European Payment Report: Οι εκπρόθεσμες πληρωμές απειλούν τις επιχειρήσεις
Το κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι ελληνικές επιχειρήσεις. Φοβούνται περισσότερο σε σχέση με τους Ευρωπαίους ότι οι πιστωτικές απώλειες θα «απειλήσουν» τη βιωσιμότητά τους.
Αλλά και έξι στους δέκα Ευρωπαίους, φοβούνται ότι τους επόμενους 12 μήνες η πανευρωπαϊκή ύφεση θα δυσχεράνει την έγκαιρη καταβολή πληρωμών.
Πρόκειται για συμπεράσματα έρευνας της Intrum, που πραγματοποιήθηκε σε 29 ευρωπαϊκές χώρες, καταγράφοντας τις επιπτώσεις πριν και κατά τη διάρκεια της κρίσης COVID-19 και δημοσιεύθηκε στο European Payment
-Ο κίνδυνος από τους οφειλέτες και οι ανησυχίες για πιστωτικές απώλειες στην Ελλάδα παρουσιάζουν τα υψηλότερα ποσοστά στην Ευρώπη.
• Το ένα τρίτο των ελληνικών επιχειρήσεων, που συμμετείχαν στην έρευνα, δήλωσαν ότι οι οφειλέτες που πληρώνουν εκπρόθεσμα αποτελούν σοβαρό πρόβλημα σε ποσοστό που είναι το υψηλότερο πανευρωπαϊκά και άνω του ευρωπαϊκού μέσου όρου του 25%.
• Το γεγονός αυτό φαίνεται να επηρεάζει τις ταμειακές ροές, καθώς το 66% διαπίστωσε αύξηση στις πιστωτικές απώλειες σε σύγκριση με το 2019 σε ποσοστό που επίσης είναι το υψηλότερο στην Ευρώπη.
-Οι ελληνικές επιχειρήσεις πιέζονται ώστε να δέχονται μακροπρόθεσμους όρους πληρωμής.
• Περισσότερες από τις μισές (54%) ελληνικές επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως μεγέθους, έχουν αποδεχθεί μεταγενέστερους από τους συμφωνηθέντες όρους πληρωμής από μεγάλη/πολυεθνική εταιρία, όταν το αντίστοιχο ποσοστό στην Ευρώπη είναι 43%.
• Σχεδόν οι μισές ελληνικές επιχειρήσεις (48%) έχουν αποδεχτεί μεταγενέστερους όρους πληρωμής ώστε να αποφύγουν την πτώχευση σε ποσοστό που υπερβαίνει τον ευρωπαϊκό μέσο όρο του 35%.
Ειδικότερα όσον αφορά:
Εκπρόθεσμες πληρωμές• 4 στους 10 (41%) ερωτηθέντες –σε αντιδιαστολή με περίπου 6 στους 10 (57%) πανευρωπαϊκά –συμφωνούν ότι η μεγαλύτερη πρόκληση για τους συνεπείς πελάτες είναι ο κίνδυνος πανευρωπαϊκής ύφεσης.
• Οι εκπρόθεσμες πληρωμές αποτελούν τη βασικότερη απειλή για την επιβίωση της επιχείρησής τους δηλώνει το 60% των ερωτηθέντων σε ΜμΕ και το 62% σε μεγάλες εταιρίες.
• Το 35% των ερωτηθέντων (σε σύγκριση με το 12% το 2019) χαρακτηρίζει ως αυξανόμενο τον κίνδυνο των εκπρόθεσμων ή και μηδενικών πληρωμών.
• Το κυριότερο μέτρο προστασίας από τις εκπρόθεσμες πληρωμές είναι οι πιστοληπτικοί έλεγχοι δηλώνει το 40% (αντίστοιχος μ.ό. ΕΕ: 35%).
Εκτιμήσεις για ύφεση• Μόνο το 23% υποστηρίζει ότι η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε ύφεση (το αντίστοιχο ποσοστό για το 2019 ήταν 87%) ενώ το 32% εκτιμά ότι θα βρεθεί σε ύφεση στο επόμενο έτος.
