23χρονη Youtuber πάσχει από διασχιστική διαταραχή ταυτότητας, έχει 40 προσωπικότητας και ζητά ευθανασία

12:07 27/1/2023 - Πηγή: NewsIt

Όποιος έχει δει το ψυχολογικό θρίλερ «Split», ενδεχομένως να μπορεί να καταλάβει τι μπορεί να βιώνει η 23χρονη Olympe. Ο πρωταγωνιστής της ταινίας – James McAvoy – έπασχε από διαταραχή πολλαπλής προσωπικότητας (ή διασχιστική διαταραχή ταυτότητας) και είχε 23. Η Γαλλίδα Υoutuber όμως έχει 40, γεγονός που την δυσκολεύει πολύ στην ζωή της. 

Η 23χρονη κοπέλα, που πάσχει από διαταραχή πολλαπλής προσωπικότητας (ή διασχιστική διαταραχή ταυτότητας), έχει φτάσει μάλιστα στο σημείο

να ζητά να της γίνει ευθανασία. Ωστόσο, ο Βέλγος γιατρός Yves de Locht, τον οποίο προσέγγισε η Youtber από την Γαλλία, είπε ότι οι γιατροί και κλινικές στο Βέλγιο δεν είναι «διανομείς ευθανασίας» και ότι η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει πολλούς μήνες ή και χρόνια προτού κάποιος μπορέσει να έχει πρόσβαση στις υπηρεσίες υποβοηθούμενης αυτοκτονίας, όπως ονομάζονται.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η περίπτωση της 23χρονης Olympe ακολουθεί τον αμφιλεγόμενο θάνατο μιας άλλης 23χρονης που έπασχε από προβλήματα ψυχικής υγείας και επέλεξε να δώσει τέλος στη ζωή της στο Βέλγιο πέρυσι.

«Έκκληση» της 23χρονης στο Instagram για την ευθανασία

Η 23χρονη Olympe, η οποία φέρεται να ζει έχοντας περίπου 40 ξεχωριστές προσωπικότητες, είπε αρχικά σε μια ανάρτηση (σε δύο μέρη) στο Instagram: «(…) το τελευταίο τρίμηνο του 2023 θα καταφύγω στην υποβοηθούμενη αυτοκτονία στο Βέλγιο (…) Είμαι ήδη σε επαφή με τους γιατρούς (…) Δεν το συζητάω. Είναι η ζωή μου. Είναι μια απόφαση που πήρα και ήταν δύσκολη».

     Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.           

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Olympe (@we.are.olympe)

Η Olympe είπε ότι δεν μπορούσε πλέον να διαχειριστεί το βάρος της κατάστασής της ή τις αιτίες της. Είπε ότι αυτά περιλάμβαναν τη σεξουαλική κακοποίηση και την μετακίνησή της μεταξύ διαφόρων ανάδοχων οικογενειών στη ζωή της.

     Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.           

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Olympe (@we.are.olympe)

«Το Βέλγιο δεν είναι “θάλαμος θανάτου”»Ωστόσο, σε συνέντευξή του στη Le Parisien, ο γιατρός de Locht, τον οποίο φέρεται να προσέγγισε η Olympe, απέρριψε τους ισχυρισμούς ότι οι συνομιλίες είχαν προχωρήσει. Είπε ότι η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει μήνες ή χρόνια και είπε ότι το Βέλγιο δεν είναι “θάλαμος θανάτου” για τη Γαλλία, όπου η υποβοηθούμενη αυτοκτονία είναι παράνομη.

«Δεν έχω δει τον ιατρικό της φάκελο, αλλά έχω διαβάσει τα email της. Θέλει να με γνωρίσει (…) Δεν αρνούμαστε να συναντήσουμε άτομα σαν την 23χρονη, αλλά τους εξηγούμε ότι η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει μήνες ή και χρόνια (…) Αυτή η νεαρή γυναίκα ανακοίνωσε το τέλος της ζωής της στο τέλος του χρόνου. Αυτή η ημερομηνία σίγουρα δεν προέρχεται από εμένα. Χρειάζομαι πολύ περισσότερες πληροφορίες πριν σκεφτώ να τη συναντήσω».

Η νεαρή YouTuber (σ.σ. δείτε ΕΔΩ το κανάλι της στο Youtube) τόνισε από τότε ότι δεν επιθυμεί να αποτελέσει «παράδειγμα» σε νέους ανθρώπους και προτρέπει όσους έχουν σκοτεινές σκέψεις να βρίσκουν ανθρώπους γύρω τους για να στηριχθούν.

