι εξής:

Οι φορολογούμενοι ηλικίας 60 ετών και άνω. Συγκεκριμένα όσοι είχαν συμπληρώσει το 60ο έτος ηλικίας έως τις 31-12-2019.Ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι, ατομικές επιχειρήσεις που εντός του 2020 είτε ανέστειλαν υποχρεωτικά τη λειτουργία τους, είτε θεωρούνται απλά «πληττόμενοι» οικονομικά από τα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας.Εργαζόμενοι εφόσον οι συμβάσεις εργασίας τους τέθηκαν σε αναστολή για οποιοδήποτε χρονικό κατά την διάρκεια του 2020.Εργαζόμενοι που εντάχθηκαν το 2020 στο πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ, ανεξαρτήτως χρονικού διαστήματος.Ναυτικοί των οποίων η σύμβαση ναυτολόγησης ανεστάλη για οποιοδήποτε χρονικό διάστημα μέσα στο 2020.Ιδιοκτήτες εκμισθούμενων ακινήτων που υποχρεώθηκαν από το κράτος να εισπράξουν ενοίκια μειωμένα και υπέβαλαν δηλώσεις COVID οι οποίες έγιναν αποδεκτές από το σύστημα TAXISnet για έναν ή περισσότερους από τους μήνες της περιόδου Μαρτίου – Δεκεμβρίου 2020.Άτομα με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω.Φορολογούμενοι που βρίσκονται σε δικαστική συμπαράσταση.Φορολογικοί κάτοικοι της Ε.Ε. ή του Ε.Ο.Χ., που υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης στην Ελλάδα.Δημόσιοι λειτουργοί και δημόσιοι υπάλληλοι που υπηρετούν στην αλλοδαπή, καθώς και φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας που διαβιούν ή εργάζονται στην αλλοδαπή.Ανήλικοι που υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος.Όσοι υπηρετούν τη στρατιωτική τους θητεία.Φορολογούμενοι που κατοικούν μόνιμα σε χωριά με πληθυσμό έως 500 κατοίκους και σε νησιά με πληθυσμό κάτω των 3.100 κατοίκων, σύμφωνα με την τελευταία απογραφή, εκτός αν πρόκειται για τουριστικούς τόπους.Φορολογούμενοι που είναι δικαιούχοι Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ).Φορολογούμενοι που βρίσκονται σε κατάσταση μακροχρόνιας νοσηλείας (πέραν των 6 μηνών).Όσοι διαμένουν σε οίκο ευγηρίας ή σε ψυχιατρικό κατάστημα.Οι φυλακισμένοι.

To άρθρο 17 κατηγορίες φορολογούμενων γλυτώνουν τη συγκέντρωσης αποδείξεων - Τι θα γίνει με τους υπόλοιπους δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Keywords
Τυχαία Θέματα