G7 – ΕΕ: Σενάρια για χρήση των ρωσικών assets ως εγγύηση για τη χρηματοδότηση της Ουκρανίας

21:21 4/2/2024 - Πηγή: NewsIt

Το G7 και η Ευρωπαϊκή Ένωση συζητούν ένα σχέδιο για τη χρήση περισσότερων από 250 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε δεσμευμένα περιουσιακά στοιχεία της κεντρικής τράπεζας της Ρωσίας ως εγγύηση για τη χρηματοδότηση της ανοικοδόμησης της Ουκρανίας, σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg.

Σύμφωνα με την πρόταση, οι σύμμαχοι της Ουκρανίας θα μπορούσαν να πουλήσουν χρέος

για να συμβάλουν στην ανοικοδόμηση της εμπόλεμης χώρας, χρησιμοποιώντας τα δεσμευμένα περιουσιακά στοιχεία ως εγγύηση. Οι υποστηρικτές πιστεύουν ότι οποιαδήποτε διευθέτηση της σύγκρουσης βάσει του διεθνούς δικαίου θα θεωρούσε τη Ρωσία υπεύθυνη να πληρώσει για τις ζημιές που προκάλεσε στη γείτονα της.

Σε περίπτωση που η Ρωσία αρνηθεί, θα μπορούσαν να γίνουν διεκδικήσεις επί των δεσμευμένων περιουσιακών στοιχείων, αναφέρουν οι ίδιες πηγές. Οι συζητήσεις διεξάγονται επί του παρόντος σε τεχνικό επίπεδο, πράγμα που σημαίνει ότι δεν έχει ληφθεί ακόμη πολιτική απόφαση, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες. Ορισμένες χώρες θέλουν να κινηθούν γρηγορότερα από άλλες, αναφέρει το Bloomberg.

To G-7 δεσμεύτηκε να αναγκάσει τη Ρωσία να πληρώσει για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας και να διατηρήσει τα περιουσιακά στοιχεία που της έχουν επιβληθεί κυρώσεις παγωμένα έως ότου το πράξει.

Αρκετές χώρες του G-7, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας και της Γερμανίας, έχουν μέχρι στιγμής αντισταθεί στην επιλογή της άμεσης κατάσχεσης των δεσμευμένων περιουσιακών στοιχείων λόγω νομικών ανησυχιών και των πιθανών συνεπειών στη σταθερότητα του ευρώ.

Το σχέδιο θα μπορούσε να επιτρέψει τη δημιουργία ενός οχήματος ειδικού σκοπού που θα εκδίδει ομόλογα μηδενικού κουπονιού που θα υποστηρίζονται από ανακλητές εξασφαλίσεις, δήλωσε ένας από τους ανθρώπους. Θα δημιουργηθεί μια ιεραρχία στις εξασφαλίσεις που θα χρησιμοποιεί τα περιουσιακά στοιχεία που κατέχει η Euroclear καθώς και οι τράπεζες, είπε το πρόσωπο.

Η επιλογή να χρησιμοποιηθούν τα περιουσιακά στοιχεία ως ασφάλεια στο μεταξύ, η οποία αναφέρθηκε για πρώτη φορά από τους Financial Times, θεωρείται ως εναλλακτική λύση σε αυτή την οδό, ανέφεραν οι άνθρωποι. Η Ρωσία έχει υποσχεθεί να αμφισβητήσει νομικά οποιαδήποτε προσπάθεια κατάσχεσης περιουσιακών στοιχείων.

Οποιαδήποτε κίνηση θα προστεθεί στα σχέδια της ΕΕ να εφαρμόσει έκτακτο φόρο στα κέρδη που προκύπτουν από τα δεσμευμένα περιουσιακά στοιχεία των κεντρικών τραπεζών. Αν και με αργούς ρυθμούς, το σχέδιο αυτό προχωρά, όπως ανέφερε προηγουμένως το Bloomberg.

Η συντριπτική πλειονότητα των περιουσιακών στοιχείων στα οποία έχουν επιβληθεί κυρώσεις κατέχεται από τον οίκο εκκαθάρισης Euroclear με έδρα το Βέλγιο, όπου απέφεραν 4,4 δισεκατομμύρια ευρώ το 2023, σύμφωνα με τα οικονομικά αποτελέσματα που δημοσιεύθηκαν την περασμένη εβδομάδα. Αρκετές ρωσικές επιχειρήσεις έχουν αμφισβητήσει τις κυρώσεις και μια σειρά από νομικές διαδικασίες βρίσκονται σε εξέλιξη, σχεδόν αποκλειστικά σε ρωσικά δικαστήρια.

Οι συζητήσεις επικεντρώνονται στις μακροπρόθεσμες ανάγκες του Κιέβου και είναι ανεξάρτητες από την προσπάθεια στήριξης της οικονομίας της Ουκρανίας άμεσα. Την περασμένη εβδομάδα η ΕΕ ενέκρινε ένα πολυετές πακέτο βοήθειας ύψους 50 δισεκατομμυρίων ευρώ, ενώ οι συνομιλίες στις ΗΠΑ για βοήθεια ύψους 60 δισεκατομμυρίων δολαρίων παραμένουν κολλημένες στο Κογκρέσο.

To άρθρο G7 – ΕΕ: Σενάρια για χρήση των ρωσικών assets ως εγγύηση για τη χρηματοδότηση της Ουκρανίας δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Keywords
Τυχαία Θέματα
G7 – ΕΕ, Σενάρια, Ουκρανίας,G7 – ee, senaria, oukranias