• Ως κύρια μέτρα για την αντιμετώπιση της οικονομικής επιδείνωσης είναι η προσεκτική ανάληψη χρέους για τις ΜμΕ (46%) και η μείωση του κόστους για τις μεγάλες εταιρίες (52%).
Δράσεις για έγκαιρες πληρωμέςΟι επιχειρήσεις στην Ελλάδα και σε όλη την Ευρώπη έχουν σημαντικά περιθώρια διαχείρισης του ζητήματος των εκπρόθεσμων πληρωμών.
• Μόνο το 42% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι σε εταιρικό επίπεδο προωθείται η έγκαιρη αποπληρωμή, ενώ το 67% δήλωσε ότι η επιχείρησή τους δεν διαθέτει σχετικό κώδικα δεοντολογίας.
• Μόνο το 19% των ερωτηθέντων από ΜμΕ και το 35% από μεγάλες εταιρίες δήλωσαν ότι κάνουν πάντα χρήση της Ευρωπαϊκής Οδηγίας για τις εκπρόθεσμες πληρωμές.
Να σημειωθεί, ότι η Ευρωπαϊκή Οδηγία για τις εκπρόθεσμες πληρωμές στοχεύει στην επίτευξη αλλαγών όσον αφορά την προσέγγιση για τις άμεσες πληρωμές. Η Οδηγία προτείνει οι περίοδοι πληρωμής για τις εταιρίες να είναι το αργότερο 60 ημέρες και για τις δημόσιες αρχές 30 ημέρες.
Σχεδιάζουν μείωση προσλήψεωνΕν τω μεταξύ, μέτρα προστασίας για να αντιμετωπίσουν την οικονομική ύφεση που προκαλεί η υγειονομική κρίση, λαμβάνουν όλο και περισσότερες εταιρείες. Στο πλαίσιο αυτό περιορίζουν τα λειτουργικά τους κόστη και τις προσλήψεις. Σχεδόν έξι στους δέκα Ευρωπαίους, φοβούνται ότι τους επόμενους 12 μήνες η πανευρωπαϊκή ύφεση θα δυσχεράνει την έγκαιρή καταβολή πληρωμών.
«Οι επιχειρήσεις λαμβάνουν τώρα τα απαραίτητα μέτρα για να προετοιμαστούν για την ύφεση που προκύπτει από την πανδημία. Τα μειωμένα έσοδα οδήγησαν σε μειωμένες ταμειακές ροές και αύξησαν την πίεση στις εξερχόμενες πληρωμές των επιχειρήσεων. Ο αρχικός αντίκτυπος όσον αφορά τις πληρωμές σε ευρωπαϊκό επίπεδο παραμένει εξαιρετικά σημαντικός», επισημαίνει ο Mikael Ericson, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Intrum.
Μείωση του κόστους και μείωση των προσλήψεωνΣτην έκθεση, ξεχωρίζουν δύο μέτρα προετοιμασίας που λαμβάνουν οι ευρωπαϊκές εταιρίες. Προκειμένου να προστατεύσουν την επιχείρησή τους από την ύφεση και την οικονομική αναταραχή, το 38% των ερωτηθέντων σκοπεύουν να μειώσουν το κόστος, ενώ το 35% θα είναι πιο προσεκτικοί όσον αφορά το χρέος. Το 29% δηλώνει ότι θέλει να μειώσει τις προσλήψεις ως μέτρο προετοιμασίας για την ύφεση, σε σύγκριση με το 18% το 2019.
Οι επιχειρήσεις δίνουν προτεραιότητα στις πρακτικές αποπληρωμής τους ώστε να βρουν λύσεις. Ωστόσο, παρά τις προσπάθειες, η διαφορά μεταξύ του συμφωνηθέντος και του πραγματικού χρόνου πληρωμής διευρύνεται σε όλη την Ευρώπη. Ο εκτιμώμενος χρόνος πληρωμής μεταξύ του συμφωνηθέντος όρου και του πραγματικού είναι 14 ημέρες σε σύγκριση με 6 ημέρες το 2019 στις εταιρικές πληρωμές.