Η Olympe, μετά τον σάλο που προκλήθηκε στα social media και την έκταση που πήρε η ανακοίνωσή της ότι επιθυμεί και θα επιδιώξει την ευθανασία της, προέβη πριν από μερικές μέρες σε αυτήν την ανακοίνωση (σ.σ. είναι στα γαλλικά).

Τι ισχύει περί ευθανασίας στην Ευρώπη

Η ευθανασία (απόσυρση ή αναστολή θεραπειών διατήρησης της ζωής) είναι νόμιμη στο Βέλγιο, την Ολλανδία, το Λουξεμβούργο, τη Γερμανία και την Ισπανία. Η υποβοηθούμενη αυτοκτονία (που δίνει στον ασθενή τα μέσα να τερματίσει τη ζωή του) είναι παράνομη σε όλη την Ευρώπη. Αν και η Ελβετία επιτρέπει την υποβοηθούμενη αυτοκτονία, η ενεργή ευθανασία δεν είναι νόμιμη.

Αν και είναι παράνομο στη Γαλλία, ένα συμβούλιο πολιτών έχει αρχίσει να συζητά την αλλαγή προσέγγισης της χώρας όσον αφορά τη φροντίδα στο τέλος της ζωής γενικά και το νομικό καθεστώς της υποβοηθούμενης αυτοκτονίας. Οι συστάσεις τους αναμένεται να παρουσιαστούν στο γαλλικό κοινοβούλιο τον προσεχή Μάρτιο.

Τα πάντα για τη διασχιστική διαταραχή ταυτότητας

Η διασχιστική διαταραχή ταυτότητας (DID: Dissociative identity disorder) είναι μια κατάσταση ψυχικής υγείας. Τα άτομα με DID έχουν δύο ή περισσότερες ξεχωριστές ταυτότητες. Αυτές οι προσωπικότητες ελέγχουν τη συμπεριφορά τους σε διαφορετικές χρονικές στιγμές. Κάθε ταυτότητα έχει τη δική της προσωπική ιστορία, χαρακτηριστικά, συμπάθειες και αντιπάθειες. Η ψυχική αυτή νόσος μπορεί να οδηγήσει σε κενά στη μνήμη και σε παραισθήσεις (να πιστεύει κανείς ότι κάτι είναι πραγματικό ενώ δεν είναι).

Είναι συνήθως αποτέλεσμα σεξουαλικής ή σωματικής κακοποίησης κατά την παιδική ηλικία. Μερικές φορές αναπτύσσεται ως απάντηση/αντίδραση σε μια φυσική καταστροφή ή άλλα τραυματικά γεγονότα, όπως ο πόλεμος. Η εν λόγω διαταραχή είναι ένας τρόπος για να αποστασιοποιηθεί ή να απομακρυνθεί κάποιος από το τραύμα.

Σημάδια και συμπτώματα

Ένα άτομο με DID έχει δύο ή περισσότερες διακριτές ταυτότητες. Η “βασική” ταυτότητα είναι η συνηθισμένη προσωπικότητα του ατόμου. Οι “άλλες” είναι οι εναλλακτικές προσωπικότητες του ατόμου. Μερικά άτομα με DID έχουν έως και 100 διαφορετικές ταυτότητες!

Οι εναλλακτικές προσωπικότητες τείνουν να διαφέρουν πολύ μεταξύ τους. Μπορεί να έχουν διαφορετικά φύλα, εθνότητες, ενδιαφέροντα και τρόπους αλληλεπίδρασης με το περιβάλλον τους.

Άλλα κοινά σημάδια και συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν:ΑνησυχίαΠαραισθήσειςΚατάθλιψηΑποπροσανατολισμόςΚατάχρηση ναρκωτικών ή αλκοόλΑπώλεια μνήμηςΑυτοκτονικές σκέψεις ή αυτοτραυματισμόςΥπάρχει διαγνωστικό τεστ;

Δεν υπάρχει κάποιο ενιαίο τεστ που να μπορεί να διαγνώσει την DID. Ένας  ειδικός γιατρός ψυχικής υγείας θα εξετάσει τα συμπτώματά σας και το προσωπικό σας ιστορικό υγείας. Μπορεί να σας κάνει κάποιες εξετάσεις για να αποκλείσει άλλες υποκείμενες φυσικές αιτίες για τα συμπτώματά σας, όπως τραυματισμούς στο κεφάλι, ή όγκους στον εγκέφαλο.