Το καμπανάκι του «κινδύνου»Περισσότεροι από τέσσερις στους δέκα ερωτηθέντες (43%) πιστεύουν ότι ο κίνδυνος από τους οφειλέτες θα αυξηθεί εντός των επόμενων 12 μηνών εκ των οποίων το 19% πιστεύει ότι η αύξηση θα είναι σημαντική. Οι επιχειρήσεις υπόκεινται σε αυξανόμενη πίεση λόγω μειωμένης ρευστότητας, αφήνοντας πολλές από αυτές να αναζητήσουν εναλλακτικούς τρόπους απελευθέρωσης μετρητών.
Σχεδόν οι μισοί (46%) δηλώνουν ότι το διευρυνόμενο χάσμα πληρωμών αποτελεί πραγματικό κίνδυνο για τη βιώσιμη ανάπτυξη της επιχείρησής τους. Κατά τη διάρκεια της κρίσης, περισσότεροι από τους μισούς (51%) δήλωσαν ότι οι εκπρόθεσμες πληρωμές απειλούν τη ρευστότητα της επιχείρησής τους σε σύγκριση με το 35% αυτών που ερωτήθηκαν πριν από την κρίση.
«Το διευρυνόμενο χάσμα μεταξύ των πληρωμών εντείνει τις ανησυχίες για τις επιχειρήσεις, καθώς τις ωθεί σε μία δύσκολη χρηματοοικονομική θέση. Αδιαμφισβήτητα, οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις πιθανόν να χρειαστούν περισσότερο χρόνο από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ώστε να ανακάμψουν οικονομικά», υποστηρίζει ο κ. Ericson.
Ισχυρό πλήγμα στον κατασκευαστικό κλάδοΗ ύφεση θα πλήξει τις ευρωπαϊκές οικονομίες με διαφορετικούς τρόπους. Η έκθεση επισημαίνει ότι οι επιχειρήσεις στον τομέα των ακινήτων και των κατασκευών έχουν πληγεί περισσότερο από τις εκπρόθεσμες πληρωμές. Το 41% αυτών των επιχειρήσεων δηλώνουν ότι έχουν πλέον αποδεχτεί μεταγενέστερους χρόνους πληρωμής ώστε να αποφύγουν την πτώχευση, όταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 35%.
Ταυτόχρονα, οι επιχειρήσεις στους κλάδους του τουρισμού και της αναψυχής εξακολουθούν να βρίσκονται αντιμέτωπες με διάφορα περιοριστικά μέτρα που έχουν επιβληθεί από τις κυβερνήσεις σε όλη την Ευρώπη. Τέσσερις στους 10 ερωτηθέντες (42%) του κλάδου δηλώνουν ότι η ύφεση θα έχει σοβαρό αντίκτυπο στις επιχειρήσεις τους – το ποσοστό αυτό είναι το υψηλότερο μεταξύ των 11 κλάδων που συμμετείχαν στην έρευνα.
To άρθρο European Payment Report: Οι εκπρόθεσμες πληρωμές απειλούν τις επιχειρήσεις δημοσιεύτηκε στο NewsIT .
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ: «Με φλόμωσε στα ψέματα ο Τσίπρας στο Σούνιο»
- Κρούσματα σήμερα 28/9: Τα νέα μέτρα στην Αττική και η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ
- Έκλεισε με «χρυσό» συμβόλαιο ο Βιεϊρίνια – Τον Ολυμπιακό εννοούσε ο Λουτσέσκου
- Επίδομα παιδιού: Πως υπολογίζεται - Τα νέα κριτήρια
- Ελένη Μενεγάκη: «Αν με χρειαστείτε είμαι στην Άνδρο - Τη μάσκα την έβγαλα για τη φωτό»
- Ελένη Μενεγάκη: Η αποστομωτική απάντησή της στο Instagram (pics)
- Κοινή ανακοίνωση Ελλάδας - ΗΠΑ: Απαλείφθηκε ο χαρακτηρισμός «ιστορική» για τη Συμφωνία των Πρεσπών
- Αρμενία - Αζερμπαϊτζάν: Πώς έφτασαν οι δύο χώρες σε νέα πολεμική σύρραξη
- Κορονοϊός: Ξεπέρασαν τα 200.000 κρούσματα στην Ουκρανία
- Εννέα νέα κρούσματα κορονοϊού στη Θεσσαλία
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις NewsIt
- Κορονοϊός: Ξεπέρασαν τα 200.000 κρούσματα στην Ουκρανία
- Καιρός: Πλημμύρισαν δρόμοι και πεζοδρόμια στο Μεσολόγγι! video
- Ελένη Μενεγάκη: Η… πληρωμένη απάντησή της στην ερώτηση “Εσύ είσαι στην Άνδρο, τα παιδιά σου που είναι;
- Ερντογάν: “Το Αζερμπαϊτζάν έπρεπε να πάρει την κατάσταση στα χέρια του, είτε αρέσει είτε όχι”
- Γιάννης Μπέζος: Κατακεραύνωσε τα reality στο Πρωινό και δέχτηκε το πιο θερμό χειροκρότημα (video)
- Charlie Ebdo: Νέο βίντεο με τον δράστη εξετάζουν οι αρχές – Έπαινοι από τον πατέρα του
- ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση αφαίρεσε την λέξη «ιστορική» για την Συμφωνία των Πρεσπών
- European Payment Report: Οι εκπρόθεσμες πληρωμές απειλούν τις επιχειρήσεις
- Βήμα – βήμα τι θα γίνει με το κρουαζιερόπλοιο! Ο Τσιόδρας, οι Έλληνες και τα θετικά κρούσματα
- Συνάντηση ΑΕΚ με Αλμπάνη – Συζήτηση για ανανέωση με… δεύτερες σκέψεις
- Τελευταία Νέα NewsIt
- European Payment Report: Οι εκπρόθεσμες πληρωμές απειλούν τις επιχειρήσεις
- Ερντογάν: “Το Αζερμπαϊτζάν έπρεπε να πάρει την κατάσταση στα χέρια του, είτε αρέσει είτε όχι”
- Charlie Ebdo: Νέο βίντεο με τον δράστη εξετάζουν οι αρχές – Έπαινοι από τον πατέρα του
- Καιρός: «Ποτάμια» κεντρικοί δρόμοι στην Πάτρα! (video)
- Συνάντηση ΑΕΚ με Αλμπάνη – Συζήτηση για ανανέωση με… δεύτερες σκέψεις
- ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση αφαίρεσε την λέξη «ιστορική» για την Συμφωνία των Πρεσπών
- Βήχας και πόνος στην πλάτη μπορεί να είναι ανεύρυσμα θωρακικής αορτής: Τι πρέπει να ξέρετε
- ΕΝΦΙΑ… εμπιστευτικό! Ποιοι είδαν μειώσεις και απαλλαγές
- Καιρός: Σπίτι στη Ναύπακτο καίγεται από κεραυνό (video)
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Στη Λακωνία ο Σωτ.Τσιόδρας λόγω κρουσμάτων κορωνοϊού στην περιοχή
- Χιλιάδες οι νέες θέσεις εργασίας στο λιανεμπορίο τροφίμων, χάρη στα ψηφιακά κανάλια πώλησης
- Το τηλεοπτικό σπότ της ΕΡΤ με τον Σωτήρη Τσιόδρα
- ΕΡΤ: Με νέα λογότυπα - Μπλε η ΕΡΤ1 Κόκκινη η ΕΡΤ2 Πράσινη η ΕΡΤ3
- «Μέσα από τη μάσκα έχουν φωνή»
- Προβλήματα στη δυτική Ελλάδα από τις ισχυρές βροχοπτώσεις
- Βήχας και πόνος στην πλάτη: Τι πρέπει να ξέρετε
- Σαρλ Μισέλ: Θα υιοθετήσουμε στρατηγική θέση για Τουρκία
- Euroleague: Επτά ομάδες θα παίξουν με κόσμο στην αρχή της σεζόν
- Μπαρτζώκας: «Οι ιδιοκτήτες του Ολυμπιακού με εμπιστεύονται»