Τα συμπτώματα της DID εμφανίζονται συχνά στην παιδική ηλικία, μεταξύ 5 και 10 ετών. Ωστόσο, οι γονείς, οι δάσκαλοι ή οι παιδίατροι συχνά χάνουν τα σημάδια. Η διασχιστική διαταραχή ταυτότητας μπορεί να συγχέεται με άλλα κοινά προβλήματα συμπεριφοράς ή μάθησης στα παιδιά, όπως η διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας (ADHD). Για αυτόν τον λόγο, η DID συνήθως δεν διαγιγνώσκεται πριν την ενηλικίωση.

Ποια είναι η θεραπεία για τη διασχιστική διαταραχή ταυτότητας

Ορισμένα φάρμακα μπορεί να βοηθήσουν με κάποια συμπτώματα, όπως η κατάθλιψη ή το άγχος. Αλλά η πιο αποτελεσματική θεραπεία είναι η ψυχοθεραπεία. Ένας επαγγελματίας ψυχολόγος ή ψυχίατρος, μπορεί να σας καθοδηγήσει προς τη σωστή θεραπεία. Μπορεί να επωφεληθείτε από ατομική, ομαδική ή οικογενειακή θεραπεία.

Η θεραπεία επικεντρώνεται σε:

Αναγνώριση και επεξεργασία του παρελθοντικού τραύματος ή κακοποίησηςΔιαχείριση ξαφνικών αλλαγών συμπεριφοράςΣυγχώνευση ξεχωριστών ταυτοτήτων σε μια ενιαία ταυτότηταΜπορεί να προληφθεί η διασχιστική διαταραχή ταυτότητας;

Δεν υπάρχει τρόπος να αποτραπεί η DID. Αλλά ο εντοπισμός των συμπτωμάτων όσο το δυνατόν νωρίτερα στη ζωή και η αναζήτηση θεραπείας μπορεί να σας βοηθήσει να τα διαχειριστείτε. Οι γονείς, οι φροντιστές και οι δάσκαλοι πρέπει να προσέχουν για σημάδια στα μικρά παιδιά. Η θεραπεία αμέσως μετά από επεισόδια κακοποίησης ή τραύματος μπορεί να αποτρέψει την εξέλιξη της DID.

Η θεραπεία μπορεί επίσης να βοηθήσει στον εντοπισμό παραγόντων που προκαλούν αλλαγές στην προσωπικότητα ή την ταυτότητα. Οι συνήθεις παράγοντες που την προκαλούν είναι το άγχος ή η κατάχρηση ουσιών. Η διαχείριση του άγχους και η αποφυγή ναρκωτικών ουσιών και αλκοόλ μπορεί να βοηθήσει στην μείωση της συχνότητας διαφορετικών αλλαγών που ελέγχουν τη συμπεριφορά σας.

Θα υποχωρήσει ποτέ η διασχιστική διαταραχή ταυτότητας;

Δεν υπάρχει θεραπεία για τη διασχιστική διαταραχή ταυτότητας. Οι περισσότεροι ασθενείς θα διαχειριστούν τη διαταραχή για το υπόλοιπο της ζωής τους. Αλλά ένας συνδυασμός θεραπειών μπορεί να βοηθήσει στην μείωση των συμπτωμάτων. Μπορείτε να μάθετε να έχετε περισσότερο έλεγχο στη συμπεριφορά σας. Με τον καιρό, θα μπορείτε να λειτουργήσετε καλύτερα στη δουλειά, στο σπίτι ή στην κοινότητά σας.

Πώς μπορώ να βοηθήσω εάν κάποιος φίλος ή μέλος της οικογένειας έχει διασχιστική διαταραχή ταυτότητας;

Το να έχετε ένα αγαπημένο σας πρόσωπο με DID μπορεί να σας προκαλέσει σύγχυση και συντριπτικά συναισθήματα. Μπορεί να μην ξέρετε πώς να ανταποκριθείτε στις διαφορετικές αλλαγές ή συμπεριφορές τους.

Εσείς, μπορείτε να βοηθήσετε κάνοντας τα εξής:Ενημερωθείτε για την διασχιστική διαταραχή ταυτότητας και τα συμπτώματά τηςΠροσφερθείτε να συνοδεύσετε τον/την ασθενή σε οικογενειακές συμβουλευτικές ή ομάδες υποστήριξηςΠαραμένετε ήρεμοι και υποστηρικτικοί όταν συμβαίνουν ξαφνικές αλλαγές συμπεριφοράς

Του Μιχάλη Θερμόπουλου / Πηγή: iatropedia.gr

To άρθρο 23χρονη Youtuber πάσχει από διασχιστική διαταραχή ταυτότητας, έχει 40 προσωπικότητας και ζητά ευθανασία δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Keywords
Τυχαία Θέματα
23χρονη Youtuber,23chroni Youtuber